Last news in Fakti

17 Август, 2019 21:44 5 981 5

Под кожата ни може да се спотайва неоткриван досега...

  • орган-
  • човешка кожа-
  • анатомия-
  • учени-
  • неизвестен-
  • неоткрит-
  • болка-
  • сетивност

Ноцицептивните клетки на Шван - реагират на механична болка, като убождане или удари, но не и на студ или топлина

Под кожата ни може да се спотайва неоткриван досега... - 1

Откриването на напълно нови и неизвестни части от човешкото тяло е нещо много необичайно в наши дни. Въпреки това група шведски учени твърдят, че са направили именно такова изумително откритие. В своето изследване те твърдят, че са открили сложна мрежа от клетки под кожата, която е отговорна за появата на определени видове болка.

Резултатите, описани от екипа биха могли да разширят представите ни за това как чувстваме болка, както и как да я облекчим.

Според общоприетата теория за сетивността на кожата и по-конкретно за изпитването на болка, ние възприемаме всички вредни усещания върху кожата си чрез много чувствителни окончания на определени нервни клетки. Тези нервни клетки не са покрити със защитен слой от миелин, както е при останалите. Нервните клетки са поддържани живи от друг вид клетки, наречени глиа, с които са свързани. Един вид от тези клетки, наречен Шванови клетки се намира извън централната нервна система и е отговорен за производството на миелин, нужен за създаването на обвивки на невроните.

Докато изучавали тези клетки в близост до повърхността на кожата в своята лаборатория, екипът ненадейно се натъкнали на нещо странно. Някои от швановите клетки сякаш образували обширна комуникационна мрежа с кожните нервни клетки, напълно различна от тази, чрез която взаимодействат с останалите нервни клетки в тялото.

Под кожата ни може да се спотайва неоткриван досега...

Когато провели допълнителни опити с мишки, те открили доказателства, че тези шванови клетки играят пряка, допълнителна роля при възприемането на болка или ноцицепция (сензорна модалност, при която болковите стимули се приемат периферно и се изпращат право в централната нервна система - бел.ред.)

Авторите на изследването наричат своето откритие, описано в публикацията им в списание Science, "ноцицептивен глионеврален комплекс". Tази структура не прилича на сложен орган като сърцето или далака, а представлява прост орган, съставен под формата на мрежа от клетки, В този случай глиалните клетки образуват мрежеста структура между външния и вътрешния слой на кожата с изпъкналости, подобни на нишки, които се простират във външния слой на кожата.

Под кожата ни може да се спотайва неоткриван досега...

Изследователският екип установил, че този орган играе ключова роля във възприемането на механичната болка - дискомфорт, причинен от натиск, убождане и други въздействия върху кожата. До този момент се смяташе, че отделните клетки, наречени ноцицептивни влакна, са основните изходни точки за този вид болка.

„Вероятно сто години вече мислим, че болката започва от нерви в кожата. Но това, което показваме сега, е, че болката може да започва и в тези глиални клетки“, казва молекулярният невробиолог от Каролинския институт в Швеция Патрик Ернфорс, който е един от авторите изследването.


„Това е много привлекателно откритие. Вълнуващо е да знаем, че съществува система, която е много повече от ноцицептивните влакна, за които преподаваме на нашите ученици“, споделя Луана Колока, неврофизиолог и доцент в университета в Мериленд.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болка и мъка

    15 5 Отговор
    Аз изпитвам болка от тоталното изпростяване и всеобщото изтрезщяване ( най–вече на управниците от цялата политическа палитра), но за това лек няма, освен Т2. Най ме боли за красивата ми родина, дето всички поред я съсипаха.
  • 2 Тончо излезна хулиганин..!

    8 3 Отговор
    Нищо не ми влезна в тъпата глава....!

    Коментиран от #3

  • 3 Антисоциалист

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тончо излезна хулиганин..!":

    Уважаеми, самопризнанието Ви заслужава уважение - не са много тези, които биха го написали. По-голямо уважение ще заслужите като проучите още - поне в ползвания от Вас Интернет! и после споделите с нас не нищото, а нещото влезло в главата Ви. И напразно я обиждате - тя може, но Вие не и давате да може.
  • 4 Отегчен

    4 3 Отговор
    Очаквам следващото "велико" откритие , което ще докаже , че изпражненията ни имат чувства.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.