17 Юли, 2019 10:14 5 363 5

Тройният аршин във Висшия съдебен съвет

  • петя крънчева-
  • всс-
  • оценка-
  • съд

Кадровиците в съдебната ни система пораждат само скандали

Тройният аршин във Висшия съдебен съвет - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник показа, че може да мери по три различни начинa при оценките на магистратите.

От четвъртия опит Петя Крънчева стана почти пълен отличник, оценката на Мирослава Тодорова беше понижена, а Люба Петрова от Раднево беше уволнена.

Общото между трите съдийки е, че срещу тях има повдигнати дисциплинарни производства за подмяна на протоколи към съдебни дела или забавени дела.

Това, за което

Люба Петрова бе осъдена от ВКС и заради което Съдийската колегия я уволни дисциплинарно,

е, че през март 2017 г. бившата съдийка била определена за съдия-докладчик по дело, образувано въз основа на направено предложение за прекратяване на принудителни медицински мерки спрямо освидетелстваната Станка Ботева, която имала 64 хоспитализации в психиатрично лечебно заведение. Откритото съдебно заседание по въпросното дело било насрочено за 29 март 2017 г. от 08:55 ч. Без да обяви съдебното следствие за приключено или да даде ход на съдебните прения, съдия Петрова се обърнала към освидетелстваната жена като ѝ казала: "Пускам те да си отиваш вкъщи".

Заседанието продължило около пет минути, като съдията освободила участващите в него, без да постанови съдебен акт, припомня „Правен свят“.

На следващия ден Петрова изготвила и подписала протокол от проведеното съдебно заседание и го оставила на бюрото на съдебния секретар за подпис и предаване в деловодството на съда. При прегледа на документа служителката установила, че съдържанието му не отговаря на действително случилото се в заседанието по делото. Поради това служителката решила да не подписва протокола в този му вид и след прослушване на звукозаписа от заседанието изготвила нов протокол, поставила му номер и предала делото в деловодството на съда с два протокола.

Оценката на Мирослава Тодорова от СГС беше понижена.

Нейният труд първоначално бе оценен от КАК на 94 точки (в рамките на максималната „много добра“ оценка). За тази оценка колегията три пъти не събра мнозинство.

Във вторник Боян Новански обяви, че срещу Тодорова има дисциплинарни дела за забавени дела и настоя оценката да бъде понижена. Конкретика не бе назована, неслучайно – по последното дисциплинарно дело срещу нея, тръгнало след предложение на Сотир Цацаров до Инспектората, колегията не събра мнозинство да накаже съдийката, припомня „Де факто“. А скандалното уволнение на Тодорова от един преден ВСС извади съдиите на улицата и бе отменено от ВАС.

Но Новански поиска да се отнемат 5 точки от оценката на съдийката, включително по критериите за експедитивност и организацията на работата. Без дебат, с 8 „за“ срещу 2 „против“ кадровиците одобриха понижаването на оценката до 89 точки. Несъгласни останаха само Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. А Лозан Панов си беше тръгнал.

От четвърти опит Петя Крънчева стана „почти отличник“. Несъгласни с тази атестация бяха Лозан Панов, Боряна Димитрова, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. Предишните три пъти привържениците на Крънчева не успяваха да постигнат нужното мнозинство за кадровите решения от 8 „за“.

Оценката ѝ е скандална, ако се вземе предвид, че към момента срещу

Петя Крънчева има три висящи дисциплинарни производства за забавени дела и нарушаване на правораздавателния процес.

През 2017 г. дори е поискано нейното уволнение, но решението се протака по всеки възможен начин, за да изтече давностния срок.

Първоначално КАК беше дала на Крънчева 91 точки, като ѝ е поставила оценка „добра“ (не максималната) за работата ѝ като заместник - председател на СГС и ръководител на наказателното отделение. След възражението на Крънчева, КАК е вдигнала оценката на 93 точки, като докладчикът в атестационната комисия Бонка Янкова е била „против“.

С решението си от вторник ВСС показа, че не се интересува, че към момента срещу Петя Крънчева има три висящи дисциплинарни производства, обединени в едно общо. Всичките са образувани по предложения на бившия председател на СГС Калоян Топалов, който застана начело на съда след ерата „Янева“. По две от тях той предлага съдийката да бъде уволнена заради „откровена проява на недобросъвестност и липса на професионализъм“. Предложението за уволнение е направено през 2017 г., но решението за нейното уволнение все още се протака.

Причината е проста – да изтече давностния срок и кадровиците в съдебната система да не вземат решение.

Проверка на работата на Петя Крънчева е констатирала общо 25 съдебни заседания, за които съдебните протоколи са били присъединени в срок повече от една, дори две и три години след датата, на която те са били проведени. В някои от случаите присъединяването е извършено дори след изминаване на срок от три години след провеждане на съдебното заседание. „Върха на сладоледа“ е, че бившият председател на СГС Калоян Топалов дори забелязал, че Крънчева има присъединени два протокола с различно съдържание към едно дело. За това ѝ действие тя е предложена за наказание от Топалов, но решение вече втора година няма.

Отделно справка за образуваните между януари 2016 и февруари 2017 г. дела е установила системно забавяне на Петя Крънчева между актовете ѝ за насрочване и изпращането на призовки. От общо 46 висящи дела в този период, Крънчева е нарушила сроковете за призоваване в 37 от тях.

От данните дотук става видно, че по над 50 дела Петя Крънчева е нарушавала основни правила в правораздаването и вместо да бъде наказана с уволнение, тя става почти пълен отличник. В същото заседание оценката на Мирослава Тодорова беше понижена, а Люба Петрова от Раднево беше уволнена с аргумента за подмяна на протокол.

Странно е, че срещу Петя Крънчева са образувани дисциплинарки, но вместо да бъде наказана, то тя дори е с повишена оценка за работа си. Ако Люба Петрова е дисциплинарно уволнена за подмяна на протокол, а Мирослава Тодорова е с намалена оценка за забавяне на дела, то странно е, че Петя Крънчева е отличник, при изброените слабости в работата си.

След решенията от вторник на кадровиците в съдебната система трябва ли да се учудваме, че Висшият съдебен съвет е многократно порицан за своя начин на работа в годишните доклади на Европейската комисия. От Брюксел многократно са заявявани недвусмислени съмнения за непрозрачни назначения, манипулация на системата за случайно разпределение на делата, репресивни дисциплинарни процедури и търговия с влияние в работата на ВСС.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не разбрал

    11 1 Отговор
    Сериозно ли, че Люба Петрова е била осъдена само за това? Нямало ли е други такива случаи с други съдии да пишат после протокола? Или е имало друго, което не знаем?
  • 2 ГОДО

    10 2 Отговор
    ВСС е ЦК на партийната съдебна система!
  • 3 ДДРОнег

    6 1 Отговор
    За такива случаи хората са казали едно време - "Гарван гарвану око не вади " !!! И к'во правим сега, остава ни само да се надяваме на най-висшия съдия, е , тогава защо плащаме грешни пари на тия, вместо да ги даваме за децата и родителите си !!!???!!!???
  • 4 гост

    17 2 Отговор
    Там честен човек не може да влезе. Всички са омазани до уши. и следователно послушни.
    Боклуци с тоги!!!
  • 5 Съдията Дред

    1 3 Отговор
    И що така реши? Как реши че мерят с троен аршин? Герберастите няма да сложат ръка на ВСС.