Last news in Fakti

22 Юли, 2019 18:30 3 043 12

Шпионите на ЦРУ работели в ядрените обекти на Иран

  • шпионаж-
  • шпиони-
  • иран-
  • сащ-
  • цру-
  • агенти-
  • ядрени обекти

Подробности за задържаните агенти

Шпионите на ЦРУ работели в ядрените обекти на Иран - 1
Снимка: Shutterstock

Иран обяви, че е арестувал 17 ирански граждани, за които твърди, че са били вербувани от американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) да шпионират ирански ядрени и военни обекти, и някои от тях вече са осъдени на смърт, предаде AP.

Арестите са били извършени през изминалите месеци, а задържаните работели на "чувствителни места" във военни и ядрени обекти в страната, каза на пресконференция в Техеран висш представител на разузнаването. Той не посочи колко от задържаните са били осъдени на смърт, нито кога са издадени присъдите.

Представителят на иранското разузнаване каза, че никой от 17-те задържани, които били много добре обучени, не е успял да изпълни саботажната си мисия. Шпионските им задачи включвали събиране на информация за обектите, на които работели, извършване на техническа и разузнавателна дейност, и прехвърляне и инсталиране на устройства за наблюдение, поясни той. Разузнавателният шеф каза, че ЦРУ обещало на арестуваните американски визи и работа в Америка и някои от агентите са започнали да работят за другата страна и сега работят за неговата служба "против САЩ".

На пресконференцията представителят на разузнаването показа компакт диск с видеозапис на чужденка, която работела за ЦРУ. В диска има също имена на служители в посолствата на САЩ в Турция, Индия, Зимбабве и Австрия, за които Иран твърди, че са били във връзка с вербуваните ирански шпиони.

Американският държавен секретар Майк Помпео отхвърли днес съобщенията на Техеран. "Отдавна е известно, че иранският режим лъже. Бих приел с голяма доза съмнение всяко иранско твърдение за предприети от него действия", каза Помпео в интервю за телевизия Фокс.

Помпео не навлезе в детайли за конкретни задържани американци в Иран, но каза, че "има дълъг списък от американци, за които работим да се върнат у дома от Ислямска република Иран". Новината от Техеран за задържането на американски шпиони бе съобщена на фона на разпадащата се ядрена сделка между Иран и големите световни сили и изострянето на напрежението в района на Персийския залив. Кризата е резултат от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли миналата година САЩ от сделката с Техеран и да засили санкциите срещу Иран. През април Иран съобщи, че е в последните години е разкрил 290 шпиони на ЦРУ в страната и извън нея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен Плевнелиев

    2 30 Отговор
    Аз защитих националните интереси на страната на България
  • 2 Петър Стоянов

    16 7 Отговор
    България ще спазва международните норми на поведение дори с отказ от националния суверенитет!
  • 3 Благодарен на Герб

    19 2 Отговор
    Ако не беше бате Бойко нямаше да има банани
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бусинес Инсайдер

    10 1 Отговор
    Аааа лъжат!!! сега кой ще изплаща застраховките живот на семействата на шпионите?
  • 6 Пешо

    39 2 Отговор
    Петър Стоянов - убиеца на българските ракети СС 23 и Роско Плювналиев - убиеца на държавния ни суверенитет. Най-големите боклуци и предатели!

    Коментиран от #9

  • 7 Агент Боря Попов глубокий

    5 7 Отговор
    Познавам много агенти от ЦРУ, аз самият съм от бившото КГБ, но това са подробности !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зевзека

    2 19 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Ти грешиш оня поавешкия цървул Живков който беше Руска слуга пороби нашата родина в интерес на ватниците и извърши 3 предателства за 35 години
  • 10 Само Герб

    1 16 Отговор
    Пак за Борисов ще гласувам

    Коментиран от #11

  • 11 Оня с рикията

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само Герб":

    А па я че гласувам за мене си... Йебал сум ги и шпионите.
  • 12 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    аууу,Попата обвинява Иран в лъжи!!!Хммм,пък си мълчи за ,,сткнет,, и убийствата на ирански ядрени учени които напраиха УСПЕШНО,, с ИЗРАЕЛ>>>Особено САБОТИРАНЕТО на хиляди центрофуги за обогатяване,които ОФИЦИАЛНО са под контрола на МАГАТЕ...При това заразиха дессетки хиляди контролери и компютри по света,които дори и сега могат да бъдат ,,провокирани,, за действие...