Last news in Fakti

19 Юли, 2019 22:22 3 647 66

Горанов за теча от НАП: Такива кризи има навсякъде по света, да не истеризираме

  • владислав горанов-
  • нап-
  • теч-
  • отговорност-
  • f-16

Най-лесно ще е да уволним 3-4 служители от НАП

Горанов за теча от НАП: Такива кризи има навсякъде по света, да не истеризираме - 1
Източник: БГНЕС

''В САЩ също изтекоха секретни и разузнавателни данни. Такива кризи има навсякъде по света. Не съм специалист по разузнаване, за да коментирам дали е по-укоримо да ти разкрият разузнавателните данни или това да изтекат масивите на НАП. Казвам това не за да се оправдавам, а по-скоро, за да призова, че не трябва да истеризираме. Такива атаки има в цял свят. Не омаловажавам този проблем. Целта е да работим и занапред да не се допускат такива кризи'', това заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод хакерската атака срещу един от сървърите на НАП и последвалия теч на данни в предаването ''Панорама'' по БНТ.

"В НАП носят вина. Най-лесно ще е да уволним 3-4 служители на НАП от и без това малкото ИТ специалисти в държавната администрация. Трябва да изчакаме резултатите и тогава ще преценим. За мен целта е да работим и да не допускаме повече такива атаки. Не искам да героизираме едно такова престъпление'', коментира финансовият министър.

''Дори и да кажем, че хакерът е искал да отмъсти за нещо на политиците, то той го прави с данните на милиони честни български граждани, които си плащат данъците. За мен много по-правилно би било този човек да дойде при нас и да каже: "Абе ей, много сте тъпи. Системата ви се пробива лесно, а аз не искам като гражданин това да е така. Дайте да направим нещо". Това е едната гледна точка. Аз днес използвах една метафора - ако си забравиш колата отключена и някой ти я открадне - това не те прави виновен'', каза още Владислав Горанов.

''В случая не говоря за конкретно лице. За мен атаката е извършена от България. Не искам да влизам в конспиративни теории, че това е политическа атака или такава на някой млад човек, за която няма яснота защо е направена", констатира министърът на финансите.

"В момента не се налага да сменяме ЕГН-та и лични документи. До скоро ЕГН-тата на всички българи висяха по избирателните списъци. Пак ще кажа, че с изтичането на тези лични данни - не може да се извърши престъпление без да се наруши някой друг закон. Ако някой докаже, че е е пряко засегнат и потърпевш от изтичането на тези данни - държавата ще понесе своите наказания. Не трябва да истеризираме с тази тема", заяви още той.

"Работа на опозицията е да иска оставки. При БСП обаче това се случва само на базата на скандала. При тях това е стратегия. Те се опитват да правят политика само чрез скандали и фалцет. Мога да напиша докторантура на тема за фалцета в политиката", нападна БСП министър Горанов.

"Американското законодателство не позволява сделката за F-16 се осъществи с разсрочено плащане. Ние взехме най-новите самолети и то от най-голямата държава-членка на НАТО", изрази мнение финансовият министър относно сделката за придобиване от българска страна на американските самолети F-16.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    42 0 Отговор
    Нали Ви казах, че ще бъде набеден друг за са се потуши скандала! :)
  • 2 Радослав Калинов

    51 0 Отговор
    За този индивид сякаш е създадена думата: "гьонсурат". Ако бяхме някава полу-нормална държава, още в началото на "апартамент-гейт" трябваше да си е подал оставката... А в наистина нормална държава никога нямаше да е на достатъчно висок пост, от който да му се налага да си подава оставката.
  • 3 тооя па,тоя па........

    25 0 Отговор
    И у Сомалия ли бе бате,щом казваш ВЕРВАМЕ ти.
  • 4 Бачо Киро

    47 0 Отговор
    "Ако си забравиш колата отключена и някой ти я открадне - това не те прави виновен'', каза още Владислав Горанов."
    Алооо бастун, когато харчиш милиони пари на народа за системи за сигурност и работата ти е да си заключил колата и да седиш да я пазиш, тогава си виновен. Да не са откраднали твоите данни от твоя сървър, че даваш такива тъпоумни сравнения? Абе вие там всички ли сте малоумни и бавноразвиващи се идиоти с мислене на деца от детската градина или нас правите на такива?
  • 5 Все тая

    35 0 Отговор
    Тъп, и си мисли ,че и другите са тъпи
  • 6 инфраструктура

    38 0 Отговор
    В този случай не е ли нормално да има оставки, уволнения, наказания?
  • 7 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    16 0 Отговор
    История за една предизвестена пръ.ня.
  • 8 666

    28 0 Отговор
    ВЕДНАГА да издадете на ВСИЧКИ засегнати нови документи за самоличност за ВАША сметка!!!!!!!
  • 9 Кой68

    23 0 Отговор
    Мене ме интересува как се опазва тази информация във България?Само като гледах и четох изявления на отговорните "лица"ми призляваше...То като-лявата ръка незнае какво прави дясната и между тях няма синхрон?????Колкото повече се обяснявате толкова повече замирисва???
  • 10 Едноооо

    26 0 Отговор
    Едно е да хакнат имейла на един човек, а друго данните на цялото население.
  • 11 smile

    26 0 Отговор
    Личните данни на 5,1 млн. българи са изтекли, това са всичките на и над 18 г. български граждани, как ще ги обезщети държавата, какво ще направи за да оправи ОГРОМНИЯ гаф?
    Това е много страшно!
    А ние какво ще направим?!? Или типично по български всеки да се спасява по единично?

    Коментиран от #12

  • 12 Asdfg

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "smile":

    Правилно! КОЛЕКТИВЕН ИСК СРЕЩУ НАП!!!
    Трябва да ги осъдим!
  • 13 Отговорността ти,

    26 0 Отговор
    В лична и на Яворчо, “ великият”! Абе вие за какви се мислите?? На над Пет милиона, българи , им разказахте играта? С каква цел?! Да си сменят личните карти? По ваша вина?! За да приберете няколко милиона? Като с номерата на автомобилите, при Станишев ?! Борисов! Нв сме глупаци!

    Коментиран от #16

  • 14 На създаване, на условия,

    15 0 Отговор
    За облаги става въпрос! Утре нямаш нищо! Нотариус , власт, те връща в нулеви позиции!

    Коментиран от #18

  • 15 Реалист.

    24 0 Отговор
    Некадърник, неумаловжявай нещата, защото ще ти изядат главата!
  • 16 Бай Хуй

    22 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отговорността ти,":

    И да смениш личната карта, ЕГН-то остава същото. Файда няма. Друг е въпроса , че сега ще се прикрие нещо много по голямо

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Владиславчо,

    18 0 Отговор
    Не знам защо, са те кръстили така , но ти казвам, ако пострадам, заради далавврата Ви, за пари, от суверена, няма кой да те спаси! Теб, и онзи Явор Колев, убиецът !
  • 18 софра

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "На създаване, на условия,":

    Питам какво правят управниците за да защитят пострадалите, те знаят кои са. Бедна Ви е фантазията един престъпен мозък как може да се възползва от тази информация.
  • 19 А,де ...

    21 0 Отговор
    ''Най-лесно ще е да уволним 3-4 служители от НАП''. Както винаги - най виновните. Тримата пазачи и чистачката.

    Коментиран от #30, #31

  • 20 Е, какво друго ,

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Хуй":

    Да се направи, за да си търси човек имуществените права? Ама не в нашият съд!
  • 21 smile

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Хуй":

    Да сменят и ЕГН-то, безплатно, разбира се, за сметна на този от снимката! Може най-накрая да се изписва цялата година и последните 4-ри цифри да станат 6, елементарно е! Ибез това това ЕГН е много куцо измислено!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Varna

    16 0 Отговор
    Лъжете всички като малки деца.Вече сте противни ,не се търпи

    Коментиран от #34

  • 24 Кюне Кюнев - Кюнеца

    7 0 Отговор
    Защо сте ми направили отделен файл?
  • 25 Какво се получава,

    10 0 Отговор
    На практика?! Всички декларации, от 2005 година са “ хакнати”! Да връщат затлатите, я триен размер , безделниците, и да плащат щвтирите, ама не! Нашият съд, как да го оприлича?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 666

    17 0 Отговор
    Управляващите се опитват да омаловажат проблема който следва от хакването, но за съжаление той не е никак малък, за някои хора може да стане огромен, на живот и смърт. Проблема е много голям, не се оставяйте да ви успят, ако не лично за вас, за ваш близък може да стане огромен и да пострада много!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Колко са ни добри ,

    8 1 Отговор
    ИЯ и Ти специялистите, особено на държавната ясла... Ама много... Ейпъл компютър, не могат да подкарат, но заплати, в хиляди! А колко са способи, нашите хора, е видно!
  • 30 Ха, Ха, няма да ги уволнят,

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "А,де ...":

    Ще ги преназначат! На друга хранилка, с минимум същата заплата! Иначе стават врагове! Могат да кажат нещо, не за да се Научи, от плебса!
  • 31 ???

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "А,де ...":

    Навремето преди 20 години уволниха един митничар и то за корупция, а след половин година имах някаква работа в Нап и го виждам там на работа. И това е само един който съм видял.
  • 32 фгх

    11 0 Отговор
    Кога ще разберете и осъзнаете, че държавния служител и чиновник, работи за данъкоплатеца, а не обратното??? ИЗИСКВАЙТЕ, въпросните, да си вършат работата по най-добрия начин и с уважение и усмивка към Вас данъкоплатците!
  • 33 Според мен, БОП-ът,

    8 0 Отговор
    Се е “ разпищолил”, но къде е ДАНС?
  • 34 ???

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Varna":

    Децата лъжат, защото знаят, че ще ги накажат. А тези се чувстват недосегаеми.
  • 35 Мен

    13 0 Отговор
    Ама тоя горанов бил голям забавник.
  • 36 666

    8 0 Отговор
    Нарушения и глоби по Закона за защита на личните данни:
    1. Глоби или имуществени санкции от 10 000 до левовата равностойност на 20 000 000 евро.:
    Администраторът не нанесе корекции при неточни лични данни;
    Администраторът не предостави възможност на субекта на данни да ограничи обработването на данните;
    Автоматизираното обработване на данни поражда неблагоприятни правни последици за субекта на данните или съществено го засяга.
    2. Глоби или имуществени санкции в размер от 5000 до левовата равностойност на 10 000 000 евро.

    Коментиран от #39

  • 37 Западните Балкани

    13 0 Отговор
    Не съм чувал да източат данните за всички сърби, хървати, румънци, гърци, турци, македонци. Даже и за албанците не сме чували. Може ли Горанов да каже къде по-точно се е случило такова нещо? И определено той не си е свършил работата. А политик, виновен за такова източване, трябва да подаде оставка. Това само по себе си няма да върне данните, но няма да е и виновен за личното убийство на народа. А политиката на ГЕРБ води до убийство - Хитрино, Своге и много други. А с тези данни ще има доста реално избити, за да им се открадне богатството и прогнилото МВР няма да си мръдне и малкия пръст, за да го предотврати. Така че Горанов, махни се. Вземи и безмзъчния Борисов. Стига е говорил глупости.
  • 38 Проверете дали

    5 0 Отговор
    Са източвали личните Ви данни!

    Коментиран от #41

  • 39 Това хубаво,

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "666":

    Но глобите, отиват при Борисов, и се плащат, от мен и теб, от крайният! Губиме, брато, от плобите! Сега, сульо и пульо, глоби налага, но последният, по веригата, ги отмизврстса! Глобада, е далавера, за властниците!

    Коментиран от #42

  • 40 Никога повече

    7 1 Отговор
    Герб.
  • 41 23456

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Проверете дали":

    Как?
  • 42 666

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Това хубаво,":

    Значи в случая да се плащат от този на снимката и всички от НАП, ако трябва да работят ангария 5 години!
  • 43 .....

    8 0 Отговор
    В Гуггълллл “Колективен иск срещу НАП за теча на данни - възможен ли е?” Пише адвокат.
  • 44 Оня

    13 0 Отговор
    Нещата са много сериозни, хора не ги подценявайте!!!

    Коментиран от #51

  • 45 Кире

    9 0 Отговор
    Така ще е,докато едни призовават за пълна прозрачност,други пък го възприемат буквално и изкарват всичко на показ.Като приканват за повече светлина,да казват поне колко точно,че виждате какви недоразумения се получават.
  • 46 лики

    6 0 Отговор
    Галя Димитрова е назначена за изпълнителен директор на приходната администрация на 11 май 2017 г. Преди това е заместник изпълнителен директор "Оперативни дейности" и отговаря пряко за основни функции на НАП - контрол и ревизии. До назначаването си през 2013 г. на този пост, Димитрова оглавява териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" на НАП.
  • 47 лики

    5 0 Отговор
    Главен секретар

    Гавраил Забуртов

    Роден е на 16 юли 1961 г. Завършва „Икономика и управление на индустрията“ във ВИИ "Карл Маркс". Придобива квалификация инженер-технолог във ВИХВП Пловдив. Гавраил Забуртов е бил директор на "SG Експресбанк" Смолян, както и заместник изпълнителен директор на НАП.
  • 48 лики

    5 0 Отговор
    Заместник изпълнителен директор

    Милена Кръстанова

    Милена Кръстанова работи в системата на НАП от 1999 г. Има значителен професионален опит, като през годините е заемала различни експертни и ръководни позиции във функция „Обслужване“. От 2007 г. е директор на дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП София. От 13 януари 2015 г. е назначена за заместник изпълнителен директор на НАП.
  • 49 лики

    5 0 Отговор
    Ръководство на НАП:
    https://nap.bg/page?id=681
  • 50 лики

    14 0 Отговор
    Шефката на НАП не си прекъсна отпуската въпреки скандала!!!!

    Коментиран от #53

  • 51 КЛЮКАР

    17 0 Отговор

    До коментар #44 от "Оня":

    Бомбата е много голяма. С много къс фитил,който е запален. Данните на 5.1милиона българи са в нета. Вижда ги целия свят. Имате ли си идея за кво става въпрос???

    Коментиран от #52

  • 52 Оня

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "КЛЮКАР":

    Аз, Да, но 80-те % май не!
  • 53 народа

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "лики":

    Да това е много показателно за отношението на чиновниците към хората!
  • 54 хех

    1 0 Отговор
    https://www.zdnet.com/article/bulgarias-hacked-database-is-now-available-on-hacking-forums/
    Това може гос'дин Горанов да го нарече популяризиране на България в чужбина
  • 55 Прасковата

    1 7 Отговор
    Горанов е любимият ми. ... много е красив. Изключително разумен човек, обожавам гооо.
  • 56 Дондел

    0 5 Отговор
    С наближаването на важни избори ще има такива удари под кръста; убеден съм за организирана акция, елегантно направена, вероятно с помощта на вътрешни хора, поддържащи системата НАП. Отново "целта оправдава средствата"; в името на властта може и родината, майка и баща да се продаде. Така се прави; пише Николо Макиавели-"Владетелят", още преди 500 години.
  • 57 ДЕМОНкрация!

    5 0 Отговор
    От цялата работа какво излиза - статуквото ще получи държавни пари за нарушени лични данни, а обикновенните хора отново ще блеят баирите, защото нямат пари за мастити адвокати. Хем СТАТУКВОТО е виновни за това кой и как управлява, хем СТАТУКВОТО пак ще се облажи. Ей това е то ДЕМОНкрацията! Затова никой няма да ди подаде оставката, защото това е поредната далавера на статуквото като КТБ!
  • 58 233

    5 0 Отговор
    Горанката - абсолютно нагло смазано ла*но, келешче счетоводителче, играещо си на министърче!
  • 59 Калинките

    6 0 Отговор
    Как да увилнят калинките, като всяка калинка е обвързана с конкретно герберско гнусно ръководно същество! Всичко в упралвението е на принципа ден до пладне, всяко чудо за теи дни и ако мине номерът! Така ше бъде и сега! Ще поларте и ше ви мине. Зависи дали медиите ще постват теми, където дс плюете. Всички вие сте форумни протестъри, от които реално няма никаква файда! Плащате си данъците на мутрите, избирате си мутрите! Глезите си мутрите и очалвате развитие на държава, ръководена от паразити, които сами се изяждат! Рип
  • 60 1944

    5 0 Отговор
    това комунистическо недоразумение още ли е министър?
  • 61 Гербер

    0 3 Отговор
    България се развива по всички показатели. Само това е важното. Затова хората ще гласуват за ГЕРБ завинаги. На кой му дреме за някакви си данни били изтекли. И кво от това? Живота се подобрява чувствително. Минималната заплата се увеличи двойно по времето на ГЕРБ. Пенсиите неколкократно. Данни някакви били изтекли. Щом за глупости..

    Коментиран от #63

  • 62 mitko kulturista

    2 0 Отговор
    Ако адвокатска кантора "Господинов и Енчев" започват потготвянето на колективен иск срещу нап,какъв е реда по заявяване участие в колективният иск? Има ли комитет на увредените лица?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 А бе

    3 0 Отговор
    Дошло е време за клане, не за оставки. Боли ме хуя дали тоя боклук ще си подаде оставката и ще поеме политическата отговорност. Когато го видя жив одран, ще му гласувам оставката и ще му простя.

    Коментиран от #66

  • 65 Павел

    3 0 Отговор
    НАП не е еврейската клоака Фейсбук, тъпако, където ти продават данните на корпорациите. Тъп си, тъп, чак вдлъбнат, лошото е, че няма надежда за теб.
  • 66 да да

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "А бе":

    На клона.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове