24 Юли, 2019 08:08 6 058 42

Антимафиоти отведоха работодателя на обвинения в кибератаката срещу НАП

  • кристиян бойков-
  • нап-
  • георги янков

ГДБОП влезе в офисите на TAD Group, където работи Кристиян Бойков

Антимафиоти отведоха работодателя на обвинения в кибератаката срещу НАП - 1

При акция на ГДБОП във фирмата, където работи единственият досега обвиняем за хакерската атака срещу НАП Кристян Бойков, беше отведен и управителят на дружеството Георги Янков. Това съобщи репортерът на bTV Петър Нанев.

Вчера ГДБОП влезе в офисите на TAD Group, където работи Бойков.

Цялата техника е иззета, каза пред бТВ Любен Казанлиев, адвокат на Янков.

Работодателят на Кристиян Бойков беше отведен след повече от 6-часов обиск в офиса на фирмата. Преди два дни той беше категоричен пред bTV, че няма да предостави на разследващи данните от компютъра на обвиняемия за атаката негов служител.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че атаката е имала поръчител и подбудител и може да е била и с икономическа цел. Според него данните са разпространени и с политическа цел.

Бяха показани и детайли какво се е съхранявало в един от иззетите му компютри на обвинения в кибератаката.

Кой е подбудителят и изпълнителят от прокуратурата не обясниха. Но потвърдиха, че Бойков е търсил информация с ЕГН-тата на депутата от ДПС Делян Пеевски, на премиера и на главния прокурор. Озаглавил справките - "търсене за Бивол".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делян Пеевски

    51 3 Отговор
    Крада крада но не мога Цветелина Янева да еваа
  • 2 греж

    84 7 Отговор
    Пореден цирк на канал БГ
  • 3 Хаха

    78 8 Отговор
    Кой знае какво крият “проверяваните” от кристиян,че веднага се задействаха и задържаха и прибраха цялата компания с техниката... Когато те са застрашени се действа доста бързо експедитивно и ефикасно
  • 4 Йосарян

    95 8 Отговор
    Диктатурата Беснее Яко! Щом може всеки да бъде арестуван без доказателства.
  • 5 Дългата ръка на прасето

    55 3 Отговор
    трябва да бъде отрязана , или прасето да се евтаназира с пожарникарска пяна сега е модерно
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Данните отдавна са изтрити

    68 5 Отговор
    Значи на всички други им трябват десетки години и суперкомпютър за декриптиране а на нашите велики специалисти в мвр им трябват 10 дни да ги отворят. Или са имали предвид да отворят винтовете на компютъра не знам. FBI не можа миналата година да декриптира iphone дори. Силни сме на приказките

    Коментиран от #25

  • 8 Ей, това е то демокрация

    49 4 Отговор
    Това през комунизма никога не можеше да се случи!!! Тогава имаше само репресии, а вижте сега - ред, законност, справедливост!!!

    Коментиран от #34

  • 9 Коментар📝

    49 0 Отговор
    ПАК РЕАЛИТИ И ЗРЕЛИЩА.А ХЛЯБ КОГААААА

    Коментиран от #12

  • 10 Чъки

    40 3 Отговор
    Има нещо важно и компроментиращо в тези дискове, на някой не му е оферта и иска да бъде иззето.
  • 11 Тиквата ще успее

    54 3 Отговор
    Вчера новия главен прокурор каза обвиненията срещу фирмата, логично беше да ги атестуват и да им изземат техниката, бараряр със спрейовете за монитори. Не знам дали е заради някаквите търсения или опит да притиснат фирмите от АйТи сектора да си плащат такса спокойствие, ама очевидно тиквата ще успее да изгони и тези фирми от България.
  • 12 Философа

    40 1 Отговор

    До коментар #9 от "Коментар📝":

    Тълпата обича зрелище, отвлича им вниманието да не мислят за важните неща!

    Коментиран от #15

  • 13 чичо

    39 3 Отговор
    ОМРЪЗНА МИ ДА СЕ ШУМИ В ДРУГИ ПОСОКИ,А ДЕМОКРАЦИЯТА ОТНОВО Е ПОГАЗЕНА В ПАРЛАМЕНТА !!!ПРИЕМА СЕ БЕЗ МАШИННО ГАСУВАНЕ ,КОЕТО ЗНАЧИ НАРОДА ДА ГО ДУХА !!!!!!
  • 14 миризлив пор

    31 0 Отговор
    Трябва да си пълен идиот, за да направиш подобна глупост от личната или служебната си машина и от личен или служебен интернет. Отделно да държиш такава информация при теб на локална машина или сървър. Отделно фирмата с това се занимава... По-скоро е ползвана уязвимост и с отдалечен достъп някой по-голям тарикат е направил гяволъка за да ги накисне от техни машини. Естествено има и ключовете към съответните машини които са влезли в употреба. Все пак да не забравяме, че човешката глупост е безгранична и да не се чудим чак толкова.
  • 15 Коментар📝

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Философа":

    Именно.НО ТЪЛПАТА ЗНАМ ЧЕ НЕ ОБИЧА НЕ ХАРЕСВА И НЕ ИСКА ДА СА НА ВЛАСТ МАФИОТИ ОЛИГАРСИ МУТРИ И ПСЕВДО ПАТРИОТИ.КАКТО И БКП ОЛИГАРСИ

    Коментиран от #19

  • 16 Шедьовър

    17 13 Отговор
    Знаех си че този е лесно, по вида си личеше че е кума Лиса и кумчо вълчи в едно. Повече не го мислете, легализирана фирма за рекет(хакери) Тоя им плаща по 5-6000 бона заплата да хакват фирми, агенции институции и прочие, рекет, да ги защитават и трупат денги. Това е като СОТа ако не си с нас от утре си запален и нарязан. Момчето не е виновно, дано тези умения които ги има да ги оползотвори някъде и да живее спокойно, но този койот, шефчето му трябват едни 10тина годинки панделка да видите как ще му падне самочувствието. България, страна за чудо и приказ, колко сме малки и на какви неща сме способни, ужас. Ако бяхме една Русия или Америка, щяхме да се затрием за половин година. За това Господ не ни е дал повече, защото знае що за народ сме, алчни и не издържали!
  • 17 Николов

    14 4 Отговор
    Старата схема. Трябват трима за OПГ. Така че още един ще трябва да си намеритe, поръчител и подбудител.
  • 18 💬💬💬💬

    3 3 Отговор
    Че как пет милиона Егн - та и свързана информация с тях, значе и на мен ми се иска да видя кои очастват във него и да си понесат последствията ако се докаже тяхната вина и значе няма ползвам уиндоус, освен международни телевизии, игри и филми!🙅‍♂️
  • 19 Миризлив пор

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "Коментар📝":

    В момента е голяма битка за "машинно гласуване" т.е. до бюлетината ти няма досег от избирателни комисии и т.н. и няма кой да я подмени с "правилната" защото си се объркал. "Едни хора" на "едно място" правят всичко възможно да не допуснат машините а да остане хартията, остават само доказателствата. Сега се прави цирка и се доказва как един млад човек на 20 години е успял да "опраска" данните за 5 милиона в НАП, няколко банки и застрахователни дружества. Остава да се страхуваш и да си направиш логичните изводи ;)

    Коментиран от #24

  • 20 Гешефтчето

    4 3 Отговор
    В Русия съм, в Русия съм.
  • 21 Мирослав

    30 7 Отговор
    "...Публикувано във факти.бг: са иззети абсолютно всички компютри и на практика фирмата е спряла да функционира". Те ченгетата толкова си могат. Да приберат цялата техника (не само компютрите, защото много от тях не са в състояние да различат компютър от нещо друго) и да изнудват собствениците. Така фирмата спира дейността си, а ченгетата ще върнат техниката след 4-5 години (когато вече няма да става за нищо) без никакво обяснение. А ако собственика осъди ченгетата за щетите, ще платим всички ние. И всичко това за да се запази дебелия г.з на един курпулентен бизнесмен и клоаката около него.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Йосарян

    26 6 Отговор
    И сега когато ги осъдят в Хага. За нарушаване на човешките права, пак ние ще им платим супата, която сме Издухали отдавна.
  • 24 Коментар📝

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "Миризлив пор":

    Да Може би си Прав.ЯКО ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО.И СЕ СЪЗДАВА СМУТ.ВСЕ ОЩЕ ИМА МИСЛЕЩИ ХОРА КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА НИ ПОДВЕДАТ.

    Коментиран от #30

  • 25 Казуар

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Данните отдавна са изтрити":

    Има израелска фирма с дейност декриптиране на компютри.
  • 26 Циник

    14 5 Отговор
    Свинската чума нема ли да тръшне и баш глигана да ге? Да го евтаназират и него превантивно тогава.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мирослав

    17 4 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    В случая т.н. "прокурор" си е ченге от най-чист вид. Цялата работа смърди от километри на ченгета от Държавна сигурност (филиал на която е нашата "прокуратура"). Така, че терминологията ми е съвсем точна. Далеч нямам предвид редовите полицаи, които вършат физически работата.

    Коментиран от #39

  • 29 Май или Май

    8 3 Отговор
    Атаката май е за разправяхе с фирмата !
  • 30 Миризлив пор

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Коментар📝":

    Колкото и мислещ да си, колкото и да не искаш да гасуваш правилно, след като е доказано, че "машинното гласуване" е проблем заради такива "хакери" пак пускаш хартийката, после едни хора броят и пишат в едни списъци каквото трябва. После "пу тиливизура" се появява някой червендалест кандидат-кмет и обяснява как е гласувал за себе си а в протокола за него няма нито един глас... И кервана си върви, и кучетата лаят...
  • 31 Калоян

    11 7 Отговор
    Режимът на борисов съвсем озверя! Докога ще го търпим? И до кога ще се правим, че не виждаме как сащ и европа пидкрепят този антибългарски режим???
  • 32 ти кой си бе ТОЗИ КОЙТО СИ ВЪРШИ РАБОТАТ

    4 4 Отговор
    Тази дребна гад не работи това на което са го учили в училище, ами търси да краде и рекетира. Защитите не са направени за да се преодоляват по всякакъв начин, а да предпазват от безразборно влизане
    на всякакви утрепки в системи, които нито са създали, нито ги разбират.
    Престъплението е нарушаване на ЗАКОНА и следва..... наказание –
    справка Достоевски -
    Значи откраднал и оповестил личните данни на всички свои съграждани, както и на майка му... А като му поискат съдействие --
    не може-- в компютъра му бил личния му живот. Хванаха го като мишка, каквато всъщност е. Преди две години влизал и в системата на
    МОН-- кво търсиш там бе очилат изрод. Живеел на квартира с приятелката си, возел се в рейса и ял дюнери, сега ми яж...
  • 33 гост

    3 3 Отговор
    съмнителна е цялата му дейност, и на мен на компютъра + бекъп ми е "целият личен живот" но мога да седна с някоя яка полицайка да пускам видео от сватби щом иска да се опознаем. Не съм стеснителен.
    Щом не иска да съдейства и той и фирмата за която работи - значи крият нещо.
  • 34 Сталинец разбойник

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ей, това е то демокрация":

    По времето на комунизма щеше да разбереш за всичко това едва след като процеса е преминал и присъдите изпълнени. Второ. такова нещо като отказ да разкодира компютрите си, нямаше да бъде възможно. Първо щяха да разкодират с бой главите поне на 10 души и всички щяха да пеят в хор. Журналистите щяха да получат едни листчета с гриф "За служебно ползване" и след това вестниците и телевизията щяха да пишат и предават за делфини, пеперудки, зайчета, котенца и т.н. само не по теми дори близки до тази. Другарски съд по местоживеене щеше да привика родата на престъпника и да ги порицава публично за лошо възпитание в погрешни ценности. По месторабота партийните организации щяха да се съберат и да решат дали хора, които са създали и възпитали държавен враг имат място в почтените им, верни на партия и правителство колективи. И с едно вдигане на ръка от членовете на БКП, съответните неблагонадеждни роднини остават на улицата - при това за дълго. А това адвокат да говори пред медии - абсурд. Адвокатът още преди да знае кого ще защитава щеше да знае , че същият е страшно и безусловно виновен. А единствената му задача е да е пионка, заради изискване на закона да има служебен защитник. Дори надзирателите в лагера, щяха да му запазят нов двуостър чук за разбиване на речни камъни в чакъл за пътищата на родината. Най обичам когато някое внуче на мухлясали комунисти, още с бяло по устата ми говори какво е щяло да бъде при комунизма и що е това диктатура. В такива случай му пож
  • 35 Алфа Вълкът

    2 2 Отговор
    Зам главния прокурор заявява 2дни преди обиска, че фирмата се е занимавала с рекет чрез хакерска дейност и сега ще търсят на Марко Тотев кайсиите...
  • 36 И какво излезе

    6 0 Отговор
    Разни спецове по интернет сигурност ни казват как е натопен въпросния хакер. Значи друг хакер, разбива защитите на цялата фирма и им качва 1 и нещо гб хакнати данни от нап. Човърка му файловата система и му подхвърля файл, който уличава въпросния крис. Тука изникава два въпроса- какво правят базите на нап на неговия компютър, та някой да го злепостави а следващия е що за репутация има тази фирма след като не могат да засекат трафик в такъв размер към техните машини. А по въпроса за декриптирането - има оставени бекдорс в софтуера за криптиране, които вратички се използват от службите по света. Отделно има различни начини за декриптиране особено когато физически компютъра е при теб, най- малкото може да се ползва мемори дъмп от рам паметта.....недейте да мислите че в нашите служби хапват доматите с колците и един самоук хакер може да бъде по-силен от държавата. Отделно сме и партньори с бая силни служби на глобално ниво. Излезе инфо коя програма е ползвана за криптиране, който иска може да се запознае с инфо от нета въпросния софтуер на кой софтуер е наследник и каква е историята с криптиращите алгоритми на тези програми. А още по-лошото е че масово се приветства постъпката на тоя и се обезличават и знанията и възможностите на службите. Сега личните данни на над 5 млн са вече из хиляди компютри по целия свят. И вие се радвате и подкрепяте такива незрели постъпки
  • 37 ти кой си бе ТОЗИ КОЙТО СИ ВЪРШИ РАБОТАТ

    4 1 Отговор
    Виждам, че много хора се увличат по "Теория на конспирацията". Няма
    нищо конспиративно, когато някой мародерства- да бъде арестуван. То
    бива демокрация, демокрация, ама чак пък всичко да е позволено в името на ПАРИТЕ и "пазара"-- е няма как да стане. Когато има мръсотия,
    просто почистваш..!
  • 38 гл шеф разузнаване

    1 3 Отговор
    до. българия. от. гл. шеф на тайно разузнаване. предупредени пэрви и последен път вие свой и съседите на нашият румен крумов йорданов гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник. 10. съседи и свой на румен несе опитвайте да плашите румен. защото ще стане с вас много лошо. румен няма дасе уплаши защото го сменяме. престанете с тези лъжи. привършите парите и почвате да лъжете.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 pedima

    2 2 Отговор
    До момента, в който не се знаеше, че са "търсени" Борисов, Пеевски и други подобни, обстановката беше сравнително спокойна. Когато се разбра кои са настъпаните величия, стана опасно. Бързо се иззе цялата техника от офиса на фирмата и се задържа управителя. Целта вероятно е, ако не могат да се разкриптират компютрите, управителят да "помогне". На държавните спецове им трябваха 10 дни за разкриптирането на един компютър.
  • 41 drum

    3 0 Отговор
    Тия го закусаха двамцата бая
  • 42 Спасов

    1 1 Отговор
    Хайде, IT специалисти, вън от БГ то!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове