Last news in Fakti

22 Юли, 2019 06:30 3 282 18

„Араб Барометър“: Религията бавно губи място сред младите араби

  • араби-
  • религия-
  • ислям-
  • жени-
  • политика

Други интересни резултатите е, че арабите приемат жената да бъде президент или премиер - министър

„Араб Барометър“: Религията бавно губи място сред младите араби - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За четвърти път от 2006 г. „Араб Барометър“ провежда представително изследване на 25 000 жители на 11 арабски държави /Ливан, Мароко, Алжир, Палестина, Ирак, Египет, Йордания, Либия, Йемен, Судан и Тунис/. Новите резултати, оповестени на 24 юни, извеждат на преден план нови тенденции в арабското общество.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Владимир Чуков.

Първата е, че

религията, макар и бавно, губи влияние, особено сред младите араби.

През 2013 г. обявилите се за атеисти са били 8%, а сега те са 13%. Делът на хората до 30 г. е още по-висок. Става въпрос за цели 18%. Според анализатори става въпрос за сблъсък между традиционния ислям и официалните представители на държавния ислям, от една страна и смесицата между политическия /Мюсюлманските братя/ и радикалния /джихадистите/ ислям, от друга. Отстъплението е за сметка на държавно контролирания ислям или ерозията на авторитета на т. нар. официални имами.

Други интересни резултатите е, че арабите приемат жената да бъде президент или премиер - министър /с изключение на Алжир/. Подкрепата е повече от 50%. В същото време ѝ отричат правото да командва вкъщи /с изключение на Ливан и Мароко/.

Арабите считат, че е по-приемливо „убийството за защита на честта“, отколкото приемането на хомосексуалността. Последната е най-приемлива в Алжир, цели 26%, докато най-ниска в Палестина – 5%.

Ердоган продължава да бъде най-харесвания чужд лидер.

Той е харесван от 51% от респондентите, за разлика от Путин – 28% и Тръмп – 12%. Все пак видно е, че там, където Мюсюлманските братя имат по-слабо влияние, Ердоган отстъпва мястото си на Путин. Става въпрос за Египет, Ирак, Либия и Ливан.

Израел е възприет от повечето арабски общества като най-голямата заплаха за тях. Второ и трето место си поделят САЩ и Иран, в зависимост от географското разположение. За страните от Магреба, като Мароко и Алжир доминира мнението, че нито една държава не застрашава националната сигурност.

По отношение на настроенията за миграция, всеки пети арабин иска да напусне Близкия Изток. Най-силни са настроенията в Судан. Става въпрос за половината население. Подобна е ситуацията в Мароко и Йордания – около 45%. Икономическата ситуация в страната е основната причина за това.

Европа остава най-желаната дестинация на миграция,

но тенденцията е за низходяща. Ако през 2013 тя е била привлекателна за около 40%, сега нейната популярност пада на около 25%. На второ место е Северна Америка, страните от Персийския залив, друга арабска страна и трета дестинация.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 5 Отговор
    На коя жена и се иска да ходи като нинджа.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Mорук

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    На жената с достойнство

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реално

    16 3 Отговор
    Забележете-допитването е само в дьржави които имаха за основа в политиката си светските виждания-Сирия,Ирак,Тунис,Египет,Либия и т.н....Там имаше (преди арабската пролет) светско виждане и стремление на обществената нагласа.А след "демократизирането им" от Запада се появиха силно радикални терористически групировки-наричани "борци за свобода" от САЩ и Европа... Лично сьм бил в Сирия преди войната-беше перлата на Б.Изток-факт.От едната страна на улицата джамия-а от другата цьрква и живееха без проблеи на верска основа. Сьщите Арабски Пролети които бяха организирани основно от САЩ радикализираха мюсолманите-като на тези радикални главорези "цивилизованият свят" заложи картата за своя успех-а получиха милиони крайно ислямизирани мюсолмани в дьржавите си-факт,,,,,
  • 5 гост2

    6 19 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Вярващата жена не се срамувам да се облича ПОДОБАВАЩО!Ако покриването на цялото тяло е като "нинджа"то разголената жена правилия к0р&а?

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Борис

    17 0 Отговор
    Саудитска Арабия най големия приятел на Америка. Там правата на хората зверски се нарушават относно тяхната религия, но уж демократична Америка си мълчи. А ако в България нарушиш правата на некой друговерец Америка никога не пропуска да почне да сее толерантност и демокрация. Що ония да могат а аз да не мога.

    Коментиран от #12

  • 8 Ninja

    4 6 Отговор
    А чакайте малко, нинджите немат нищо общо със забрадките. И да коврите обичат да се разголват на обществени места и да си слагат татуировки около интимните места. Това е един вид сертификат
  • 9 1234

    13 4 Отговор
    Глобалното затопляне им идва в повече, това мохамед не го е предвидил зашото не е пророк. Малко кофти е на 60 г с фес, тюрбан или друг чаршаф. И все пак да си стоят в пустинята, там е тяхната родина

    Коментиран от #11

  • 10 Ъхъм

    8 6 Отговор
    Крайно време е планетата Земя да се отърве от гнусните религии и сляпата вяра в чидеса
  • 11 12345

    4 11 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    А ти си НИКОЙ за да се изказваш относно друга религия, опознай своята за да коментираш другата.Точно на тези 60 градуса БЕЗ покривало ще се свариш ,а с покривало няма да има проблем!

    Коментиран от #15

  • 12 Лол

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Борис":

    Щото ония имат милиарди тонове петрол а ти нямаш
  • 13 Поручик Балканец

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Mорук":

    И какво достойнство има в това да се увиеш като пашкул с парцали? А пък в това да биеш жена си да се опакова, понеже ти имаш параноя и комплекс за малоценност - това вече е медицинска диагноза.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Поручик Балканец

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "12345":

    Ислямът не е религия. Ислямът е тираничен тоталитарен кодекс за поведение, създаден от варвари преди 1500 години и все още не преминал Реформация.
  • 16 греж

    11 1 Отговор
    Цигани
  • 17 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    " БОГИ. Е КАЗАЛ" ....: " КОГАТО ИЗРАИТЯНО- ПРЕЕБАНИТЕ ИЗМРАТ ,ЩЕ НАСТЪПИ ВРЕМЕТО НА РАЗУМА - АНАЛИЗИРАЩ КОСМОСА И МАТЕРИЯТА" !!! ЗАЩО ПО-СТАРИЯТ БУДИЗЪМ НЕ УМИРА ? ОТГОВОР : " ЗАЩОТО БУДИЗМЪТ НЕ ИЗИСКВА -"ПОЧИТАЙ БОГ -СЛУЖИ НА ГОСПОДАРЯ "/ ИМА ИЗВРАЩЕНИЯ / !?НО ИМА И : " О, МОЙ БОЖЕ -ПРАВИЙ БОЖЕ НЕ.ТИ ......ТА .....-.В МЕН- В СЪРЦЕТО И ДУШАТА " !!!!
  • 18 Преброяване на бесните язовци

    3 0 Отговор
    Най-голям враг - САЩ; най-желана дестинация - САЩ. Абе не случайно хората са казали, че под чалма мозък не вирее.