20 Юли, 2019 11:33 8 676 10

Не варете яйцата над 10 минути

  • яйца-
  • варене-
  • сероводород-
  • токсичен газ

По време на варенето на яйцата се освобождава сероводород

Не варете яйцата над 10 минути - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки е имал ситуации, в които не е успявал да махне яйцата от огъня навреме. Малко хора обаче знаят, че не бива да ядат такива яйца, пише medicinform.net. Причината е, че по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина. Понякога свареният жълтък получава зеленикав оттенък - това е и резултат от влиянието на сероводорода. Такива яйца е по-добре да не се ядат.

Как се образуват вредните вещества?

В белтъка на яйцето има сяра. Когато се комбинира с водород, той образува токсичен газ. Тъй като черупката на яйцата се нагрява, в продукта прониква сероводород. Жълтъкът съдържа желязо, което при взаимодействие със сероводорода води до появата на сулфиди. Колкото по-дълго е варено яйцето, толкова повече от тях има. Сулфидите придават на жълтъка зеленикав цвят.

Ето защо, след варене, се препоръчва незабавно да се потопи яйцето в студена вода, за да се прекрати процеса на готвене.

В медицината няма случаи на смърт от разградени яйца. Все пак експертите препоръчват те да не се ядат, тъй като токсините могат да доведат до отравяне и дори задушаване.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хипоходрик

    9 5 Отговор
    Не яж те изобщо яйца те са сярни S и месо не яжте има желязо и манган в него!!!
  • 2 НАДЪРВЕН

    27 2 Отговор
    Венито не ги вари яйцата, а само ги смуче и ближе!
  • 3 123

    8 3 Отговор
    Язе яцата ги ям пръджени
  • 4 Лора, внимавай...!!!!

    10 5 Отговор
    Това си е моя работа, колкото искам, толкова ще ги варя...!
  • 5 Петел

    1 7 Отговор
    Зелен оттенък имат само жълтъците на домашните яйца(кокошките са свободни(щастливи)и чопкат тревички),жълтъците на купешките яйца са бледи и безвкусни. Ако яйцето е прясно и го вариш десет мин.не може да се бели добре,затова се слага сол в водата и се вари на бавен огън над 30 Мин.
  • 6 Петел

    9 0 Отговор
    Ама Венелина май има в предвид едни други яйца дето имат само белтък
  • 7 Петел

    4 1 Отговор
    Навремето в казармата варяха яйцата в баки,често ги забравяха и водата извираше ,а ецата загаряха,горчиви и гадни стават,но ги ядяхме,а никой не се отрови!
  • 8 жзЦСЖА

    2 2 Отговор
    Какви глупости пишат само, да си пълнят страниците, не е истина!
    Коя съвременна домакиня вари яйца на котлона?! Продават се евтини яйцеварки, които приготвят яйцата на пара за 3 минути, до твърд жълтък. И винаги, преди да се сложат в яйцеварката, откъм тъпата им страна се дупчат с топлийка. Аз никога досега не съм поднасяла на трапезата си яйце със зелено около жълтъка, без значение колко е било старо. А самите яйцеварки да достъпни за всеки джоб- 11-15-20 лева, за 7 до 14 яйца наведнъж.

    Коментиран от #10

  • 9 така ли

    2 0 Отговор
    Сега ли разбраха?!А глад.....
  • 10 Кокошка

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "жзЦСЖА":

    Домашните яйца винаги са с тъмножълт жълтък с зелен оттенък на повърхността ,особенно през лятото когато кокошките имат достъп до зеленина. Няма как да поднесеш на трапезата такива яйца при положение ,че ги вземаш от магазина-жълтъците са бледи със сивкав оттенък на повърхноста. Това са естествени цветове,а не вследствие разваляне или др.