23 Юли, 2019 20:30 3 067 18

Тръмп иска да направи Америка отново бяла

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • расизъм-
  • ку-клукс-клан-
  • нанси пелоси

Републиканецът се кълне, че няма нито една расистка фибра в тялото си, но миналото на семейството му показва нещо друго

Тръмп иска да направи Америка отново бяла - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тръмп се кълне, че няма нито една расистка фибра в тялото си, но миналото на семейството му показва нещо друго. Расизмът е отворена рана в американското общество, която отново и отново се възпалява.

Последният боен вик на феновете на Тръмп гласи: "Върни я обратно!". По същия начин навремето те скандираха неговата реплика по адрес на Хилари Клинтън: "Вкарай я в затвора!“. След като Тръмп наруга в Туитър родената в Сомалия тъмнокожа депутатка Илхан Омар, сега привържениците на американския президент настояват тя "да си върви там, откъдето е дошла". За тях и за самия Тръмп сякаш няма абсолютно никакво значение, че Илхан Омар от 30 години живее в САЩ и отдавна има американско гражданство.

В Туитър Тръмп заяви, че нито една фибра в тялото му не е расистка. Твърдение, което също може да бъде опровергано като явна лъжа. През 1970-те години срещу него и срещу баща му Фред беше отправено обвинението, че не приемат тъмнокожи наематели в жилищата, които дават под наем. Смята се дори, че Фред Тръмп е имал връзки с Ку-клукс-клан.

Доналд Тръмп пък преди 30 години поиска смъртно наказание за петима – както се оказа невинно осъдени - афроамерикански младежи, обвинени в изнасилване на жена в Сентръл парк.

"Мързелът е присъщ на тъмнокожите"

През 1997 г. Тръмп заявява пред сп. „Плейбой“, че "мързелът е присъщ на тъмнокожите". А не много отдавна окачестви мексиканците като "убийци и изнасилвачи", докато участниците в расистките безредици в Шарлътсвил, според него, били "хубави хора". Списъкът може да продължи още дълго.

Историци сравняват гафовете на Тръмп с възгледите на президента Андрю Джонсън (1808 - 1875), който беше казал, че "тъмнокожите ще затънат във варварство, ако ги оставиш без надзор."

Ясно е едно: още отпреди президента Тръмп в американското общество съществува огромен проблем с расизма, който често се възпалява, а на моменти дори ескалира. Няма друга страна, която толкова дълго се е мъчила от тази отворена рана, колкото САЩ.

Една отворена американска рана

Причините са най-различни. Например - страхът от европейските пришълци, които щели да отнемат работните места на местните хора или пък да увиснат като бреме на гърба на страната. Важни са обаче и културните различия. Първоначално американците се отнасят презрително към италианските или към германските имигранти, които предпочитат да се затварят в своите си общности. По-късно идват напреженията с азиатците и латиноамериканците. Но единствено тъмнокожите от край време си остават неизменно на мерника на расистка Америка.

През 1967 г. в Детройт избухват най-тежките дотогава расови размирици, в които загиват 43 души. Многобройни жертви има и по време на безредиците през 1968 година след убийството на Мартин Лутър Кинг. Списъкът продължава чак до безредиците във Фъргюсън през 2014 г. Изблиците на насилие са резултат от редица исторически обстоятелства: от това как възникват САЩ, от робството и последвалата Гражданска война, от миграцията, поставила отпечатък върху всички американски столетия. И все пак: в основата на насилието е оцелялата и до днес стигматизация на хората с различен цвят на кожата.

Предишни американски президенти, като Джон Ф. Кенеди, например, се опитваха чрез словото да притъпят тези напрежения. Но днес напреженията достигат до крайност благодарение на Доналд Тръмп, който използва разделението и подстрекаването, за да мобилизира електората си.

Печатът в чекмеджето и расизмът в душата

Мигрантската страна САЩ, която вписва многообразието дори в държавния си печат и е основана на принципа "E pluribus unum" ("От многото - единствен"), очевидно не винаги може да следва този идеал, а във времена като ерата на Тръмп вътрешните ѝ противоречия изпъкват особено ясно. Каква ирония: тъкмо президентът на САЩ държи в чекмеджето си печата, на който е изписано споменатото мултикултурно мото.

Да, Доналд Тръмп може да е един от най-крайните и гръмогласни привърженици на расизма в САЩ. Не случайно председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси наскоро го упрекна, че иска да направи Америка не отново велика, а просто отново бяла. Но за съжаление той не е единственият.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    38 2 Отговор
    Късно е чадо , Америка ще стане отново бяла , точно една седмица след като в България не остане нито един циганин!
  • 2 Анти милиционер

    30 3 Отговор
    Соросоидно еврейско Велле, продължавай да виеш по еврейски. Отворени граници за 'израел'!
  • 3 Мохамед

    33 6 Отговор
    Кур за Сорос и евреите. Яжте лайна и диария.
  • 4 Митко

    41 3 Отговор
    Колкото и да се възмущават някои хора... Прав е Тръмп!
  • 5 Гост

    46 0 Отговор
    Дойче веле, ви сте срам за бялата раса! Никой не иска да убие негрите, но никой не може да ни накара да ги харесваме и да мислим, че сме еднакви!!!
  • 6 Гостилничаря

    27 1 Отговор
    На нашите тъмнозелени братя там им е мястото! Ще им играе сопата по гърба, малкото оцелели ще се научат на труд и честност а и ще се елиминира демографската тежест.......!
  • 7 Гледач

    7 6 Отговор
    Ха ха няма как АМЕРИКА да е бяла .От тук на татък само афроамериканци и латиноси
  • 8 Менгеле

    17 2 Отговор
    Тоя Тръмп ме кефи дано ми създаде много работа като Хитлер навремето.
  • 9 Дагмор

    20 0 Отговор
    Откога да казваш истината е престъпление? На всеки му е ясно, че всички тези маймуни не стават дори за сапун и само паразитират на наш гръб. Ние нямаме нужда от тях и не сне длъжни да ги храним и търпим. Да си хващат пътя и кои откъдето се е домъкнал.
  • 10 Батман Боко

    9 0 Отговор
    А,като избели Америка и тя стане искрящо бяла да намине и насам,да поизбели и нашата поокаляна РОДИНА от безродниците...Побелелите вече българи,чиято надежда гасне за по-добро бъдеще на фона на тъмно кафявото настояще.
    А,дано,но надали! НАРОДЕ??????????
  • 11 Госあ

    0 6 Отговор
    Че то Америка ако стане отново "бяла" на "американците" треа се захващат основно със животновъдство и кражби 😆 Едните да гледат добитъка,а другите да ги крадат и мародерстват 😂
  • 12 Некакъв

    1 4 Отговор
    И кой след това ще печели медали на олимпийските игри за САЩ?
  • 13 БРАВО

    5 0 Отговор
    ТРЪМПЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 Адолф Хитлер

    1 3 Отговор
    Сега братя Българи е времето да направите въстание (септември 1923) и да си вземете властта!Доналд Тръмп го пратих аз,за да може да спаси хубавата бяла раса и за да може славянският болшевизъм да бъде унищожен!Доналд Тръмп не би ви отказал да бъдете комбина,а това със ф16 всичко го знаят-НАШИТЕ ПЛАШАТ МНОГО ПО-МАЛКА СУМА ОТ ТЕЗИ 2 МЛР,НО ИСТИНСКАТА СУМА Е ПОНЕ 2 ПО МАЛКА ОТ ТАЗИ КОЯТО ВИ Е СЕ ПРЕДСТАВЯ, ЗАЩОТО 1/2 ОТ ВЪПРОСНАТА СУМА ОТИВА В ДЖОБА НА ПОЛИТИЦИТЕ ВИ!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ,ДА ЖИВЕЕ СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ И СМЪРТ ЗА СЛАВЯНСКОТОО!!!
  • 15 Бай Яни

    2 1 Отговор
    И аз съм за Бяла България, вън всички помаци, вън на руснаците, вън на циганите, арменците, Гагаузите, татарите. Чиста и свята република. Велик е Тангра.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Левент Патриотски

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Левент Патриотски":

    Бели исках да кажа
  • 18 Мали

    0 0 Отговор
    Бих имала против негрите, но да видим какво им се случва от повече от 100 години. Насилствено ги вкараха в САЩ като роби. То бяха изтезания, то беше чудо невиждано. В Африка от близо 200 години се извършва ЧУДОВИЩЕН ГЕНОЦИД над негрите. Пример за това е 60 годишната "гражданска войната" в Сиера Леоне. Да не мислите, че западът и Европа не можеха да спрат този геноцид? Така че, да, разбирам негрите, но рискуват да се превърнат в расисти като евреите-ционисти!