Last news in Fakti

15 Юли, 2019 13:03 3 041 9

Намаляват данъците на имотите в Гърция

  • гърция-
  • жилища-
  • данъци

Понижението ще е с 30 процентни пункта

Намаляват данъците на имотите в Гърция - 1

Първите обещания след изборите в Гърция вече започват да се реализират. До един месец Mиниcтepcтвo нa финaнcитe ще пpeдcтaви в пapлaмeнтa пpoмянa в дaнъчнитe cтaвĸи зa жилищaтa, пишe Каthіmеrіnі. Планира се дaнъĸът дa бъдe нaмaлeн с близо 30 пpoцeнтни пyнĸтa зa вcичĸи гъpци и зa имoти нa cтoйнocт дo 200 000 EUR. Не се уточнява дали промяната ще влезе в сила още тази година или от началото на 2020-а.

През 2020 г. данъците върху имоти в Гърция трябва да бъдат намалени с 20 процентни пункта, а през 2021-а с още 10 процентни пункта. Ако данъкът сега е 500 EUR, то след 2 години ще бъде 350 EUR. Изчисленията на Министерството на финансите показват, че това ще струва бюджета на страната през следващата година 565 млн. EUR, а през 2021-а - 285 млн. EUR.

Властите също така планират намаляване на данъка за юридически лица от 28% на 24% и данъкът върху дивидентите от 10% на 5%. ДДС трябва да спадне до 2023 г. до 22%. В момента е 24%.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    20 1 Отговор
    Боце нещо да каже по въпроса ако е узобно.Нали бяха фалирали и ги чакахме да идват да ни работят.

    Коментиран от #2, #7, #8

  • 2 Грую

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    Какво да каже? "Ами не ви стигат парите в общините. Вдигайте данъците" . То така е най-лесно ама я погледни в коя община "Местни данъци и такси" е свързана с Агенцията по кадастър? В никоя. Да не говорим, че въобще я няма комуникацията между двете служби, която е записана в Закона за местните данъци и такси. За това пък да не отварям приказка, че когато отидох в Агенцията по кадастър за да си платя таксата за идентификация на апартамента се оказа, че нашия целия блок с два входа от по около 40 апартамента всеки въобще го няма на картата и понеже аз изглежда съм бил първият та съм ги "светнал" , че там има жилищен блок. И от този факт нататък как ще разбереш дали са декларирани всички сгради за данъци (незаконните не са разбира се) и каква е събираемостта на данъците поне за декларираните сгради, че да можеш да обвържеш събираемостта и контрола на общинските данъци с отпускането на държавна субсидия, а то иначе няма никакъв смисъл. С вдигането на данъците се наказват единствено изрядните платци, а неизрядните и батакачиите се облагодетелстват, както между другото функционира и цялата държава с малки изключения разбира се все пак редно е да го напишем.
  • 3 разума

    4 0 Отговор
    Евала Грую. Твоето изложение е пълно и изчерпателно. Да не говорим какви далавери правят в кадастъра и общините са безпомощни за това.Не знам Бойко с такива ли институции ще подпомага другите балкански държави да влизат в европейския съюз. Къде е електронното правителство ???????????????????????????????, а парите за него къде са ????????????

    Коментиран от #4

  • 4 Очевидно е

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "разума":

    Нямаме електронно правителство
  • 5 ГНИДА

    4 2 Отговор
    А тука вдигат данъците по заповед на тивун първи !
  • 6 Фъстък

    4 2 Отговор
    Евала на гърците! Така се прави! Затова ходим там на кафе, море, метакса, узо..'.....
  • 7 ХОХОХОХОХ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    Педеруга !
  • 8 Боко първи говори че ше идват да му

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    Работят на неговия остров😂😂
  • 9 мнение

    0 0 Отговор
    Вдигнаха ги с 80% , сега ще ги свалят с 30 %
    и всички ганьовци във възторг.