Last news in Fakti

19 Август, 2019 09:37 4 087 19

Ипотечният кредит с лихва под 3% е факт

  • ипотека-
  • заем-
  • жилище-
  • лихва-
  • банка

Най-ниската цена на пазара в момента е 2.8%

Ипотечният кредит с лихва под 3% е факт - 1
Снимка: Shutterstock

Лихвите по жилищните кредити продължават да спадат. Част от банките у нас вече предлагат пакети с цена под 3%. Данните за юли все още не са публикувани, но през юни средният лихвен процент по въпросните заеми беше 3.12% за ипотечен заем в лева и 3.43% в евро. В рамките на изминалите 12 месеца понижението е с 0.30 процентни пункта при левовите и с 0.25 процентни пункта при евровите заеми.

По ниската цена на кредита е причина клиентите не само да теглят нови жилищни заеми, но и да рефинансират стари при новите по-ниски лихвени нива.

В момента най-изгодни ипотечни кредити предлага ЦКБ. За 20-годишна ипотека в размер на 120 000 лв. лихвата е 2.8%, а ГПР – 2.9%. Трябва обаче искащият да вземе заем да получава заплата си в ЦКБ и да има осигурителен доход над 2000 лв., уточнява в-к „Сега” За по-ниски доходи цената на кредита става 3% или малко над 3%. С превод на заплатата и максимален осигурителен доход под 3% са също лихвите на БАКБ, ОББ, Уникредит Булбанк, но заемът върви в пакет с други услуги на банките.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer 3.0

    32 7 Отговор
    А, кризата наближава... В един момент банките ще се сетят, че могат едностранно да вдигат лихвите, колкото си искат...
  • 2 ivanov

    19 4 Отговор
    И ТАКА ЗАПО4ВА ПЕСЕНТТА АЛЕН ДЕЛОН АХ ТОЗИ СИН БАЛОН.
  • 3 3456

    23 1 Отговор
    А в Дания (Jyske Bank) вече предлагат ипотечни кредити с -0.50% лихва, т.е. не само че не плащаш никаква лихва, но и връщаш по-малко пари отколкото си взел.
  • 4 Гладен брокер

    21 4 Отговор
    Теглете кредити, щото немам сдеки!
  • 5 балон

    24 11 Отговор
    2016 тук всички писаха колко е надут балона, колко лихвите са на дъното и само нагоре слевало, колко са алчни брокерите и строителите и как следва спукване на балона. Оттогава цените само нагоре и лихвите само надолу. Извод - публиката 95 % в хор повтаря едно и също всеки път, само 5 % разбират и действат умно
  • 6 Грую

    8 0 Отговор
    Напишете все пак, че банките използват така наречената методика за определяне на референтни лихвени проценти, в която методика има заложено изчисление според индекс Софибор, EURIBOR и LIBOR в зависимост от вида валута на кредита или пък по вътрешно банкова методика от рода на ВРЛПик = (t1 * DepRateD6 + t2 * DepRateD12 ) + (t1 * DDR6 + t2 * DDR12) * 1.1 това е от ЦКБ. Влезте в сайта и ще я намерите съвсем подробно и се радвайте поне докато лихвеният процент е такава стойност по една или друга причина!
  • 7 Garrincha

    6 0 Отговор
    За депозитите, кажете, за депозитите ...
  • 8 Гост

    12 1 Отговор
    Тази новина неминуемо ми навява асоциативни мисли с максимата, че винаги е най- тъмно преди зазоряване... Или иначе казано лихвите са най- ниски непосредствено преди кризата.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Шмъркан

    8 3 Отговор
    Балонът се надува, надува, надува!!!!
  • 10 ththjtj

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    От миналата есен е тъмно но кога ли ще просветне. :)

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "ththjtj":

    До краят на следващата година как ти звучи?
  • 12 наблюдател

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    най-ниски % преди кризата казваш? Пич, лятото на 2008 лихвата на ЕЦБ беше 4.25 %, сега е 0 %. Статистиката може лесно да опровергае подобни ''балонни'' писаници. Мерси

    Коментиран от #15

  • 13 ссс

    7 2 Отговор
    Наистина от 2016 години масове се говори за криза , падане на цени, вдигане на лихви и прочее.
    Аман от разбирачи, драскачи и тролове.
    Жалко, че не застават с истинските си имена, за да можем да им се подиграваме...

    Коментиран от #17

  • 14 густо майна

    4 1 Отговор
    като видиш цени на къщи като в Берлин ти иде да купуваш на кредит ха ха ха
  • 15 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "наблюдател":

    Пазарът ще е вечно във възход и няма да има характерните за икономиката циклични спадова и последващи възходи? Ти да не си брокер? Или си кредитополучател през последните 2 години и много ти се иска постоянно имотчето ти да нараства ценово. Цитирай си статистики без да можеш да ги интерпетираш.... мажду другото думата "балон" я няма в коментара ми... ако четеш статистиките, както четеш и коментарите, всичко ми е ясно.

    Коментиран от #16

  • 16 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Написал си, че лихвите са най-ниски непосредствено преди кризата. Тя започна с пълна сила есента на 2008, а лятото на 2008 лихвата в еврозоната беше 4.25 %, лихвата в БГ по ипотеките беше средно 7 %. Сега основния лихвен процентна ЕЦБ е 0 %. Сам си противоречиш. А за циклите - чул си нещо, но оше много имаш да учиш по темата. Но като цяло имайки предвид колко са боси хората по темата, ти си добре
  • 17 Лисан

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "ссс":

    Това е като да повтаряш от Април месец, че ще завали сняг и така май, юни, юли и т.тан. и накрая Декември като наистина завали да се тупаш в гърдите как си познал. Така и тия с кризата, от 3 години се пука балона и се вдигат лихвите всеки момент
  • 18 dragula

    4 0 Отговор
    Повече от година има кредити с лихва под 3%. Да не са и две години.
  • 19 Патето яки

    0 0 Отговор
    2.8 + 2.9 не е по малко от 3%