19 Юли, 2019 20:30 9 944 42

Ердоган игра вабанк. И изгуби

  • с-400-
  • ракети-
  • сащ-
  • турция-
  • реджеп ердоган

САЩ отрязват Турция от програмата за самолетите F-35

Ердоган игра вабанк. И изгуби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради сделката с руснаците за ракетите С-400 САЩ отрязват Турция от програмата за самолетите F-35. Решението на Пентагона е поражение за Анкара. Президентът Ердоган игра вабанк и изгуби.

Вашингтон взе логично и последователно решение. В бъдеще Турция няма да може да купува изтребители F-35. Защо е логично ли? Защото една страна-партньор в НАТО не може да сключва оръжейни сделки с „някогашния враг" от Студената война, независимо дали между двете държави съществува атмосфера на доверие или не.

А защо решението е и последователно? Ами защото САЩ многократно предупреждаваха Ердоган да не купува руската зенитно-ракетна система С-400. Анкара не се вслуша и решението на Пентагона дойде съвсем закономерно. Турция вече от десетилетия въоръжава своите ВВС с изтребители американско производство, но сега ще трябва да си търси други машини. И турските военни, които досега участваха в разработването на F-35, ще трябва в обозримо бъдеще да напуснат САЩ. И никой не е изненадан, че Москва вече предложи своите изтребители СУ-35.

Турция нямаше друг избор?

Ако внимателно се вгледаме в тази едва ли не безкрайна история, можем дори да проявим известно разбиране за действията на Ердоган. Геополитически Турция се намира в един изключително опасен регион. Достатъчно е да погледнем към източните ѝ съседи: Иран, Ирак, Сирия. Очевидно е, че – не само заради войната в Сирия – на Турция ѝ трябва добре работеща зенитно-ракетна система. Като натовска държава Турция би могла да вземе американската система „Пейтриът", но само под наем. В миналото се провалиха редица опити на Анкара да закупи трайно тази система. Впоследствие Ердоган се опита да си набави такава система от Китай. Преговорите започнаха през 2013 година, но през 2015 бяха обявени за неуспешни. Представители на правителството тогава заявиха, че поради големия натиск от САЩ Ердоган е бил принуден да се откаже и да оповести разработването на собствена зенитно-ракетна система.

Естествено, турското правителство никак не се радва, че страната отпада от програмата F-35. Ердоган игра вабанк – и изгуби. Той си мислеше, че ще може хем да закупи руската система, хем да остане в сделката със САЩ за F-35. Сега турски опозиционни политици обвиняват правителството му, че се е държало твърде несръчно в преговорите с американците.

Тежки последици

Отпадането на страната от програмата F-35 ще има и икономически последици. Турските фирми, които доставяха компоненти за тези изтребители, сега ще трябва да си търсят други клиенти. В опозиционните кръгове в страната се говори, че Турция доставя близо 900 компонента за F-35, а този износ се изчислява на 12 милиарда долара. Припомня се освен това, че в турската оръжейна промишленост работят над 30 хиляди души. Не е ясно каква работа ще си намерят сега онези от тях, които ще останат без работодател.

Повдига се дори въпросът дали Турция няма да напусне Северноатлантическия алианс. На този въпрос без съмнение трябва да се отговори с категорично „не". НАТО се нуждае от Турция, но и обратното - Турция зависи от Алианса и от партньорите в него. Това ясно заяви и генералният секретар на НАТО Столтенберг по време на посещението си в Анкара през май.

Едно обаче вече е ясно: ако Турция не се откаже от покупката на руската зенитно-ракетна система, няма да получи изтребители F-35. Не можем обаче да си представим, че Ердоган ще даде на заден ход, доколкото първите компоненти от Москва вече пристигнаха в страната. През март 2020 ще бъде взето окончателното решение за изключването на Турция от проекта F-35, но това няма да се отрази върху общото състояние на партньорството със САЩ. Говорителка на американското правителство подчерта, че САЩ продължават високо да ценят стратегическите връзки с Турция. Това трябва да е някаква утеха за Ердоган, но всъщност не е никаква.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ердоган

    52 10 Отговор
    местя от левия в десния
  • 5 чуждия

    99 9 Отговор
    Всеки си гледа интереса, само ние гледаме чуждия.
  • 6 ердоган

    51 9 Отговор
    интереса клати феса - ще си купя мигове сега вместо ф ....кой е по- на загуба в тая криза не знам....ама да не можеш да си продадеш железата с принадена стойност над 1000 проц. ...и трън ще го марижат
  • 7 345

    97 15 Отговор
    И какво е загубил просто ще си вземе су35 който е много по добър ние загубихме щото ни набутаха консерви за пари които никой не е плащал

    Коментиран от #35

  • 8 Голям си бе

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Абе ти Киро таксито ли си бе
  • 9 Голям си бе

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Абе ти Киро таксито ли си бе
  • 10 Анти милиционер

    52 8 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен човек":

    Дойче Веле е Сорос. 100%.
  • 11 туркофоб

    63 12 Отговор
    Заключенията са верни само по-отношение на ев-те загуби за турските фирми.Иначе Ф-35 са много спорна програма,както качествата на изделието ,така и огромната стойност досега/а и по прогноза/.Освен това,имайки С-400/или С-500 в близко бъдеще/,Турция може да е спокойна за сигурността си.Освен това,Ердоган май не дава на чужди посланици да кадруват в двореца му,а неговите кадруват в някои съседни му страни.Малка,но много съществена разлика!?!
  • 12 Фахрадин

    62 10 Отговор
    Ааа загубиха турците??!!! Що немците не си купят Ф35 да им лежи у бокса развален по 6 месеца?
  • 13 Фихри

    40 5 Отговор
    Боли го рязанаъа карабина султан Реджеб
  • 14 Реалист

    44 53 Отговор
    С помощта на американците Турция след 70те се превърна лека полека в рай. Тоя Ердоган с помощта на колхозниците, ще ги върне обратно в каменната ера. Ще берат ядове фесовете .
  • 15 Хасан

    34 8 Отговор
    Добре де ..нали Гърция притежава С 300

    Коментиран от #21, #33

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бкл

    31 9 Отговор
    Е щом ДВ го твърди, значи истината е обратна! Освен пропаганда и лъжи (изкривяването на фактите е точно това) друга публикация от ДВ в факти не съм прочел. Така че дв нека си руве колкото си ще.
  • 19 Всеки да си гледа него си

    42 9 Отговор
    Да обобщим: дойче зеле е гадна долна пропагандна машинка която е доста мразена напоследък. Мъчат се да анализират както им изнася.
  • 20 Монгола

    23 10 Отговор
    Немците са по- дебели подлоги и от японците.
  • 21 Много бургии бе

    13 8 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Кво става с този сайт?
  • 22 Гостилничаря

    33 7 Отговор
    Това ми прилича на поръчкова статия. Ердоган е съвсем наясно с последиците както във финансов, така и в геополитически план. Не бих си и помислил дори, че Ердоган повече е загубил отколкото е спечелил. Каубоите хем ги боли, хем ги сърби! Пърео не дават своите зенитни оръжия на Турция, после се сърдят когато тя се обръща към другия лагер за същото нещо, без ПВО ли да стои!? Да претендираш за световен хегемон не значи да правиш на глупаци хората покрай себе си, при това твои стратегически партньори в НАТО! Как е играл Ердоган ще се разбере доста след това, такива решения не дават резултат веднага, още един аргумент, който ме кара да мисля, че Анкара си е направила сметката добре.......
  • 23 Българан Балкански

    14 39 Отговор
    Фесовете с петолъчките направо да се увиват в насраните чаршафи и леви, леви към мочурливите дупки за заравяне. Няма смисъл да се мъчите повече. Каквото за Саддам и Кадафи - същото за Путин и Ердоган.

    Коментиран от #28

  • 24 Гледач

    18 9 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен човек":

    Германия и турция са една държава. На различни места един народ са.

    Коментиран от #26

  • 25 Fenasi Kerim

    30 8 Отговор
    Нищо не е загубил Ердоган. Не е важно какво мислят американците а какво иска турския народ. Ако утре се проведе референдум за излизане от НАТО (вече се говори за това по турските телевизии) Турция ще излезе от НАТО. Американците трябва да си приберат 50-те ядрени бойни глави. Говори се за изключване на американски радар в източна Турция който служи за защита на Израел.
  • 26 Фатих Мехмед

    6 25 Отговор

    До коментар #24 от "Гледач":

    А бг и турция също са едно и тука трябва да се говори на турски и да ни управлява Ердоган

    Коментиран от #42

  • 27 Шерлок

    12 11 Отговор
    И какво е загубил Ердоган.Турция се разраства главоломно като туриториални претенции ,пусна пипала в Сирия ,Босна,сега Македония.За България, нашата вече родина да не говорим отдавна е под чалмата..Благодари ние на тътен и страхлив премиер.

    Коментиран от #29

  • 28 Бачо Киро

    21 4 Отговор

    До коментар #23 от "Българан Балкански":

    Да бе... Я се пробвайте, като си толкова отворен... Кои са тези, които ще влязат в Русия? То ако беше възможно, САЩ отдавна да са го направили... Колкото до Турция, те заради Кипър ги не барат вече десетилетия, та не виждам какво трябва дс стане, че цялото НАТО да се обърне срещу тях. Забравяш, че са с втората по големина армия в НАТО и въоръжението им не е 2 брия МиГ 29... САЩ сами не нападат дори бананови републики, за да скочат на Турция предполагам ще чакат помощ и от марсианците...
  • 29 Хасан

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Шерлок":

    Що правиш провокации?..защо да е под чалната България ?.влиза в Сирия защото 3 милиона сирийци дойдоха и продължават да дойдат
  • 30 манго

    6 10 Отговор
    те си имат долар ние аллах...човек който дрънка такива глупости няма как да е държавник и лидер...смахнат ислямист...и геврекчия...да си беше останал да продава гервеци нямаше турция да затъва икономически
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 SAAB

    13 2 Отговор
    Важно е , че ние спечелихме едни таралясници / от 70те/ , за които още не е построен завода ......а главанака ще даде парите за построяването му ! Разбира се това е цената за престоят му У файтона ! Обаче плаща друг.....:) НЕ той .....:)
  • 33 Въйко

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Гърция не е опасна... Но Турция, ако искат да й скърцат със зъби, трябва да не може да им се противопоставя... Но сега вече може, и това не им харесва на НАТО....
  • 34 Docenta

    6 5 Отговор
    Изключването на турция от ф35 е плюс за България,геостратегическия и военен център на балканите бавно си идва на мястото,а именно София
  • 35 не е вярно

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "345":

    как може изобщо да сравняваш американски и руски изделия....ти изобщо бил ли си в американско и руски завод...знам че ще ме попиташ дали аз съм бил...отговарям да, бил съм дори във военни...по една или друга причина и различни обстоятелства такава ми в работата....и доста впечатления имам , и от апаратура, и от оборудване, роботизация, и автоматика , и персонал, и мотивация на персонала...и т.н.
    Не искам да взимам страна, защото имам и от двете страни приятели, но пък не мога да си затворя очите...почти нищо руско няма по добро от американското...

    Коментиран от #38

  • 36 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    ако ердоган не падне от власт турската външна политика ще доведе до нови негативни последици за турския народ.купуването на руските ракети не е основния проблем,а само повод да се санкционира турция предвид общата турска политика към съюзниците в нато.
  • 37 Българофил Антикомунист

    7 4 Отговор
    F16/V70, който купува България е тестван в пустинята в Невада с хиперзвукова ракета въздух..земя далекобойност 1200км. невъзможност за засичане и носител на ядрен заряд до 80Кт,което обезмисля както Пейтриът, така и С400,С500, чиято скорост е съвместима!!! Руски фейк е, че няма произведени Ф16/V70, защото джуджето Путя газ пикае, ако толкова лесно един F16 може да превърне Москва в Херушима, без да навлиза на територията на Русия от Полша,Словакия или Румъния!!! Това е причината да реват рубладжиите в нашия Парламент, щото Путя ще им спре издръжката...Атака,БСП,НФСБ и ВОЛЯ на Марешки!!!
  • 38 незнайко

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "не е вярно":

    Това наистина ли го мислите или се подигравате ??? Явно пропагандата е изкривила съзнанието Ви !!!
  • 39 Зайко Байко многознайко

    6 1 Отговор
    Сега Тръмп ако не му спретне на феса една Кюрдска независима Република , ще си отрежа едното ухо!
  • 40 Ривиа

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "изводи":

    Да, ама в нашия случай няма много как. След като нито руснаците, нито американците ни харесват много-много. А едните ни се ядосали за някоя тъпотия от тея горе, без другите да ни пазят,а след няколко договора на мястото на България цъфне гигантски кратер, без предупреждение. Просто хоп, и всичките ни няма. Вбесява що, но непроменим факт. България дори ядрени оръжие няма, че да се правим на страшни. Сори,ама няма кой знае какво да направим по въпроса в близко бъдеще. Не можем да си създадем ядрено оръжие, няма и да ни продадат. Само ще се дръпна, и ще гледат. И не сме на чак толкова стратегическо място, че да се минем само с това между капките.
  • 41 Кирил

    3 1 Отговор
    По турски данни,загубени са поръчки за 11 милиарда долара.по чужди,9 милиарда
    Сега,Турция ще я клатят и американци и руснаци.
  • 42 Гледач

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Фатих Мехмед":

    Турция няма нищо общо с БЪЛГАРИЯ. ТУРЦИЯ НИКОГА НЕ Е ВЛАДЯЛА НИЩО ТУК.ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е БИЛА СИЛНА ЗАЩОТО НЕ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ ТУРЦИ.УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА БИЛИ ЕВРЕЙ ГЪРЦИ АРМЕНЦИ.ТЕЗИ ТУРЦИ СЕГА КОЙТО ВИЖДАШ СА МИЕЛИ ТОАЛЕТНИТЕ И УЛИЦИТЕ.НО ХО ДОБРЕ ПРОЧЕТИ.ЯВНО СИ НЕУК И НЕГРАМОТЕН.НО РИЛИГИЯТА ТИ НЕ ТИ ДАВА НАЛИ?