Last news in Fakti

16 Юли, 2019 08:14 6 776 9

ВСС, не правете съдия Петя Крънчева отличник!

  • петя крънчева-
  • всс-
  • съдия

Скандален магистрат за четвърти път „се явява на поправителен изпит“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес за четвърти път Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се събере, за да дискутира и реши дали да пише отличен на скандалния съдия от Софийски градски съд (СГС) Петя Крънчева.

Предишните три пъти кадровиците на съдебната власт не събраха необходимия кворум, за да решат казуса. Провалените три опита са ясен сигнал, че във ВСС все още има професионалисти, които отстояват високите стандарти в правото.

За съжаление насроченото за днес четвърто разглеждане на казуса Петя Крънчева показва, че има и хора, които искат да пишат отличен на съдия, който през последните години се забъркваше по-често в скандали.

ВСС е изправен пред сериозна дилема. Миналата седмица журналистката Валя Ахчиева доказа, че новоизбраният председател на Софийски градски съд Алексей Трифонов няма българско гражданство. Това е сериозно нарушение на член 162 от Закона за съдебната власт, който повелява, че съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

Днес Съдийската колегия към ВСС трябва да прояви мъдрост и да отхвърли искането на Крънчева да се коригира оценката ѝ.

Припомняме, че към момента срещу Петя Крънчева има три висящи дисциплинарни производства за забавени дела и нарушаване на правораздавателния процес. През 2017 г. дори е поискано нейното уволнение, но решението се протака по всеки възможен начин, за да изтече давностния срок.

Първоначално КАК беше дала на Крънчева 91 точки,

като ѝ е поставила оценка „добра“ (не максималната) за работата ѝ като заместник - председател на СГС и ръководител на наказателното отделение. След възражението на Крънчева, КАК е вдигнала оценката на 93 точки, като докладчикът в атестационната комисия Бонка Янкова е била „против“, припомня „Де факто“. Миналата седмица Вероника Имова (участвала в атестацията) предложи крайната оценка на съдия Крънчева да стане 98 точки. А Драгомир Кояджиков – третият от състава, я подкрепил.

Интересни бяха аргументите на Вероника Имова – тя посочи „изключително тежките“ дела, разгледани и решени от Петя Крънчева. Назова и две от тях – за ЦКБ (известно още като делото за милионите на Чорни) и едно от делата „Топлофикация“. Имова каза, че казусът „ЦКБ“ коствал изключително много усилия на съдия Крънчева. А за процеса „Топлофикация“ ѝ било вменено във вина неназначаването на резервен адвокат, което било неоправдана критика.

В същото време част от обвиненията в процеса за милионите на Чорни в крайна сметка отпаднаха заради изтичане на абсолютната давност и то след солиден престой в СГС. В интерпретацията Драгомир Кояджиков обаче давността е настъпила, когато казусът е стигнал до ВКС, така че Крънчева нямала вина за това.

Не стана дума обаче, че към момента срещу Петя Крънчева има три висящи дисциплинарни производства,

обединени в едно общо. Всичките са образувани по предложения на бившия председател на СГС Калоян Топалов, който застана начело на съда след ерата „Янева“. По две от тях той предлага съдийката да бъде уволнена заради „откровена проява на недобросъвестност и липса на професионализъм“. Предложението за уволнение е направено през 2017 г., но решението за нейното уволнение все още се протака.

Причината е проста – да изтече давностния срок и кадровиците в съдебната система да не вземат решение.

Народът си го е казал – Гарван гарвану око не вади. Не трябва да се чудим, че българите дават отрицателна оценка на работата на съда.

В същото време проверка за работата на Петя Крънчева е констатирала общо 25 съдебни заседания, за които съдебните протоколи са били присъединени в срок повече от една година след датата, на която те са били проведени. В някои от случаите присъединяването е извършено дори след изминаване на срок от три години след провеждане на съдебното заседание.

Отделно справка за образуваните между януари 2016 и февруари 2017 г. дела е установила системно забавяне на Петя Крънчева между актовете ѝ за насрочване и изпращането на призовки. От общо 46 висящи дела в този период, Крънчева е нарушила сроковете за призоваване в 37 от тях.
„Предвид заложените в Кодекса за етично поведение на българските магистрати основни принципи може да се посочи, че съдия Петя Крънчева-Тропчева грубо нарушава голяма част от тях. Потъпквайки принципа на прозрачност, гаранцията за справедливост на взетите решения от магистрата се равнява на нула.“ Това пише през 2017 г. до ВСС тогавашният председател на СГС. Затова и Топалов я предлага за уволнение преди две години.

Това не пречи на Петя Крънчева и тя в началото на юни тази година отправи възражение до ВСС, с което поиска оценката ѝ от 91 от максимални 100 точки да бъде повишена.
Това е малко странно, защото по същото време тя се прочу отново като осъди журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев за клевета по иск на Стоян Мавродиев. При точно обратни решения на други състави на СГС по същия казус, припомнят за ФАКТИ адвокати.

“Прави впечатление, че в решението на градския съд е напълно игнорирана Конституцията съгласно тълкуването ѝ още през 1996 г. от Конституционния съд и Европейската конвенция за правата на човека в светлината на богатата практика на Европейския съд по правата на човека. Не е отчетено, че тъжителят се явява публична фигура, че носи отговорност за дейността на ръководената тогава от него комисия като неин председател, че гражданите имат право да коментират действията на тази комисия във връзка с неговата личност, ролята на медиите на „обществен страж“ в демократичното общество, рамките на свободата на словото и задължението за висшите служители да търпят критика,” каза адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация.

Целият казус е показателен за това как представители на държавната власт могат да употребяват институции, за да накажат журналист, който е разкрил обстоятелства около личността им. Съдията-докладчик по делото Петя Крънчева е била обект на серия критични публикации с автор Росен Босев. Съдия Крънчева отказва да си направи отвод, въпреки че такъв е поискан от журналиста. Този факт дава основания за сериозно съмнение в обективността на съда. Как може да се гарантира, че съдия, лично засегнат от работата на журналист, няма да бъде пристрастен, когато му се наложи да гледа дело срещу същия журналист?

Това се казва в официалната позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България.
Всички тези скандали обаче не отрезвяват ВСС. Той продължава да се държи благосклонно към Петя Крънчева, която може да дочака лятната ваканция на съда като пълен отличник.

Разследваха Петя Крънчева за спорни разрешения за подслушване.

В края на месец февруари петчленен съдебен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди окончателно отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува по искане на Лозан Панов дисциплинарно производство срещу бившата заместник-председателка на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева.

На 6 юни 2017 г. на базата на доклад на тогавашните заместник - председатели на Градския съд Даниела Борисова и Мина Мумджиева председателят на Върховния касационен съд (ВКС) поиска образуването на дисциплинарно производство срещу Крънчева за допуснати нарушения при издаването на разрешения за използването на специални разузнавателни средства.

Кадровият орган обаче отказа с мотив, че председателят на ВКС се позовава на резултати от проверка, която не е извършена от компетентен съгласно ЗСРС и Закона за съдебната власт орган и следователно те не могат да послужат за изготвяне на предложение за налагане на дисциплинарно наказание. Лозан Панов обжалва решението на колегията. Година и половина по-късно становището на ресорната колегия на ВСС се споделя от съдебния състав на ВАС – Наталия Марчева (председател и докладчик) и членове: Румяна Папазова, Николай Гунчев, Сибила Симеонова, Юлия Тодорова, след като преди това е било прието и от първоинстанционния съдебен състав.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заседател

    41 1 Отговор
    В тази страна на власт е наглостта.
  • 2 miky

    32 1 Отговор
    Тази е директно за затвора!Само и погледнете делата и решенията и ще разберете за какво иде реч.Поръчков човек.Отвсякъде!По страшното е ,че Цацаров го знае,ама и той си трае.......
  • 3 Иванов

    15 1 Отговор
    Като им чета имената, май и един българин няма сред тях.
  • 4 надзирател

    10 1 Отговор
    Защо бе господа ,така е решил Ахмед Доган, конструктора на Българската правосъдна система.
    Монте Кирилов" солташака" на Борисов, ще врътне гъзягата и всичко е приключило за бъдещите 5 години сме чисти като сълзи....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИВАН

    10 0 Отговор
    Тая си е за якия затвор, дори само заради к.рвенската физиономия ... ама как няма капка благородство и достойнство в съвременните управляващи, по-добре простия народ да грабне сопите вече
  • 7 Шарл

    11 2 Отговор
    Тази оправда Батко и Братко.
  • 8 Кой68

    8 0 Отговор
    Каквито кадровиците-такива са и кадрите им?Съдебната система отдавна е компрометирана-толкова е независима че нищо независи от нея.
  • 9 Това е

    0 1 Отговор
    Пример за мониторинг от Европа! Ама гледам, че и на тях не им пука!