16 Юли, 2019 20:59 3 735 50

Свиневъди искат железни мерки и военно положение

  • чума-
  • свине-
  • прасе-
  • свиневъди

Нужно е укрепване на оградата с Румъния

Свиневъди искат железни мерки и военно положение - 1

Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ настояват за въвеждане на военно положение от страна на държавата заради разпространението на африканската чума по свинете.

Трябва да се въведат железни мерки от страна на институциите, категоричен бе свиневъдът д-р Румен Караманов на пресконференция в БТА.

По думите му основният проблем е отглеждането на прасетата в задния двор. Според него 1% нелегални прасета застрашават 99% от регистрираните прасета в България.

Наредба 44 позволява отглеждането на такива животни , но тя е правена през 2006 г. когато не се е предполагало, че африканската чума ще навлезе в България, поясни Караманов.

Той подчерта, че има регистрирани още 2 огнища на територията на Русе - в Ценово и Две могили.

Заболяването е изключително опасно, няма медикаменти и лечение за него, изходът е 100% унищожаване на животните, уточни свиневъдът.

Караманов обясни още, че на среща с земеделският министър Десислава Танева са дали предложение как да се укрепи оградата с Румъния, тъй като според него тя към момента не изпълнява никаква функция.

"Румъния в близките години няма как да се оправи и затова не може да се работи само вътре в държавата, а да се вземат мерки по навлизането на прасетата по границата", поясни той.

Д-р Караманов е категоричен, че Агенцията за храните не е в състояние сама да се справи с този проблем. Според него трябва да се намали контакта между дивото и питомното прасе, отбелязва news.bg.

Той подчерта и ролята на кметовете, които трябва да извършват контрол върху малките стопанства.

Голям процент от животните са с неизяснен произход и затова те трябвало да бъдат маркирани, тъй като това давало възможност за проследяване на движението им.

Караманов смята още, че ако не се локализират всички огнища и не се вземат съответните мерки, това може да доведе до екологична катастрофа.

Припомняме, че вчера страна ясно, че БАБХ е открила африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

По-рано вчера пък започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JPower

    35 5 Отговор
    Само военно положение може да оправи България!!!

    Коментиран от #20, #35, #49

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ачо

    20 4 Отговор
    Предлагам война с Румъния. Превземаме ги и решаваме проблема.
  • 4 Centurion

    33 1 Отговор
    И като укрепите оградата,дунава как ще го преградите??? Прасетата си плуват на воля!Смешни хора.А трафика от Румъния как ще го спрете,ще вакумирате границата ли???Вие сте приключили с този бизнес,въпрос на време е.Това е икономическа диверсия с която държавички като България не могат да се справят.По добре колете и замразявайте,щото после ще търсите място да ги ровите!
  • 5 Behemoth

    24 0 Отговор
    Пуснете чумата на жълтите павета!
  • 6 село

    18 1 Отговор
    Оградата е политическо решение, и няма политик на когото му стиска да я издигне. Те предпочитат да опустошат страната, но да бъдат добри европейци.

    Коментиран от #7

  • 7 Centurion

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "село":

    То има ограда от година.Една рехава ограда колкото да отбие номера.Ма Порожанов не му е силната страна оградите,той е по Еврофондовете от и разни програми за гепане!
  • 8 Кожухаров

    45 1 Отговор
    Всичко се прави с цел да се ликвидира отглеждането на каквито и да било животни в домашни условия. Ликвидираха овце , кози , сега наред са прасетата. После ще открият птичи грип и ще ликвидират и кокошките. Някой забеляза ли вече че започнаха да вдигат цените на месото в магазините ??!!

    Коментиран от #17, #47

  • 9 Цанко

    32 1 Отговор
    Тия от Асоциацията на свиневъдите в България вместо да защитят хората - наливат масло в огъня. Мислят си че ще ударят кьоравото - хората ще си ликвидират животните , а те ще диктуват пазара ! А бе тарикати - нали вие ще сте следващите ! Тогава ще ревете и ще искате подкрепа от хората. Ей това са българите ! Не сакам аз да съм добре , Вуте да е зле !
  • 10 Целта е пълна зависимост,

    23 1 Отговор
    На народонаселението, от монополите! Ограда? Каква да бъде? От бетон и над два метра! Виждали ли сте, на какво е способно диво прасе? Ми то отнасяше кльона, като бръмбар сламка! Диверсия е това! Миналата година гъсеници, сега друго!
  • 11 Има заговор,

    26 2 Отговор
    Срещу народът ни! Защо регулациите, правят малки площи? За да нямаш място за овощна и зеленчукова градина, за отглеждане на животни! Да си зависим! Да си Роб!
  • 12 Мисля си,

    20 2 Отговор
    Каква връзка, какви допирни точки, има дивото прасе, с питомното, в кочината? Никаква! Кой селянин храни прасето си с мърша? Никой! Па и от диво прасе да е? Само ловци имат дивеч, но те са богаташи и прасета не хранят! Откъде заразата? Ааа, ще ударят гольо, заради нерегистрирани прасета, а тези, от снимката, на далавера! Обезщетение и приход от месото! А Шмерхел колко месо произведе?
  • 13 Пешо

    14 1 Отговор
    Всеки политик да отговаря за 10 000прасета!Ако ги опази живи и здрави може да управлява хора!
  • 14 Колю

    19 1 Отговор
    Абе вие от ГЕРБ не разбрахте ли че във всяко село трябва да има МБАЛ за животни... Те са толкова важни, колкото и за хората. Нали на Костов не му трябваха селяни, за да влезем в ЕС
  • 15 Енчо

    6 10 Отговор
    Заразата се пренася от комарите, затова се появяват нови и нови огнища. По къра има много умрели диви прасета. Мащабите на огнището се покриват, но скоро всичко ще излезе извън контрол.

    Коментиран от #31

  • 16 Guest

    20 1 Отговор
    Хахаха... Нелегални прасета?! Собствениците го играли ятаци: крият ги. Хихихи. Съмнявам се, че "промишлените производители" са с чиста стока! Репресия в/у всеки обикновен човек за всичко. Те ти булка демокрация!
  • 17 Име

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кожухаров":

    И на мен това ми прави впечатление. Очаквам да забранят и кокошките. Да вземат да избият и всички диви свине, и всичко де фърка, да не се разболяват прасетата им. Нещата трябва да се поставят на мястото, време е май.
  • 18 Драйвър

    3 26 Отговор
    Прави са хората!Заради стотина селяндура които гледат прасета по поляни и тоалетни ще стане така ,че ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ще купуваме скъпо месо от магазините!В крайна сметка правото е на страната на БОЛШЕНСТВОТО!Хем и селяните ще се научат ДА СИ РЕГИСТРИРАТ свинете за да получат обезщетение следващия път!

    Коментиран от #21, #23, #26, #27, #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Емил

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "JPower":

    Да влязат руснаците да ни "освободят" за трети път?! Русофилистични мечти - вече има кой да ни защити от мечката!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Боне крайненеца

    15 1 Отговор
    Пратете Валерката да направи оградата, каракачанката да я охранява със новите изтребители.
  • 25 11ап

    11 1 Отговор
    А аз искам в техните салами да няма Натриев нитрит ! Ама ииииМА.
  • 26 А бе малоумник!!

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Драйвър":

    Ти е..а пу....та майна проста.
    Нарочно ли приказваш така бе дразнител

    Коментиран от #36

  • 27 Хаджи хаджи Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Драйвър":

    Няма обидни думи! Има искрено изказани такива!
  • 28 Све

    6 2 Отговор
    ДОКАТО МУТРИТЕ СА НА ВЛАСТ , НА ТАЗИ ДЪРЖАВА 1 ЛЕВ НЯМА ДА ПЛАТЯ ДАНЪЦИ. ТАЗИ ЧЕСТ ОСТАВЯМ НА ТЪПАЦИТЕ

    Коментиран от #40

  • 29 Marinov

    7 1 Отговор
    Факта че тия собственици на големи ферми в това критично положение са се събрали на едно място Физически показва че те допускат много груби грешки??? Единственото спасение за големите ферми е пълната им изолация от външни среди и това изисква и тези ръководителите в никакв случай да не се събират физически на едно място и да не контактуват ??? Нито оградата която гледахме с Румъния нито каквото и да е може да спре дивите свине?
    Най-добрите държавни капацитети които я поставиха тая ограда да ги увият в нея и да ги пуснат по Дунава.
    Само НЕЗАБАВНИ мерки за пълно ограничаване на стопанствата където се отглеждат свине и абсилютно ограничаване контакта на външни лица с тях е СПАСЕНИЕТО!

    Отглеждал съм в личното си стопанство свине до към 320 броя.
    Преживял съм много периоди на Чума по свинете. От нея на
    съседите и дори на ветеринарните лекари от района измряха свинете. Но такова нещо при нас никога нямаше. Не съм ги ваксинирал не съм и допускал местни доктори и външни лица до тях !!! Били са винаги в пълна изолация от външни среди и хора. Били са през три самостойтелни огради през последните две никои ваншен не Допускахме да влиза. Влизали са само ограничени членове на Семейството ни и с предпазни външни дрехи . Смятам че това е един Доказан вариант за Спасяване от това заболяване !!! Дано сте ме Вразумели, Просто искам да ви Предпазя от евентуална трагедия. С Уважение и Дай БОЖЕ да имате късмет да нямат тези проблеми , Маринов
  • 30 Хайл

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Драйвър":

    Кой ти дава право да определяш кой е селянин и кой гражданин,нещо си много нагъл май и защитаваш тези които искат да убият поминъка на хората-точно такива като теб трябва да се тъпчат с месо от изкуствено гледани прасета с гмо фуражи и химия щото ти е изпилен мозъка и нищо свястно не си казал...голям драйвър си-отивай да товариш по рампи че трябва шефа ти да си купи нова кола

    Коментиран от #38

  • 31 Хайл

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Енчо":

    Ти вярваш че комарите разнасят заразата? В германия от години има табелки да не се изхвърля храна извън кошовете заради африканската чума,но не унищожават прасетата а ги лекуват и изнасят свинско меао,а това че нямало лекарства и ваксина означава УНИЩОЖЕНИЕ НА ЛИЧНОТО СТОПАНСТВО и внос на свинско от Дания и Германия на високи цени от същите тези които бръщолевят глупости
  • 32 Тревога

    6 0 Отговор
    Пускай Ф 16 срещу прасетата Боко!
  • 33 пазара решава

    7 0 Отговор
    Гледах към 200 прасета, много работа, много ядат и много серат, боледуват, изкупните цени са под тези на доматите. Сега гледам комари, много по-малко ядат и не се оплакват, кило сушени комари е над 3500 евра за кг.
  • 34 Тъжно

    7 1 Отговор
    Великата група Пинк Флойд възпя прасетата, демонокрадите ги избиха.
  • 35 Нее като гръмне аеца

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "JPower":

    Ше се оправи сичко
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Драйвър

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Име":

    Селядур, селяните не си регистрирате животните,а после искате обезщетение от държавата след евтаназия!

    Коментиран от #45

  • 38 Драйвър

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хайл":

    Селяндур,не определям аз кой е селянин,като им прочете човек НЕ ГРАМОТНИТЕ коментари(като твоя например) сами се определяте кой е селянин и кой гражданин!Незаконното отглеждане на животни в задния двор НЕ Е ПОМИНЪК,А ХОБИ!Но какво ти разбира тъпата кратуна, индивиди като теб могат само да акат,да плюят и да се наливат с ракиджос!
  • 39 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    2 0 Отговор
    Амче те хората поизмряха, време е и прасенцата да опънат петалата.
  • 40 Мигел

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Све":

    Клошарите какви данъци плащате ,че не мога да разбера за какво беснееш тука,а не отиваш на работа-да ровиш по кофите:)
  • 41 бббббб

    2 0 Отговор
    Нямаше ли чума в Парламента и защо там пропускат ефтаназията!?!?
  • 42 ДОКО

    3 0 Отговор
    СВИНЕВЪДИТЕ ИСКАТ КОНЦЕНТРАЦИОННИ ЛАГЕРИ..ЗА ПРАСЕТА
  • 43 Хах

    3 0 Отговор
    Каква ограда бе, знаете ли колко прасета преплуват всяка година река Дунав, между другото са страхотни плувци.
  • 44 Хах

    6 0 Отговор
    Чумата тръгва от София,там са само далавераджии и мошеници от всякакъв калибър.Бълхите на България.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кожухаров":

    Ама тия болести ходят само по домашните животни. Нито един свинекомплекс не е пламнал от заразата. Явно вирусът е избирателен с наклонност към частните кочини, и упорито отказва да нахълта в големите животновъдни комплекси.
  • 48 Димов

    3 0 Отговор
    Очаквайте скоро чума по домашните дини, чума по домашните ябълки, домашните круши и домашните череши. Дори може да се появи чума и по домашните курабийки. Всичко е въпрос на търсене. Като няма такова - създават го.
  • 49 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "JPower":

    То хубуву военно положение ама войска от къде?! Военни малко, а и самоджендари останаха. Оръжие нема, чакаме "нови" самолети модел от преди 30 години. С мотики ли да правим военно положение.
  • 50 земеделчо

    1 0 Отговор
    Абе ква чума бе кажи си въпроса е да се затрие животновъдството
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове