Last news in Fakti

14 Декември, 2018 19:32 81 447 70

Режат пенсиите на 48 000 души

  • лев-
  • пенсионер-
  • пенсии

За останалите Агенцията служебно ще отпуска помощта

Режат пенсиите на 48 000 души - 1

48 000 от 340 000 пенсионери, които взимат четвъртинката социално-инвалидна пенсия, която от догодина ще бъде заменена от новата финансова подкрепа и няма да се изплаща от Националния осигутителен институт (НОИ) към пенсиите, ще трябва да подата заявление-декларация в Агенцията за социално подпомагане (АСП). Това са тази част от възрастните, които в момента получават четвъртинката, но не и интеграционна добавка.

За останалите Агенцията служебно ще отпуска помощта. В пенсионните разпореждания на 340-те хиляди пенсионери ще има обяснения защо от 1 януари четвъртинката няма да се изплаща към пенсиите, а преминава към АСП. Новата финансова подкрепа ще бъде получена през февруари, тъй като помощите се изплащат през следващия месец, а не авансово, както е при пенсиите. Това означава, че през януари те ще вземат с по 30 лв. по-малко към парите си за старини.

„Със закона за хората с увреждания, по който ще се отпуска и помощта, гарантираме, че няма да има хора, които да получат по-ниска финансова подкрепа от тази, която са получавали до момента“, обясни министър Бисер Петков. Освен инвалидизираните пенсионери заявления в Агенцията за социално подпомагане ще трябва да подадат и още 100 000 българи с увреждания. Това са тези, които са с инвалидност между 50 и 71 на сто и до момента не са имали право на финансово подпомагане. Останалите окооло 500 000, които получават интеграционни добавки няма да се налага да подават заявления. Добавките служебно ще бъдат трансформирани в новия вид помощ. Сумата, която ше получават ще бъде между 24.36 лв. и 198.36 лв. в зависимост от линията на бедност и процента инвалидност. Най-много ще взимат тези, които са с над 90% увреждание и право на чужда помощ. Те са около 16 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боко тиквата

    214 46 Отговор
    Да ви пикая на шибаната държавица...

    Коментиран от #4, #21, #51

  • 2 Статистиката

    320 22 Отговор
    2 милиона работещи издържат 2 милиона пенсионери, 1 милион инвалида /половината фалшиви цигански телкове/ и половин милион ромски рожбички

    Коментиран от #5, #65

  • 3 АНАЛлизатор

    278 22 Отговор
    Пенсия трябва да се дава за трудов стаж и възраст. Всичко друго няма нищо общо с думата "пенсия". За "другото" е израза социални помощи.
  • 4 Стойнев

    108 20 Отговор

    До коментар #1 от "боко тиквата":

    Все пикате, серете, местите си го . . . а езикът ви голям, голям
  • 5 СТАРИЯТ УРКО

    191 21 Отговор

    До коментар #2 от "Статистиката":

    И близо ПОЛОВИН МИЛИОН ЧИНОВНИЦИ ( 446,000 ) , са на държавна ясла . НИШШШШШТО ХУБАВО НЕ НЕ НИ ЧАКА, МИЗЕРСТВАЙ ТИХООО.

    Коментиран от #54

  • 6 санде

    159 24 Отговор
    Толко неясно и завоалирано е това ,,решение" Нищо конкретно. Нали си вдигнаха заплатите управляващите ни главанаци , а ние с изплезени езици , като кучета пред месарница.
  • 7 ТМВ

    53 145 Отговор
    При Националсоциализма в Германия недъгавите и психично болните са били евтаназирани!

    Коментиран от #12, #29, #38

  • 8 маргото

    161 60 Отговор
    ако правителството не падне да март,България няма да е има.

    Коментиран от #35

  • 9 1234

    128 18 Отговор
    Казва се ГЕНОЦИД ! Първите две пенсии ще се удържат за крематориум!
  • 10 Petyr

    93 20 Отговор
    Нека сами си помогнем едни на други и да се опълчим на тези, които очевидно искат да ни затрият. На колко човека помогнахме днес? Ако всеки от нас дава 10 лв на някого на месец и това е нещо. Богатите з.дници могат и повече ,но и това е начало.

    Коментиран от #31

  • 11 Сайт за обратни

    44 31 Отговор
    Да пази Бог,има болни хора ,които цял живот са на пенции,поне да мълчат ,много да не говорят!,Фейсове с фесове...!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абсурд

    101 13 Отговор
    2 млн.работещи издържат 2 млн. Пенсионери и 450 Хил. Държавни чиновници?! Няма такава държава!!!!!
  • 15 Чичо

    59 11 Отговор
    Не са 2 млн. работещи, я има 1 млн. я няма.Слагай в сметката и децата, който не работят.
  • 16 Реалист

    84 16 Отговор
    Давай Бойко изчисти по бързо българите:)
  • 17 Гост

    84 17 Отговор
    Що за глупост се говори!Издържал някой ,някого от собствения му джоб!В цял свят има пенсионери!Че този ,който работи,нали си получава заплатата,да не стои гладен,има и за забавления...!!!Единственото неприятно в цялата ситуация е,че не можаха да научат повечето от ромите да се трудят ,да не мързелуват и да чакат на помощи..!Развитите държави са измислили добра политика за точно такава категория хора,а именно трайно безработни.. !!!Компетентните органи дано решат по бързо проблемите в БГ,за да бъде добре за младото поколение...!!!!
  • 18 Пенсионери

    119 16 Отговор
    Бившата министър-председателка. на Англия на посещение в България отговаря на журнслистически въпрос „ Аз закусвам това което закусва средния англичанин”.' Нашите политици да получават пари,заплати,това което получава средният бългсрин. Народа е техен работодател и се плаща на извършена работа в полза на народа . Това обаче не е така и всички трябва бъдат уволнени и изгонени от България ,а заплати ,бонуси ,далавери -пълна кофискация и да се даде на работещите и пенсионерите ,които са създали тези блага
  • 19 ГосТ

    129 11 Отговор
    Абе "умници работливи" ,правите ли сметка,че пенсия се дава след прослужено време ? Майките и бащите ни,и бабите и дядовците ни взимат пенсия, защото са работили. Ако се чудите какво,погледнете градовете ни и се запитайте какво вие направихте след тях?
    И..ди неземни!

    Коментиран от #20, #44

  • 20 Един

    50 70 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    Никой не казва, че пенсионерите не са работи, само че по социализма са си изпапали и пенсионния фонд. Сега парите за пенсии идват от работещите в момента, от техните осигуровки и държавата додава допълнително.

    Коментиран от #24

  • 21 Еретика

    74 21 Отговор

    До коментар #1 от "боко тиквата":

    И аз бих го направил.Да Боко вече трябва да бъде изритан от власта и натикан не в затвора а в мечи гъз
  • 22 Инж.Надежда Михайлова от Мездра.

    50 68 Отговор
    Българинът е беден, болен и смазан защото е много повреден и физически, и ментално от соца.От 3 десетилетия градим нова и съвсем различна от предишната политическа система, която изисква съвсем други разбирания, друго мислене, други навици и друго поведение, но българинът не иска да се отзомбира от соца и да промени себе си и всичко, избира тарикатски такива като него, а не разлипни и превъзхождащи го и да са учени, непорочни и с чувство за отговорност защото и българинът е такъв та не иска да си търсят кусури с тези, които избира.В държавата не се рабити достатъчно, много се краде.Затова няма и доходи.

    Коментиран от #47, #66

  • 23 НИКОЙ

    101 12 Отговор
    ПЕНСИ ОНИЯ ФОНД ГО СЪСИПА ХА ОК РАДАРА КАКТО ЛИКВИДИРАХА СТОПАНСТВА И ПРОМИШЛЕНОСТ. РАБОТЕЩИТЕ ХОРА ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА СИ ПЛАЩАХА КАКТО И СЕГА РАБОТЕЩИТЕ СЕ ОСИГУРЯВАТ. НИКОЙ НИКОГО НЕ ИЗДЪРЖА А ИМА ХОРА КОИТО ИЗПРАЗВАТ ФОНДА БАНКИТЕ И ВСИЧКО КОЕТО МОГАТ.И НЯМА НАКАЗАНИ.А ХОРАТА ДЕТО ЧАКАТ ДА СИ ПОЛУЧАТ ЧЕСТНО ЗАРАБОТИНИТЕ ПАРИ СТРАДАТ.ТОВА Е ПРОСТОТИЯТА.
  • 24 ГосТ

    57 9 Отговор

    До коментар #20 от "Един":

    Аз пък що си мисля,че некои от несоциализма им излапаха пенсиите бе братчед? А? Май,май съм прав, както винаги.

    Коментиран от #70

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Венито

    50 20 Отговор
    Системата ни убива е това е!!просто нямам думи вече,утре какво ли ще измислите пак....
    Пълен смях....изроди
  • 27 Никъде

    78 5 Отговор
    в белите държави няма 240 хрантутници, дембели с такива заплати, сложи и още 600 000 търтеи на държавната хранилка...
  • 28 Сестра Галева

    40 15 Отговор
    Мая нали искаше закон. Ето го. Сега я питайте нея. Едно е да се кипри на телевизора,друго е да се правят закони.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Павлина

    66 10 Отговор
    Тъпа долна държава само крадете парите на бедните тъпо долно правителство безсрамници мръсни
  • 31 Дани

    47 3 Отговор

    До коментар #10 от "Petyr":

    Да помогна, защо? ... 10 лв. За какво? На мен кой ми дава? ... Аз гледам в къщи майка и баща и племенника и на мъжа ми помагам. И едва свързваме двата края, защото всички в къщи са болни и не могат да работят. Защо да давам, като те на мен ми ги взимат от заплатата и без това..
  • 32 ЗЛОБЕН

    31 20 Отговор
    ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА Е НА СОЛИДАРЕН ПРИНЦИП. ЖИВИТЕ ЖИВЕЯТ С ПАРИТЕ НА УМРЕЛИТЕ. РАЗБИРА СЕ СПОРЕД КОЙ КОЛКО Е РАБОТИЛ И ПОЛУЧАВАЛ. 1984 ГОД. ТОДОР ЖИВКОВ МЕСТИ ПЕНСИОННИЯТ ФОНД СЪБИРАН С ДЕСЕТИЛЕТИЯ КЪМ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ. ТАКА ТОЙ СЕ СТОПЯВА. ЗАТОВА СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г ЕДИН РАБОТЕЩ ХРАНЕШЕ 3 ТРИМА ПНСИОНЕРИ. СЕГА РАБОТЕЩИТЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ СЪБИРАТ ОКОЛО 70% ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ СА ОТ БЮДЖЕТА. ТОВА СА РЕАЛНОСТИТЕ. ВСИЧКИ ДРУГИ ПИСАНИЯ СА НА ЕЛЕМЕНТАРНИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕУКИ ХОРА.

    Коментиран от #34

  • 33 ЗЛОБЕН

    35 11 Отговор
    А, А, А ЗАБРАВИХ ГЕРМАНИЯ 🇩🇪 Е РАЗМАЗАНА ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, НО ПЕНСИОННИЯТ ФОНД НЕ Е ПИПНАТ ТРУПАН ОТ СТОЛЕТИЯ. Е ТЕ ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА БИ КАЗАЛ ШОПА.
  • 34 ГосТ

    23 6 Отговор

    До коментар #32 от "ЗЛОБЕН":

    Като пишеш с големи букви,за много учен и неелементаран ли се взимаш бе братчед? Използвам това обръщение,което ромите използват,не защото те смятам за близък. Не защитавам онзи строй,но е елементарно да се обвинява за всички бедствия. Определено не си ти човека като гледам, който ще прави икономически разчети на страната преди,по време и след прехода. Това е обект на дисертационен труд със съответните цифри и източници на информация. Само ще ти кажа,като го е преместил бай Тошо в държавния бюджет, следващите ще вземат от държавния бюджет за пенсионния фонд. Нал тъй ?
  • 35 Като пишеш глупости

    13 25 Отговор

    До коментар #8 от "маргото":

    ..мислиш ли реално? Като дойде друго правителство и парите ще валят от небето ли?
    Докато всеки от нас не стане отговорен и не си върши работата както трябва, никой не може да оправи нещата! Когато всеки един от нас работи честно, отговорно и съвестно, ще печели добри пари! Ама нали само сме свикнали да ревем и да чакаме някой отгоре да ни оправи... и да сме все негативно настроени! Ама така не става, марго!
  • 36 Az veee

    34 3 Отговор
    Ми в хасково.вси4ки в квартал република взимат пенсии.на семейство по 5 4овека взимат и не работят.тарифата е 500 лв...как така никои неги забелязва .цяло семейстео пенсионери.проверетегиии ве.и тия от телк
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бисер

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "ТМВ":

    Върви до близката църква запали свещ да не ти идва до главта
  • 39 Ооооох

    26 1 Отговор
    Мед ми пада на сърцето, кога чувам че може да огладнее цигането!
  • 40 23456

    22 0 Отговор
    Помощи получават трайно безработни, а дали се сещате кои са,е там трябва промяна на закона.
  • 41 23456

    11 1 Отговор
    По Бтв интервю с бъдещия лидер на Европейска народна партия която ще регистрират през 2019.Гледайте го на запис,и си представете бъдещето на България.
  • 42 ЗЛОБЕН

    20 17 Отговор
    Дали се смятам за елементарен или много умен това няма никъкво значение. Дали защитаваш" онзи" строй или не незнам. НО ИЗЯЖДАНЕТО НА ПЕНСИОННИЯ ФОНД ОТ КОМУНИСТИТЕ Е ЕДНО ОТ НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. ТОВА СА РЕАЛНОСТИТЕ. 10 НОЕМВРИ НИ ЗАВАРИ С НУЛА ПАРИ В ПЕНСИОННИЯТ ФОНД. ТОВА СА ПАРИТЕ НА МИЛИОНИ ХОРА ЖИВЕЛИ В БЪЛГАРИЯ. НЕ ВЗИМАЙТЕ ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕЩА КОИТО ЯВНО НЕ СА ВИ ЯСНИ, А СЕ РЪКОВОДИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ. МОЖЕ БИ ТАКА СА ГОВОРИЛИ В КЪЩИ РОДИТЕЛИТЕ ВИ. МНОГО ОЛЕКВАТЕ.

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    1 1 Отговор
    Да нема прогрес;
  • 46 Топурко

    9 2 Отговор
    Бива тъпигьощина ,ама такава и мечките в гората не би издържала.Нови правила , зад които се крие безидейност и един седен пръст за целокупното простолюдие.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ГосТ

    16 1 Отговор

    До коментар #42 от "ЗЛОБЕН":

    Родителите ми ходиха на митинги и след това, майка ми трябваше да се преквалифицира в економист банков служител, защото закриха предприятието в което работеше като инженер проектант,а баща ми продължи да работи със специалността и титлата си на една смешна заплата. Може би наистина не съм запознат с някой достоверен финансов отчет за икономиката на страната по време на комунизма и след това. Много ще ми бъде интересно да видя такъв реален сравнителен анализ. Както писах обаче, след като бай Тошо е вкарал фонда в бюджета (между другото при всички страни от онзи режим е имало такова прехвърляне) някой трябваше да го възстанови обратно. Например шофьора или охраната на бай Тошо. Освен това, такива прехвърляния стават и сега,от здравната каса към бюджета. Колко милиарда бяха? Може би това е похват, който шофьора или охраната на бай Тошо е научил от него.
  • 49 Ветеринар

    10 7 Отговор
    Ха реваха протестираха за нови закони имаги да са ви честити ся да дойдат майките да ревът ама тях им оправиха исканията за сметка на другите щели да пишат на ново декларации ако могат разбирасе щели да им ги дадът другия месец ама кой е той
  • 50 Ivan

    29 2 Отговор
    Защо депутатите не искат електронно и машинно гласуване, защото избирателите им са неграмотни това е срам за страната ни. Скоро България ще стане ЦИГАНИЯ
  • 51 Gogo

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "боко тиквата":

    Дано никой от тях не намери покой
  • 52 Ощетен

    18 0 Отговор
    Покрай сухото гори и мокрото! Има хиляди фалшиви (платени) ТЕЛК решения, но има и хора с действителни заболявания, които са ощетени. С предимство за работа по ЗИХУ се наемат хора с над 71% увреждания, а другите под този % не ги отразяват - стига им минимална пенсия и са само част от статистиката на подписващите се всеки месец в бюрата по труда. Всички са хора, но някои повече!
  • 53 ФАКТ -до 7

    21 13 Отговор
    Комунистите трябваше досега да са унищожени !!!! Те разграбват пенсионния фонд веднага щом взимат властта през 1944 година -безсрамници,идиоти КРАДЦИ и това продължава и след 1989 година,но няма нито един осъден досега !!!
  • 54 Работник

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "СТАРИЯТ УРКО":

    И от тези 400 000, поне 100 000 са на синекурни длъжности
  • 55 Илиева

    20 3 Отговор
    По време на социализма пенсионерите продължаваха да работят и престанете да се гаврите с тях.Дай боже всеки да стигне тази възраст и да види какво е а що се отнася за инвалидните пенсии за мен това е грозна дума.й по добре човек да е здрав и да се труди
  • 56 Otmastitelq

    18 13 Отговор
    Koмунистите даси варнат,окрадените пари за пенсйй на нашите майки и бащи.Иначе заслужават бесило.
  • 57 Ала бала

    22 4 Отговор
    А за хилядите фалшиви инвалиди управляващите си траят.
  • 58 Фарбреджина

    22 1 Отговор
    Не знам колко милиона са окрадени по времето на комунистите, но елате сега по Черноморието и вижте какви и колко хотела за милиарди имат днешните депутати и министрите . Няма да споменавам имена, но който се е докопал до власта горе все има по нещо "заделено " и сметки в швейцарските банки.
  • 59 дедо Уйо

    12 3 Отговор
    А аз чета- режат пенисите и знаете ли как се притесних?!
  • 60 Бай Тоз

    5 1 Отговор
    То си е така Ама те не отиват да си търсят изчезналите фондове а обвиняват нашето поколение в апатия Ани е понасям е цялата тежест
  • 61 Кермен

    4 1 Отговор
    А бе на коментар #7ТМВ стени сложили много минуси ама човека е напълно прав!
    Или вие сте от тези които живеете ядете и серете на чужд гръб!!
  • 62 ТМВ

    1 3 Отговор
    До коментар # 38 Бисер
    Няма смисъл да ходя на църква аз съм атеист!
    Но помисли че те са наказани свише,или плащат грехове!
    И ако за теб има Господ значи това е негово дело!
    Запомни го!!
  • 63 Правилно

    10 2 Отговор
    Да ги режат. 20% от хората които познавам, взимат инвалидни пенсии без да са инвалиди. Просто в малкия град с връзки ти издават телк...
  • 64 Тиквата

    6 4 Отговор
    Докога ще се гаврите със старите хора - гадове
  • 65 Iso

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Статистиката":

    Не е така 1 милион ги издържа ами останалите 1 са даржави служители
  • 66 Toyalen

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Инж.Надежда Михайлова от Мездра.":

    Недей излага инженерите, ма Надеждо! Или си инжинерка?
  • 67 Емил

    2 2 Отговор
    Страхлива пасмина от псевдо мъже-докога ще търпите
  • 68 Salito

    2 1 Отговор
    Svalqne na Tova pravitelstvo I metla na vsichki Novi I stari k..vi v noviq bardak.
  • 69 милена

    0 0 Отговор
    Ако даваха повече пари за здравеопазване можеше и да няма толкова инвалидни пенсии.Чудно ми е защо на бременните не се поема и не е задължително изследвания за синдроми,фетална морфология и да имат избор ,ако знаят -дали да родят дете с увреждания или да го родят при вече свършен факт?!И после майките да не работят и да чакат на милостинята на държавата!!!
  • 70 🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГосТ":

    А дали няма изчерпване от пенсиите които се изплащат зад граница,и телкове които се изплащат зад граница.Ако се направи статистика в ТЕЛК, дали няма да излезне,че повече телкове има в чужбина в близката ни сеседка отколкото в България?????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове