Last news in Fakti

23 Юли, 2019 12:40 5 613 12

Заев: Промяна на границите означава смърт

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • граници-
  • балкани-
  • българия-
  • ес-
  • смърт

България може много да ни помогне в процеса на евроинтеграция, каза премиерът

Заев: Промяна на границите означава смърт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Миналото на Балканите показа какво означава промяна на границите – смърт, унищожение и бежанци. Нашият регион обаче е нов и той вече не е бурето с барут. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за агенция БГНЕС. Той засегна редица актуални въпроси.

Договорът за приятелство на 2 години

Македонският премиер посочи, че през последните две години след подписването на Договора за приятелство и добросъседство много неща са се променили в положителна посока. За един много кратък период е постигнато толкова много. „България може много да ни помогне в процеса на евроинтеграция и България много ни помага. Тя беше първа, която се бореше в Европейската комисия, за да получим дата за започване на преговори. България сподели целия си опит, който има в процеса на преговорите за присъединяване. Тя беше една от първите държави, които ратифицираха нашия договор за членство в НАТО. България показа своето приятелство. Вярвам, че и ние показваме същото“, подчерта Зоран Заев.

В същото време той се спря и на системата, която беше създадена след 1945 г. и тровеше в продължение на десетилетия двустранните отношения. „В двете страни има структури, които не се радват на случващото се, те са част от миналото, също така има и структури, които са ориентирани на изток. Знам това“, предупреди македонският премиер.

За последните две години имаме сериозен напредък в търговския стокообмен и културната сфера. За първите десет месеца на 2018 г. двустранната търговия е нараснала с 16,95% спрямо 2017 г. „Това е голям процент и говори за възможностите, които сме създали за икономическо сътрудничество“, посочи Заев. Той отбеляза, че продължава и културния обмен – български театрални постановки се поставят в Македония, и обратното – македонски в пет шест града на България. Роля за сближаването между двата народа имат и концертите.

Коридор №8 е необратим

Зоран Заев е убеден, че Коридор №8 е необратим. По него македонската страна работи много активно. На първо място за изграждането на железопътна линия от Куманово до българската граница. Тя трябва да бъде пусната в експлоатация най-късно през 2025 г. „Македония осигури 580 милиона евро за изграждането на железопътната линия от Куманово до българската граница. С това ще имаме завършена железопътна линия от Скопие до София. Срокът да бъде пусната в експлоатация е най-късно до 2025 г. Първата фаза вече се изгражда интензивно. В момента пристъпваме към реализацията на втората фаза, за която имаме грант от 68,7 милиона евро, отпуснат от „Уестърн Болкън инвестмънт фонд". Третата фаза е най-голяма и е на стойност 405 милиона евро. Тук имаме 60 милиона евро грант от ИПА и кредит от 345 милиона евро. Направихме синдикат между две банки Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Това са огромни пари за Македония“, каза Заев.

Той добави, че паралелно с това се изгражда високоскоростен път от Куманово до българската граница, който ще бъде построен до две години и вече няма да ни се налага да пътуваме по пътища с дупки, когато искаме да посетим София или Скопие.

За общата история

Зоран Заев посочи, че комисията по историческите въпроси е създадена, за да надгради приятелството между двата народа. Той заедно с българския премиер Бойко Борисов са окуражили историците. „Самата комисия вече постигна съгласие за някои важни исторически личности – Светите братя Кирил и Методий, Свети Наум, Свети Климент, цар Самуил. Ние направихме Договора, изграждаме приятелство, сътрудничество и добросъседство. В един такъв контекст комисиите трябва само да надградят това“, каза македонският премиер, който е убеден, че комисията ще постигне резултати през септември по актуалните въпроси.

БПЦ с неоценим принос

Българската православна църква направи смели стъпки по отношение на нашата Македонска православна църква – Охридската архиепископия, заяви Заев. Той посочи, че български владици посещават македонските църкви, а македонски – българските. „Нашите граждани, които са вярващи, като видят, че те си сътрудничат добре, ще подкрепят това приятелство“, заяви Заев и отново подчерта, че Светият Синод на БПЦ първи е направил смели крачки, за да подпомогне процеса на получаване на автокефалност от МПЦ. Заев е убеден, че Македония като суверенна държава има право на самостоятелна и независима църква.

Бъдещето на Преспанския договор

Зоран Заев оцени като положителни първите сигнали, които дойдоха от новоизбрания гръцки премиер Кириакос Мицотакис. „Когато договорът се ратифицираше, той заяви, че е против него, но ако гръцкият парламент го ратифицира, това е международна ратификация и трябва да гледаме напред. Вярвам, че колкото повече минава времето, договорът ще даде положителни придобивки и за Македония, и за Гърция“, категоричен е македонският министър-председател.

Балканите не са буре с барут, а европейски регион

Македонският премиер припомни, че миналото на Балканите е показало какво означава промяна на границите – смърт, унищожение и бежанци. Според него нашият регион е нов и той вече не е бурето с барут. „Балканите станаха европейски. Всички трябва да намерят положително решение на проблемите. Македония даде пример за това с договорите си с България и Гърция, с които намери това положително решение. Вярвам, че и останалите страни трябва да се движат в тази посока“, категоричен е Заев. Македония подкрепя решение, което ще изгради приятелство и траен мир, което би осигурило по-голямо регионално сътрудничество и интеграция на целия регион в ЕС. „Това е решение, което ще даде сигурност и на албанците, и на сърбите, както и на всички останали народи, които живеят на Балканите“, подчерта Заев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    14 3 Отговор
    Съединението е неизбежно.
  • 5 Готлиб

    11 14 Отговор
    По-добре тази мафия от колкото червената.
  • 6 Петрич

    18 4 Отговор
    Какви комисии,защо тиквата, въобще обръща внимание на новородено,и ни принизява на неговото ниво,на човек който не е прочел нито една книга.Бойко стига с твоите тъпотии,стига предаваш България,стига,стига,стига,тъпак.
  • 7 Бугар

    8 2 Отговор
    Искаме си само земите до Бяло море принадлежащи на България от Второто българско царство при Самуил.Посраните македонци ги нещем .

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 King

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бугар":

    И турците си искат османската империя и византийците византийската,каквото си способен да имаш притежаваш

    Коментиран от #11

  • 11 Само че

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "King":

    Османската империя не е била на турците, нито Византийската на гърците.
  • 12 Обрешенов

    0 1 Отговор
    Няма какво да помагаме. Македония е българска. Преобличайте се, разтуряйте граничните пунктове и да си ставаме отново единна Българкса нация. Все едно да има ГКПП между българските области. Какви са тези абсурди!!! Македонския език е още един български диалект.
Новини по държави: