Last news in Fakti

17 Юли, 2019 11:47 2 165 10

НАП: Поръчителите на атаката са българи

  • нап-
  • хакер

В този момент не е възможно да се точат данни, защото пробивът е затворен

НАП: Поръчителите на атаката са българи - 1

Поръчителите на хакерските атаки на НАП са българи, съобщи за „Тази сутрин“ по бТВ говорителят на Агенцията Росен Бъчваров. Има доста основателни подозрения, че второто писмо, в което се твърди, че авторът е руснак, не е от истинския извършител на атаката, допълни Бъчваров.

„В момента специализираните органи правят разследване. Това, което към момента знаем, е факта на достъпа. Узнаването на служителите на НАП, които се занимават с IT технология и информационна сигурност на определени факти, началото на проучването на тези факти, но паралелно с проучването на тези факти информацията от сървърите беше изнесена публично в мейла от хакера.

Не изключваме опция вътрешен човек да е помогнал на хакера, но по всичко личи и всички доказателства до момента сочат външна намеса. Външна намеса чрез една от електронните услуги на НАП”, допълни Бъчваров.

„Малко вероятен сюжет е някой вътрешен човек да е имал достъп до откраднатите данни, защото те се намират на точно определено място и в специален масив. Тя е частична и не е в пълен размер. Знае се кой е влизал и е имал достъп до нея, има точно определени лични профили на служителите, има и права за определен достъп, така че в момента повечето данни и доказателства сочат за външна неоторизирана намеса, а не за първично планирано съдействие от страна на служител на НАП”, каза още Бъчваров.

На въпрос дали базата данни на НАП е добре защитена, Бъчваров съобщи, че първото и основно нещо, с което вече близо две денонощия се занимават разследващите органи на ДАНС, ГДБОП и служители на НАП е именно да се оцени критичната инфраструктура в системата и да се види дали има други слабости, които след седмица, две, месец или година могат да бъдат уязвими. Това ни е първият и най-важен приоритет в момента. При създаването си през 2012 г. системата е създадена с отлична защита. През 2015 г. системата е модифицирана, за да се връчват определени документи, в резултат, от което тя е станала уязвима, и това е пропуск на звеното, което се занимава с IT развойна дейност и с информационната сигурност, допълни той.

В този момент не е възможно да се точат данни, защото пробивът е затворен още веднага след като сме разбрали за него, допълни говорителят на НАП. Преди няколко дни разбрахме, че това, което се случва като активност в системата, всъщност представлява неоторизиран достъп; погледнахме и какво е стигнало до обществото като информация – в общи линии това, което е най-чувствително като информация за хората, вече е достъпно, каза Бъчваров и допълни, че публикуването на такава информация само по себе си е престъпление.

Оповестените данни са данъчни декларации, в които са описани доходите на широка група лица; която е свързана с всички хора, физически и юридически лица, включително и политици, съобщи още говорителят на НАП. „Декларациите не са подредени по име или социален статус, информацията се връща назад повече от десет години, но все пак няма как да се проследят доходите на един човек за десет години назад, защото информацията е частична”.

Всички последици от оповестяването на тази информация са възможни, – така Бъчваров отговори на въпрос дали е възможно да започне шантажиране или изнудване на хора. Факт е, че тук става въпрос за дължими и платени данъци, а такава информация изначално е публична. Лошото е, че в данъчните декларации на физическите лица са видни ЕГН-та, данни за доходи и други лични данни, са достъпни в момента, съобщи още говорителят на НАП.

„Целта на атаката е очевидна – да се покаже уязвимост на държавни информационни масиви – нещо, което на практика се случи. Нашите основни подозрения са, че поръчителите са българи и темата като цяло е локално българска. Но съвсем скоро разбрахме, че има заподозрян, задържан за тази атака”.
Още днес НАП ще има среща с Комисията за лични данни, за да се види кой и как да понесе отговорността, както и как да се постъпи спрямо хората, чиито данни са били оповестени. В процеса на изясняване на атаката ще стане ясно и кой как ще носи персонална отговорност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    25 0 Отговор
    Чухте ли, че и системата на ЦИК била хакната и до час щели да обявят резултатите от местните избори :)
  • 2 Наглите

    8 1 Отговор
    Полезно е да се знаят хората с по-високи доходи.

    Коментиран от #9

  • 3 Шабан

    4 1 Отговор
    Какви поръчители, бре! Тез съвсем за канарчета на взеха! Някакъв амбициран хлапак, дето още витае в облаците и още го гледат мама и тате, си направило експеримент до къде му стигат способностите..... и вече, край интрига да има, поръчано му било! От кого, защо...... тепърва ще се нищи!?
  • 4 Тенеке

    9 0 Отговор
    Звъннете на вашите британски партньори скрипали от ми, те са царе на скалъпените версии и такава, ще ви спретнат, че всички български поданици на негово банкянско величество, ще повярват !
  • 5 Адолф Хитлер

    1 6 Отговор
    Демек продажни русофилчета?!
  • 6 Мария Захарова

    9 0 Отговор
    Айдя-я. И к'во стана с руснаците на Мл. Маринов?
  • 7 бббббб

    5 0 Отговор
    Тъпия министър от МВР нямали да каже нещо по въпроса за Руските хакери!?!?
  • 8 Гугутки

    5 0 Отговор
    Пак ви спретнаха зрелище, за да ви вземат хляба. Крадците викат: "Дръжте крадеца!" Пълен цирк, а те - богати. Наивници !
  • 9 Грую

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Наглите":

    Муахахаххах, че кой от тях декларира доходи бре. То всичко по офшорки и в чужбина се изнася. Никой не ще да плаща на мутрягите!
  • 10 Манипулация

    1 0 Отговор
    Айде Горанов оставка и
    Н 18 остава само проект
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове