Last news in Fakti

19 Юли, 2019 22:28 3 277 14

Почти всеки работещ у нас – с кредит

  • кредит-
  • българи-
  • банки

Предпочитани от българите за кредитиране остават банките

Почти всеки работещ у нас – с кредит - 1

2,47 млн. българи имат заеми, а някои от тях имат и повече от един, сочи статистиката на БНБ. Към декември 2018 г. в Централния кредитен регистър има 2,475 млн. кредитополучатели. Това означава, че почти всеки българин, който според статистиката е в трудоспособна възраст, има заеми.

От тях 2,26 млн. са граждани, 99 000 са еднолични търговци, а 102 000 са чужди граждани, 8000 са физически лица със свободни професии.

Раздадените заеми, пак според статистиката на централната банка, са 5,433 млн. броя, а общата сума е 75,866 млрд. лв. Това означава, че в едно домакинство, състоящо се от трима души, има поне един заем, а най-често по повече.

Предпочитани от българите за кредитиране остават банките - 54,7 млрд. лв. са отпуснати чрез 3 млн. броя кредитни сметки, сочат още данните на БНБ. Фирмите за бързи заеми създават условия за конкурентни продукти и вече са отпуснали 2,36 млрд. лв. кредити, пише "24 часа".

Според колекторските фирми средностатистическия длъжник има 1161 лв., а предната година тази сума е била 775. лв.

Средната вноска по потребителски заеми е 300 лв., а по ипотечните двойно по-голяма - 600 лв. С най-високи темпове растат потребителските заеми, въпреки че те са значително по-скъпи.

За година са изтеглени близо 18% повече заеми за потребление, показват последните данни на централната банка.

Стабилният и постоянен ръст на доходите в последните години е свил броя на хората, които имат проблеми с изплащането на заемите си.

1 221 227 души са дадени на събирачи на дългове през 2018 г. Броят им е намалял два пъти за година. През 2017 г. хората с проблеми с колектори са били 2 633 192.

Общата сума, предадена за принудително събиране за 2018 г., е 1,41 милиарда лева, отчитат професионалните събирачи. Въпреки по-големия размер на средния дълг обемът на нововъзложени за събиране задължения се е стопил с около 600 млн. лв. в сравнение с 2017 г., когато е бил малко над 2 млрд. лв.

Най-надеждните кредитополучатели у нас вече не са мъже от големи градове, а жени от средно голям град на възраст около 30 години с дълг до 10 000 лв. Най-много образцови кредитополучатели живеят в София, Русе, Враца, Панагюрище, Пазарджик и Кърджали, показват данни на колекторските компании. Най-рискови за банките са Луковит, Кнежа, Берковица, Добрич, Бяла Слатина и Провадия.

Профилът на клиента в просрочие продължава да бъде млад мъж на около 30 години, който според колекторите не може да прецени правилно доходите и разходите си и затъва в дългове. Най-често те теглят нови заеми, за да рефинансират стари дългове, сочат различни проучвания. Номинално най-голям е броят на борчлиите в просрочие в Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Най-голям общ обем заеми със забавени плащания, възложени на професионалните събирачи, си остават банките - към момента със 700 млн. лв. С най-малък риск от забавяния са стоковите кредити, които са отпуснати за закупуването на конкретен продукт. Причините са сравнително малкият размер на сумите за тях - до 2 хил. лв., както и това, че заемът е гарантиран 100% с ценната вещ.

Хит от началото на това лято се оказват малките кредити - 1000-2000 лв., за почивка на море.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Същите

    17 12 Отговор
    Това са същите, които ходят в Гърция. Живот на заем с лихва.

    Коментиран от #4

  • 2 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    24 4 Отговор
    Не маже да бъде! Лично баш шефо днеска каза, че икономиката ни тегли напред. Възможно е да съм се заблудил,щото тя ни тегли, ама ние се дърпаме.
  • 3 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    5 0 Отговор
    Извинете "може"
  • 4 .....

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Същите":

    Глупости дрънкаш,аз ходя в Гърция и нямам заеми.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нормално

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от ".....":

    Ти си от организацията на ГЕРБ. Хранилката за тролове.

    Коментиран от #8

  • 7 А,де ...

    25 1 Отговор
    ''Почти всеки работещ у нас – с кредит''. А от днес и неродените.
  • 8 .....

    6 20 Отговор

    До коментар #6 от "Нормално":

    Не съм от ГЕРБ,но не съм мързелив и имам възможности за добри доходи за разлика от ревящите тук, дето чакате на готово някой да ви подреди живота.Доста ще почакате и ще квичите от мизерия.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз си топя краката на балкона

    4 2 Отговор
    В лихен с вода и немам кредити😂
  • 11 Койчо

    9 1 Отговор
    Карай бе нали си имаме самолети и кораби.
  • 12 Матей

    10 1 Отговор
    Дават масово заеми банките и добре са си направили сметката,като комарджии да хванат на вързано нищо неподозиращите жертви.Като затъне 30-годишния неразумник и го хване липсата в чужбина,ще подхванат семейството му,съпруга,баща,майка и ще им ошушкат семейното жилище и всяка собственост ЧСИ-та.Държавата помага с всички сили на тая престъпна схема.Лек единствен е конфискация на банките и твърда законова забрана за лихварство.Иначе след някоя година тук ще се изпълни със свободно блуждаещи зомбита.
  • 13 Само питам

    2 2 Отговор
    Естествено че работещите получават кредит а откъде иначе ще го връщат. Ако си на 30 г от работническо семейство как ще си спестил 120 000 лв за жилище? Как ще ги събереш до 60 годишна възраст при положение че плащаш наем? Или ще живееш с жена ти и децата при мама и тати? А за клиентите на изи кредит и мого няма изобщо да коментирам, там е друга работа.
  • 14 Я пак

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от ".....":

    си помисли защо денонощно тролиш тук! Явно за шекели.