Last news in Fakti

19 Юли, 2019 09:20 6 590 33

Васил Левски не бил предаден

  • васил левски

Благой Емануилов твърди, че Апостолът бил следен от турските тайни служби

Васил Левски не бил предаден - 1

Васил Левски е заловен заради следене от турските тайни служби, а не заради предателство. Това е твърдението на Благой Емануилов, бивш следовател и автор на книги с историческо изследване за Апостола.

По думите му в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“, Дяконът е бил под постоянно наблюдение. След първата обиколка на Левски за създаване на тайни революционни комитети и в началото на втората вече е имало заповед за задържането му.

„По-малко от месец след като Левски е започнал първата обиколка подир него има агент. Дали е бил с фес или европейска шапка не е от значение, важното е, че той знае къде ходи Левски, какво говори и прави. В началото на юни той е в Сопот и е заловен. Васил Левски сам разказва за това залавяне. Той разказва, че е бил хванат от заптието, но се е отървал и само палтото му е останало в ръцете им“, разказа Емануилов.

Той сподели още, че историците описват много случаи, в които лица, които приличат на Васил Левски или носещи името Васил Иванов, са задържани. Когато е заловен Димитър Общи и е разпитан, той не е издал Апостола, но споменава имената на председателя на ловешкия революционен комитет Марин Поп Луканов и на помощника му – Димитър Пъшков. Не след дълго двамата са заловени. Властите на Турция и Европа много добре са знаели, кой подготвя революция против техните интереси, каза още той и добави, че именно заради това Апостолът е заловен на 27 декември в Къкринското ханче. Според него ръководител на тази операция е Австроунгарският консул в Русчук.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    38 7 Отговор
    Да бе,хакнали са му профила в инстаграм и така са го намерили
  • 2 447

    32 5 Отговор
    Следен е от бял турски хакер с черен фес от офиса на турските тайни служби в Одрин, а ролята на заптието е да се осигури WIFI и GPS покритие из джандемите в България. Що не спрете да изопачавате българската история???
  • 3 Хасан

    18 30 Отговор
    Каква Турция, какъв австроунгарски консул !?.човека е хванат и съден за убийството на бедното ратайче.

    Коментиран от #28

  • 4 Русороб

    15 36 Отговор
    Левски е бил неудобен на русия, ако сами сме скъсали оковите, както е искал, кой е щял да ни освободи. Русия е била и против съединението, а подписът на граф Игнатиев го е отвел на бесилото.
  • 5 Несериозно е

    21 3 Отговор
    Поредният пишман историк хвърлящ гръмки изсмукани твърдения с цел поне с нещо да бъде забелязан.
  • 6 Иванчо

    13 5 Отговор
    Какви европейски власти бе, тоя нормален ли е? О.о
  • 7 бббббб

    21 4 Отговор
    Платена манипулативна статия.С цел подмяна на историята .
  • 8 Професора

    33 10 Отговор
    Васил Левски е предаден от поп Кръстьо и Димитър общи шиптера колко и да не им се иска от Светия синод! Следили го били турците всички въстания са предадени от българи чорбаджии защото са си живяли добре по турско.
  • 9 Бесен Язовец

    19 3 Отговор
    Поредното леке което иска да блесне със сензация! Дано да се задави.
  • 10 ШОПА

    11 26 Отговор
    ( ГЕРОЙ ) ОСЪДЕН ЗА УБЙСТВО НА ДЕТЕ И КРАЖБИ .
  • 11 Генерал

    15 6 Отговор
    Ами нормално! Как без зверствата на турския поробител биха съществували революционери, Левски и предатели. Те не са ли продукт на петвековния османски геноцид из българските християнски земи?
    Те НЕ могат да са резултат на "турско съжителство"!!
    Между другото, Левски не е бил съден, а само е разследван от турските власти, което е в грубо противоречие дори с тогавашния примитивен правов ред в османската държава. Дякона е наказан със смърт лично от турския султан.
  • 12 Николов

    9 7 Отговор
    Първо-тогава не е имало турска държава. Второ-предаден, осъден и обесен от българи. На нас камък на шията не ни требе, ние сами ше се удавим.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 4 Отговор
    Благойчо, моейто момче, ми то ги има в турските архиви донесенията на поп Кръстьо....турски агент.
  • 14 Мунчо

    5 10 Отговор
    Левски, като лаик в заверата подготвяна от Масоните за сваляне на Султана, е бил слабото звено в подготовката, предвид на това, че е бил сприхав и нямал търпение да блесне катонякой от който зависи нещо.

    Истината е, че от Левски нищо не е зависело, а самоинициативите му само привличат вниманието на властите, с което става опасен, и му спретват процес за убийство(макар, че е извършил още няколко такива и е заповядал да бъдат убити още хора, в това число и монах), и по най-бързия начин го обесват, за да не би да бъде закаран в Диарбекир, където да издаде цялата подготовка за свалянето на Султана.
  • 15 Боклук

    3 2 Отговор
    До историка-пич скъсай си дипломата
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стига писахте глупости

    5 7 Отговор
    Истината е само една и тя е,че.........Левски сам се е предал!Това е.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Такъв човек не е съществувал

    2 3 Отговор
    Това е комикс на комунистите за да командват населението и да стоят на власт последством хитри способи и да крадат от народа

    Коментиран от #32

  • 20 Имало е ред в империята

    5 2 Отговор
    За убийство-въже! Не като сега домашен арест и две години условно с четири години изпитателен срок.
  • 21 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    боооже,какво направи с българите за 30 години с америчкя си наместник!!!НЯМА вече българи...А това е един плах опит поне да измием,НАТРАПЕНОТО ОТВЪН!!!,,предателско петно....И как ЕВРОПАта да се съгласи с ЛЕВСКИ и ГАРИБАЛДИ!!!!???А Англия съвсем директно си създаде,,СЪПРОТИВА>А Берлинският конгрес ЧИЕ ДЕЛО Е?????ВАС питам ,мърши НЕбългари.
  • 22 Тоа руснаците го обесиха

    2 2 Отговор
    И после ни завзеха и поробиха отново
  • 23 Bubbles

    1 1 Отговор
    Сигурно и фейсбука са му следили...
  • 24 Bubbles

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Вуте":

    Не бе, тагнал се е в къкринското и са му баннали профила.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Радо Петков

    5 1 Отговор
    Прости ни Апостоле, а вие списвачи се засрамете, чуете ли!

    Коментиран от #27

  • 27 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Радо Петков":

    НИКАКВА ПРОШКА!!!то от ,,прошки,,, се навъдиха такива мърши соросни!!!!ТЕ така,с ИНДУЛГЕНЦИЯТА плати/прости я докарахме до тук.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 чичо

    4 1 Отговор
    Колко прав си бил Апостоле-НАРОДЕ????.Не съм сигурен дали трябва да им прощаваш,но сигурен съм- трябват ти много повече въпросителни.Дали заслужавахме????смърта ти Апостоле.
  • 30 мислещ реалист

    2 1 Отговор
    Според мен е следен от сателит / майтап бе / . Хора , истината е само една - ВЕЛИК БЪЛГАРИН !!!
  • 31 копи пейст

    0 0 Отговор
    Захари Стоянов, Васил Левски-черти из живота му, Изд. на БЗНС София 1980, стр. 68 Цитат: "Никому не се надявайте, - говореше той, - Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство. . "
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Такъв човек не е съществувал":

    Левски се е отнасял много професионално към своята конспиративна дейност. Няма достоверен негов портрет. Дори в музеят му, в гр. Карлово, на снимките се виждат три различни образа. Кичурът от косата му пък, който се пази в параклиса към музея, не отговаря на нито един от портретите му. Дори на известната снимка, като участник в легията на Раковски, не е сигурно, че е той. Темата е много обширна, дори има и издадена книга по нея.
  • 33 Само мнение

    0 0 Отговор
    Те са го унищожили, защото са разбрали че няма да стане ЧОВЕК от него.

    Преди векове Османската империя си е разширила границите в 3 землища на 3 отделни континенти !
    През някои периоди на нейното велико владеене, тази империя е решила да разшери още повече границите си към части от северната си територия, която е в Азия, ликвидирвала е руснаци, които са живеели в части от южните покрайнини на Руската империя, но е било поръчано убийството на онзи, който е наредил ликвидирването им !
    Ликвидирването е било същото както с българите !
    Сърбите и гърците също !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове