Last news in Fakti

21 Юли, 2019 20:38, обновена 21 Юли, 2019 22:20 3 964 8

Украйна е под магията на Зеленски

  • украйна-
  • избори-
  • володимир зеленски
Украйна е под магията на Зеленски - 1

Украйна е под магията на президента Володимир Зеленски. Това показват екзит половете на проведените днес предсрочни парламентарни избори.

Партията "Слуга на народа" на президента Володимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна с 43,9 на сто от гласовете, предаде АП. Това е рекордно висок резултат, добавя АФП. Във Върховната рада се очаква да влязат пет партии, които преминават 5-процентния праг.

Втора е проруската "Опозиционна платформа - За живот" - с 11,5 на сто. Още три партии влизат във Върховната Рада - на бившия президент Петро Порошенко - „Европейска солидарност“, на бившата премиерка Юлия Тимошенко -„Отечество“, и „Глас“ на рок звездата Святослав Вакарчук.

По пропорционалната листа партията на президента ще има 126 депутати, след нея се нарежда проруската формация „Опозиционна платформа – За живот“ - 36, следвана с „Европейска солидарност“ - 24, „Отечество“ – 22 и „Глас“ с 17 места.

Три месеца след като спечели убедително президентските избори, Зеленски продължава да се радва на изключително висок рейтинг.

На тези избори украинците гласуват и за мажоритарни кандидати, и за партийни листи - съответно 199 и 225 депутатски места. 26 места остават празни, защото тези депутати би трябвало да бъдат избрани от анексирания от Русия Крим и размирния Донбас.

Украйна е под магията на Зеленски

Естествен партньор на "Слуги на народа" би била партията "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук.

Ако Зеленски успее да спечели и мажоритарният вот, то новият президент ще има необходимите гласове, за да състави самостоятелно правителство.

Новият държавен глава вече заяви, че ще търси технократи за премиер и министри в кабинета си.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германец

    15 45 Отговор
    Тая до него ако е жена му ,супер.Мнооооооу готина мацка.Млади готини хора,не като наще 50+ годишни комунисти Румен и Деса .Няма лошо да са дърти ама е лошо ,че са от комунистическа партия издигнати и подкрепени.

    Коментиран от #3

  • 2 Идиот

    24 6 Отговор
    А бе Германиц ли си какви комунисти в 21 век ти се при виждат, или още чуваж лязг на веригите през 45 в Берлин.
  • 3 селянин 1

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Германец":

    Тва е преводачката му..превежда му от руски на украйнски.

    Коментиран от #4

  • 4 Рошко

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "селянин 1":

    Къде ? Под масата ли?
  • 5 Бай хой

    13 1 Отговор
    Под магията на цру. Поредните уж демократични избори а на 30℅ от украинците не бе им позволено изобщо да гласуат. Ла комедия.
  • 6 Голям прос

    5 0 Отговор
    ЦРУ си знае работата. Ще има една комедия с главния комедиант там. Гледам, че американците ще карат Ф-35 там. Да не би да е страна от НАТО. Украинците са откачени, дори Грузия отказа американско оръжие в страната си
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: