Last news in Fakti
31 Май, 2020 6079

Прогресивен или плосък данък?


  • Евгений Иванов изпълнителен директор на КРИБ Труднo ни е дa приeмем cъвeти oт хoрa, кoито цял живoт ca били нa cтoлoвa хрaнa.
  • Румен Радев президент на Република България Крайно време е да стартира дебатът за прогресивно данъчно облагане.

    307 гласа
    32%
    68%
    638 гласа

Коментари

  • 1 Р. Овч.

    74 142 Отговор
    Когато доведеното дете на решетников говори, значи говори москва. Той и от самолети не разбира, та камоли от данъци. Комуняга.
  • 2 Икономика

    84 32 Отговор
    За всеки, който ще се прави на демократ - плоският данък е комунистически подход;)

    Коментиран от #64

  • 3 Руски дипломат – първи секретар

    53 102 Отговор
    Стига са се изказвали незнаещи, неможещи и неискащи да направят каквото и да е комунисти. Радев е комунист. Специалисти по фалиране на държави и блокове.
  • 4 радев

    131 27 Отговор
    Плоският данък е в полза на богатите!Прогресивният данък с необлагаем минимум е по добър за бедните.

    Коментиран от #7, #10, #39, #57

  • 5 Оффф

    78 25 Отговор
    A ти си трол - ако Бойко каже - КПП, Гулаг, глоби и никаква медийна свобода - е демократ, нали?

    Ако Радев каже прогресивен данък, разбрахме че е комунист.

    Имахме един двойкаджия в училище, като дойде урока за Сталин, се изправи и направи хитлеровия поздрав и нарисува свастика. Та ти така бъркаш понятията, защото е угодно.

    Иначе за фалитите, може би си прав, друго си е хитро да си дръпваш милиарди 12 години и да продаваш мутро медийното затъмнение като свобода.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор


  • 7 Бай недял

    40 83 Отговор

    До коментар #4 от "радев":

    Това е пропаганда. Този анти-българин дето взема 12 000лв. заплата на месец, който го назначи решетников, след среща с нинова с посредничеството на венци от славия ли ще говори за данъци. Кръгом и бегом обратно към москва рубладжия.

    Коментиран от #22

  • 8 Руски дипломат – първи секретар

    35 72 Отговор

    До коментар #5 от "Оффф":

    Комуняга, за фалити направи справка 1996-1997г. #КОЙ управлява държавата? БСП с Румен Гечев който е ченгесар който лобира за русия. ГЕРБ ви е трън в очитр, защото строят магистрали, детски градини, докарват инвестиции и много хора имат вече 4 цифрени заплати. А вие комуняги знаете да крадете. До там с опитите да се изкажете по икономически теми от които грам не разбирате. За медиите знаем, че са ваши бств, божков тв евроком и т.н
  • 9 Шляхтиц. (Szlachcic)

    88 17 Отговор
    Във всички напреднали и развити държави от древни времена е въведен ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК. Този данък за богатите е до 80% от приходите и е като сума огромен. Когато плащащият този данък реши да строи нов завод или да прави инвестиция в промишлеността и индустрията, удържаните данъци му се дават като безлихвен заем, за да се развива и напредва държавата. В България платените депутати гласуваха плоския данък, тъй като никой от новоизлюпените индустриалци няма намерение да прави нещо за държавата, а искат само да си купуват скъпи имоти, яхти и самолети. Гладно не видяло, а като видяло, яло, яло, та се на......ло.

    Коментиран от #34, #51, #79

  • 10 Социалист

    40 55 Отговор

    До коментар #4 от "радев":

    Плоския данък в добър за работливите, прогресивния за мързеливите търтеи, чакащи някой да им даде, докато ръсят бисери по форумите.

    Коментиран от #46

  • 11 Меркел

    30 49 Отговор
    Когато България я упраеляват бсп еврофондовете спират. Когато управляват ГЕРБ пари има и нормалността се завръща. ФАКТ.

    Коментиран от #66

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор

  • 14 Димитров

    29 5 Отговор
    Много специфична тема , зависи от коя страна на " барикадата" си, но има логика с прогресивния данък, както и с плоския.
  • 15 перничанин

    56 11 Отговор
    Плоския данък е за привличане на инвеститори. Прогресивния е за повишаване на бюджета. Не се залъгвайте (бедните), че някой от двата ще ви направи по-богати. Имат си предимства и недостатъци. Плоския 10% данък намалява безработицата, хазната е полупразна и социалните дейности са символични. Прогресивния , намалява външните инвеститори,кара останалите да влагат печалбите в машини, автоматизация, което води до висока безработица сред ниско квалифицираните. Това натоварва бюджета , който е по-висок и произвежда голямо количество безработни , висока престъпност, съответно повече полиция и отново няма пари за други дейности. С прости думи, бедните винаги са пре**ни.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Plovdiv

    56 15 Отговор
    Тия от КРИБ с конкурс за кретенизъм ли ги назначават?! Вместо да изтъкне някакъв аргумент, тоя веднага почва да се заяжда. И непредубеденият ще реши, че Радев е прав при това положение!

    Коментиран от #23

  • 17 Кккккк

    56 9 Отговор
    Дори да не е прав Радев, ЩО ЗА ДОВОД Е НА ТОЯ ПАЛЯЧО ОТ КРАД(КРИД, ЧЕ Е ЯЛ СТОЛОВА ХРАНА. Той нали яде омари и хайвер.

    Коментиран от #52

  • 18 Xxx

    53 5 Отговор
    С 5 (пет) думи пиша какво трябва да стане, за да се ликвидира бедността: Накарайте ц..ганите да плащат данъци!
  • 19 радев

    37 11 Отговор

    До коментар #15 от "перничанин":

    Като гледам колко инвеститора са дошли!

    Коментиран от #21

  • 20 Plovdiv

    38 5 Отговор

    До коментар #15 от "перничанин":

    Прецакани, но в един момент идва 7 ноември 1917 в Русия, щурмът на Бастилията във Франция и ония, дето цял живот са гледали другите отвисоко, пак ги гледат така, ама от бесилото или гилотината...

    Коментиран от #53

  • 21 Р. Овч.

    8 6 Отговор

    До коментар #19 от "радев":

    Ти като гледаш пак не виждаш😂
  • 22 Бай Стою касапина

    10 12 Отговор

    До коментар #7 от "Бай недял":

    Браво, много добре казано. Направо ме изкефи.
  • 23 Корнела

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Plovdiv":

    Познаваш ли ментора на слафи трифонов - геркоф?

    Коментиран от #29

  • 24 Гост

    30 2 Отговор
    Оказа се, че и при плосък данък пак някои не си плащат данъците, а други даже и наемите! Изводът е, че каквато и да бъде данъчната система, грешката е в главата на рибата!
  • 25 радев

    31 6 Отговор
    Големите външни инвеститори изобщо не плащат данъци в България.Изнасят печалбата си към фирмите майки

    Коментиран от #30

  • 26 Не си правете експерименти

    15 16 Отговор
    Не ни сравнявайте с други страни а отчитайте националните особености. А те са, че ако у нас имаме прогресивен данък то постъпленията от данъци рязко ще спадне защото ще се крият по най-различни начини. Плоският данък обезсмисля до голяма степен гимнастиките за криене и поради тази причина данъчните постъпления са рекордни и се запазиха дори при настоящата криза.
  • 27 Нищо старо не е забравено

    13 17 Отговор
    Някои искат прогресивен данък за да има за държавните хрантутници държавни жилища на символични цени, както и да назначават любовниците си на държавна работа с две заплати и държавно жилище.
  • 28 Програмист

    10 4 Отговор
    Този иска да си намали заплатата ли, има и други начини - резиденция Бояна национален парк.
  • 29 Plovdiv

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Корнела":

    Не, защо?
  • 30 Бай недял

    17 22 Отговор

    До коментар #25 от "радев":

    Големи глупости пишете другари.Без платен данък, няма как да се изнесе печалбата. Изнасянето на български пари към москва секва все повече и вашата червена каса на позитано е на червено. ФАКТ. ГЕРБ свали цената на газа с 40% ФАКТ. Опорни точки стил мая галева-божкова са смешни.

    Коментиран от #35

  • 31 ИВАН

    18 5 Отговор
    Те милионерите и милиардерите, щото много работливи и кадърни и затова са богати - всички знаем, дори и бебетата знаят откъде са им милионите .... необлагаем минимум и много яко, и много прогресивен данък, та поне малко справедливост да има в тоя ш...н свят
  • 32 Галя

    5 8 Отговор
    най разумно е да се направи необлагаем минимум според прага на бедноста , да остане 10 % за хората от средната класа и да се въведе скала за много високите доходи . Отделно е добре да не се променя корпоративния данък за да се привличат чужди инвеститори , а за българския бизнес да се стимулира да излеза на светло .
  • 33 Икономист

    15 3 Отговор
    Чета някакви предложения за данъчен модел комбиниращ двата модела данъци с приоритет на защита на родното производство. Това в ЕС е невъзможно защото ще бъдем санкционирани. Така, че не можем да разчитаме на български тарикатлъци и трябва да се спрем на един от двата модела. Отчитайки националните ни особеност по-добрият вариант е плосък данък който се плаща масово, лесно се контролира и още по-лесно се прогнозира. Абсолютна справедливост няма никъде и поради тази причина трябва да изберем по-ефективната за спецификата на страната ни данъчна система.

    Коментиран от #59

  • 34 333

    17 10 Отговор

    До коментар #9 от "Шляхтиц. (Szlachcic)":

    Развити и напреднали е ключовата дума. Ние не сме нито едното, нито другото. Плоският данък е една от малкото причини да имаме квалифицирани хора с прилични заплати останали в България. Стоят тук, защото стандарта им на живот е приличен заради ниския данък и по-ниските разходи. Много IT специалисти ще си вдигнат чукалата в миг, ако им вдигнат данъците. Просто няма смисъл да стоят тук повече. Така вместо постъпленията от данъци да се увеличат, ще намалеят. Ще имаме по-малко браншове с по-висока добавена стойност.
    80% данъци няма никъде. Французите пробваха със 70, но хората, на които се налагаше да плащат толкова просто се изнесоха от Франция. Кеф ти Белгия, кеф ти Швейцария. Много ни е рано още за прогресивен данък. Това е просто популизъм, и няма да доведе до нищо добро.

    Коментиран от #40

  • 35 радев

    10 3 Отговор

    До коментар #30 от "Бай недял":

    Изнасят се и още как.Под формата на разход за управление от фирмата майка.Тук дъщерната фирма е на нула(или загуба).Колко е данъка от нула?Ами нула няма данък.Фирмата майка трупа приходи и данъка е в чужбина.Щом българското данъчно законодателство го позволява.Неплащането на данъци не е престъпление.

    Коментиран от #73

  • 36 Бай недял

    5 5 Отговор
    Ние не крадем, ние само си взимаме-мисълта на комунягите😂
  • 37 Румен Радев

    8 10 Отговор
    Няма да ми говорите така! България винаги е била комунистическа да живее БКП Русия и наще другари,ще чакате по 7 години за един умрел Москвич работа ще има за всички и няма да има нищо по равтивете но ще бъдете щастливи бедни и прости овце.Ураааааааа
  • 38 Гнида

    11 8 Отговор
    Радев току що си спечели втория мандат ! Честито господин президент !
  • 39 Това е в идеално условия

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "радев":

    Богатите винаги намират метода на малкото съпротивление. Резултатът ще бъде, че ще отидат на места с по-до ри условия. Ето защо е по-добре плоският данън

    Коментиран от #48

  • 40 Шляхтиц

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "333":

    Колко процента от населението в днешна България принадлежи към категорията, за която Вие пишете ??????
  • 41 росрус

    13 3 Отговор
    Нека видим в кои държави има плосък и в кои прогресивен, тогава ще видите, че във всички развити и със сериозни социални системи държави има прогресивен

    Коментиран от #58

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор

  • 43 агент08

    14 2 Отговор
    Тия от КРИБ всички са за бесене , публично!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор

  • 46 Луд с кирка

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Социалист":

    По точно от това здраве му кажи. Поздрави и адмирации.
  • 47 Колев

    4 3 Отговор
    Плосък данък с 20% ставка и необлагаеми 800лв месечни доходи
  • 48 радрв

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Това е в идеално условия":

    В България може изобщо да не плащаш данъци.Закона го позволява.Търговските вериги и Лукойл от години не плащат данъци в България все са на загуба.Интересно как съществуват?
  • 49 Стефан

    9 1 Отговор
    И двамата грешите, данъците трябва да се СЪБИРАТ В ПЪЛНИЯ ИМ РАЗМЕР, колко фирми осигуряват хората си на минимална заплата, колко крият обороти , а тези дето им намалиха ДДС то на 9 процента,най много крадат от данъците, помните ли как едно заведение в Слънчев бряг имаше оборот 10 лева на ден, а след като го провериха само за първите десет минути направиха над 1000 лева, а Лукойл вече 12 години не плащат данък печалба, работят на загуба, но в кочината всичко е възможно, така че диспута ви е ИЗЛИШЕН и БЕЗСМИСЛЕН.
  • 50 ivancho

    7 1 Отговор
    Тази комунистическа съветска фуражка е хубаво да си седи в офицерския стол и да не дава акъл когато не става дума за подкупи при купуването на екзотични марки самолети.
  • 51 Иванчо

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Шляхтиц. (Szlachcic)":

    комунистичека логика бий богатите и умните - нека хранят некадърните пролетарии и псевдогенерали. Нека плащат за грипени, а друг да събира комисионната
  • 52 Иванчо

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кккккк":

    Един руски шпион никога не е прав.
  • 53 Иванчо

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Plovdiv":

    на теб и Радев само революция ви е в главите. Всяка народна революция завършва с клане - справка 9 септември, френската революция.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор

  • 56 възпитаник

    2 0 Отговор
    как ще искат прогресивен данък тия 240ду----,17 ли бяха еврод,и още няколко пъти по толкова в министерства,комисии,кевр,агенции и държавни хранилкаджии
  • 57 Швейцареца

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "радев":

    Принципно си прав, но тук в България, когато НАП събере тези пари, дали ще ги даде на бедните или ще ги даде на Пеевски и сие.?
  • 58 перничанин

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "росрус":

    Така е, но ние не сме развити и проспериращи и прогресивня данък няма да ни направи такива.
  • 59 перничанин

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Икономист":

    Тука съм съгласен напълно.Много точно казано.
  • 60 волен сидеров

    10 5 Отговор
    РАДЕВ ТОЗ ПЪТ ОГЛУПЯВАШ И ЕВГЕНИЙ Е ПРАВ-СРЕДНАТА КЛАСА АКО Я ИМА ВЪОБЩЕ,ТО ЩЕ ОБЕДНЕЕ СЪВСЕМ АКО СЕ МАХНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК.А БОГАТИТЕ ЩЕ КРИЯТ ДОХОДА СИ .....НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ РАДЕВ,КАРАЙ СИ САМОЛЕТА БАЦЕ
  • 61 Обективно

    10 2 Отговор
    Българския ,,бизнес" не иска да плаща данъци,не иска да плаща заплати.Това е обективната истина.
  • 62 Бедни богати

    7 2 Отговор
    Стига с тия бедни на социални помощи, но с къщи и мерцедеси. Помислете за " богаташите", които блъскат като роби и като им вземат осигуровки, здравни и данъци, нямат право на детски, защото дохода им не е минимален.
  • 63 6666Никакъв данак

    2 1 Отговор
    Никакъв Данък за крадливи политици който не мислят за ХОРАТА.
  • 64 И защо

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Икономика":

    ... така мислиш - дай аргументи?
  • 65 Плосък Фатмак

    2 5 Отговор
    защитава плоския данък! Плосък льотчик лети и мисли плоско! За всеки на държавнам, богата хранилка от по 5000 до 12 000 лева светът изглежда отлично, така, че спокойно може да се пропагират популистки идеи за сметка на други, които работят СЕДЕМ дни в седмицата по 10 часа!

    Коментиран от #82

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор

  • 67 Комунист

    2 0 Отговор
    Мръсни комунисти до кога ще ви търпим
    Този президента ли беше или партиен лидер малко се обърках вече
  • 68 Дададада

    3 0 Отговор
    Този президента ли беше или партийния лидер на БКП
    ЧЕ СЕ ОБЪРКАХ ВЕЧЕ
  • 69 ИСТИНА

    4 2 Отговор
    КОГАТО ЧЕТЕШ ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ, ОТ ЧОВЕК, КОЙТО ИМА ПРЕТЕНЦИИ ЗА НЕЩО ДРУГО - ИЗП. ДИРЕКТОР НА КРИБ:
    Труднo ни е дa приeмем cъвeти oт хoрa, кoито цял живoт ca били нa cтoлoвa хрaнa.
    КАЖИ МУ ПРОСТАК И НИЩО ДРУГО!
  • 70 3333

    5 1 Отговор
    Голяма тапа му е сложил "Трудно ми е да приема съвет от човек който цял живот е бил на столова храна" бих добавил и който не е плащал една стотинка данък през живота си.
  • 71 Срам имате ли

    1 4 Отговор
    Г-н Иванов, а Вие с какво сте се хранили докато президента Радев е летял на бойни самолети и охранявал родината, щом като ползвате този просташки език за него - май сте яли само домати с колци и компир?
    Прочетете какво сте казали и каква самоотценка бихте си дали?
  • 72 Справедливост

    7 1 Отговор
    Само един мързелив и некадърен човек може да да преминем към прогресивен данък. Аз вярвам, че ако това се случи много хора ще заемат мерки които дори ще доведат до спад на данъците които получава държавата. Аз съм един от тези хора. Няма да допусна разни накадърници да се възползват от моя труд. Другият добре познат проблем е, че сума дребни частноици изкарващи по някоя добра заплата всъщност декларират почти нулеви приходи. За тя данъци отново няма да има. Нека оправим този проблем пък след това да преминаваме към прогресивен данък.
  • 73 333

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "радев":

    Няма значение колко процента от населението принадлежи към тази категория. Като задаваш такъв въпрос, ще се сетиш ли, че тоя нищожен процент няма как да оправи бюджета, ако ще да плащат петорни данъци? В България вече идват немалко чужденци, при това от Западна Европа, защото се разви отрасъла и тук си намират по-лесно работа, свързана с IT, отколкото в други държави. Ако промениш данъците, бизнеса може да се изтегли към Румъния или прибалтийските.
    Тия, които не искат да крият данъци, тия, които имат възможност за реализация просто ще заминат. Ще останат измамниците, които не плащат данъци, и тия, които нямат възможност да се реализират навън.
    Това е просто див популизъм. Тия, които получават 5000лв плащат 500лв данък на месец, тия, които получават 1000 плащат 100. Пак хората, които получават повече плащат повече. Ако направят прогресивната ставка така, че и ти да плащаш повече, само съвсем неквалифицираните да не плащат данък, дали ще си доволен?

    Коментиран от #74

  • 74 Справедливост

    5 2 Отговор

    До коментар #73 от "333":

    Само един мързелив и некадърен човек може да да преминем към прогресивен данък. Аз вярвам, че ако това се случи много хора ще заемат мерки които дори ще доведат до спад на данъците които получава държавата. Аз съм един от тези хора. Няма да допусна разни накадърници да се възползват от моя труд. Другият добре познат проблем е, че сума дребни частноици изкарващи по някоя добра заплата всъщност декларират почти нулеви приходи. За тя данъци отново няма да има. Нека оправим този проблем пък след това да преминаваме към прогресивен данък.

    Абсолютно прав! Това твърдя и аз.
  • 75 Киро

    5 1 Отговор
    10% нещо е повече от 50% от нищо. Елементарна математика е това.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор

  • 77 тръртътръ

    6 2 Отговор
    Да работиш повече или по-висококвалифициран труд за да бъдеш накрая наказан с още по-големи данъци. Де-билизъм. И като видя мал0умен пост как плоският данък бил в полза на богатите - наистина богатите в голямата си част са хора, които нито с труд си изкарват парите, нито пък плащат данъци. На тях ако ще и 100% данък да сложиш пак ще декларират минимална заплата. Прогресивният данък е наказание за хората искащи да изкарат повече пари с честен труд и е благодат за престъпниците, за които ще има още повече евтини роби.

  • 78 Христо

    4 2 Отговор
    При прогресивен данък, онези, които имат високи доходи, задължително ги укриват (изнасят ги чужбина, което е много лесно с плащания за услуги или няколко сделки "на загуба"), така че бюджета получава дори по-малко, а богатите, плащайки по-малко данъци, стават още по-богати.
    Ама човек, който цял живот го е стягала фуражката, няма как да го разбере това.
  • 79 Христо

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Шляхтиц. (Szlachcic)":

    "Този данък за богатите е до 80% от приходите" - НЯМА НОРМАЛЕН ЧОВЕК, КОЙТО ДА ПЛАЩА 80% ДАНЪК!
    При прогресивен данък, всичко над размера на данъчните облегчения, изтиче към държави с по-ниски данъци!
    И никакви безлихвени кредити за нови инвестиции не могат да накарат един инвеститор да си плаща данъците в кържава с 80% данък, камо ли да прави нови инвестиции на такова място.
  • 80 Икономичин

    2 5 Отговор
    Прекалено е плосък, то бива плоско ама чак пък толкова - миризлива работа. Що не сложат по 3% на всяка десетична нула? Например на 10 до 100 бона - 10%, от 100000 до 1000000 - 16% и така нататък....
  • 81 Р. Овч.

    2 3 Отговор
    Добра вечер. Аз съм тук. Комуняги, стягайте багажа за сибир, визите за там паднаха. Данъци вие не плащате така или иначе. Почнахме ви. 🚔⏳🚮
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор

  • 85 ха-ха

    2 0 Отговор
    Радко сложил очилца да прилича на по-умен.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта