22 Юли, 2019 07:34 5 271 8

Борис Джонсън: Решавам кризата около Брекзит с...

  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес-
  • борис джонсън-
  • тереза мей

Фаворитът за следващ британски премиер заяви, че безизходицата може да бъде преодоляна чрез търговско споразумение

Борис Джонсън: Решавам кризата около Брекзит с... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Борис Джонсън, фаворитът за следващ премиер на Великобритания, заяви в авторска статия от вчера, че страната му може да напусне ЕС чрез договарянето на споразумение за свободна търговия, а то от своя страна да премахне нуждата от един от по-проблематичните елементи на предишното споразумение между Лондон и съюза, предаде Ройтерс.

В седмичната си рубрика за в. "Дейли телеграф" Джонсън посочва, че може да бъде направено така, че да отпадне необходимостта от така наречения предпазен механизъм за Северна Ирландия. Този механизъм беше залегнал в предишното споразумение между ЕС и Великобритания, но много от депутатите в британския парламент го отхвърлиха.

Има пребогат набор от възможности да се намерят нужните решения - и те могат и ще бъдат намерени, в контекста на споразумението за свободна търговия, което ще договорим с ЕС, след като сме напуснали на 31 октомври", написа Джонсън.

"Можем да излезем от ЕС на 31 октомври и, да, със сигурност имаме технологията да го направим. Това, от което сега се нуждаем, е воля и устрем", допълни той.

По-рано ирландският министър на външните работи Саймън Ковини заяви отново, че ЕС няма да променя споразумението за раздялата с Великобритания, част от което е и предпазният механизъм. Той каза, че ако Великобритания скъса това споразумение, "и двете страни ще се окажат в беда".

Ковини обаче допусна вариант новият премиер на Обединеното кралство да получи някои промени в политическата декларация за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, чрез които да отпадне нуждата от предпазния механизъм.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муя

    30 5 Отговор
    От двете страни на Атлантика ще има по един риж тъпанар явно...На изток Джуджета и Султани, у нас - бостани! Е га ти елитите световни?!?
  • 2 Бойко Борисов

    9 2 Отговор
    Кръстих внучетата и им подарих от крадените 💰
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 среднощен

    7 1 Отговор
    Само където г-н Джонсън много удобно пропуска, че на 31.10.2019г. първо ще трябва да се прекрати един договор с ЕС и чак тогава да се мисли за сключване на друг...? Взе да "увърта" - така ми се струва..?
  • 5 Morgoth

    7 2 Отговор
    От Камерън на Мей и от Мей на Джонсън - това доказва закона на Мърфи, че нещата вървят от добре към зле и от зле към още по-зле.
  • 6 Цанко

    8 1 Отговор
    То ако ставаше така всички държави щяха да напуснат ЕС за да не внасят вноски и да искат само търговско споразумение ! Еййййй.. големи тарикати били тия от острова ! Ами шут в задника ?

    Коментиран от #8

  • 7 No Exit from Brexit

    5 0 Отговор
    Баорис може само да си начеше крастата че е бил премиер за три месеца. На първи ноември Кралството отива на избори.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Цанко":

    До сега британците бяха в губеща позиция, защото те са инициаторите за напускане, а сега шантажират ЕС за да бъдат изгонени и застанат на печаливша позиция като изгонени от ЕС...
Новини по държави: