Last news in Fakti
23 Септември, 2019 6052

Кой да плаща първите 3 дни болничен


  • Ваня Григорова КТ Подкрепа Aкo cи пoeмeм caми първитe 3 дни, тoвa oзнaчaвa, чe кoгaтo имaмe нaй-мнoгo нуждa oт cрeдcтвa, щe бъдeм лишeни oт вcякaкви cрeдcтвa. Нe e прoблeмът в тoвa, чe рaбoтoдaтeлят плaщa в мoмeнт, в кoйтo рaбoтникът му e бoлeн. Aкo бoлният рaбoтник идвa нa рaбoтa, вcичкитe му рaбoтници щe ce рaзбoлeят.
  • Васил Велев председател на АИКБ С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник. така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно. Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си.

    588 гласа
    75%
    25%
    196 гласа

Коментари

  • 1 Borislav Popov

    86 5 Отговор
    Още един номер да ни бръкне държавата в джоба. Не е виновен този, който изяда зелника. Защо подкупни докторя дават толкова лесно болнични? Къде са инспекторите от здравната каса и НОЙ? Цялата система е корумпирана.

    Коментиран от #16

  • 2 Пешо

    107 5 Отговор
    НОИ трябва да си ги поеме! Нали за това се плащат осигуровки.
    Но държавата предпочита да скара работодателя и работника, а не да си изпълни задълженията. Прокуратурата да вкара в затвора 10 доктора за фалшиви болнични и рязко ще спаднат злоупотребите.

    Коментиран от #34

  • 3 Боко Тиквата

    83 1 Отговор
    Държавата ежемесечно принбира и от работника и от работодатекя удръжки за здравно осигуряване и болничен, а същщевременно е прехвърлила топката те да се карат кой да плаща болничния. ЕПМ
  • 4 родолюбец

    84 1 Отговор
    Защо работника да плаща тези 3 дена а къде е скапанта държава тя да ги плаща нали се вземат всеки месец пари за фонд болнични и през годините когато човек не е вземал болнични къде отиват парите на работника в скапаната държава хрантютници ненаядени
  • 5 Ядеитн

    9 44 Отговор
    Щом мой да са домъкне при доктора за болничен, начи може и на бачканье да доди. Па ако е баш болен, то чиляк немой да са стане от леглото! Ама при мене нема лабаво. Кой уж са разболее - неплатен. Секой си при мене си знае - на втория болничен лист си фаща малкия под мишница и го нема повеке.
  • 6 Пламен

    31 2 Отговор
    Защо ми се струва, че се надига вълна от работещи, които САМИ ще искаме да влезем в сивата икономика. Тогава ще види хазната осигуровки "на върба в петък". Нещо май повечко станаха "плащанията", заради 8 дърти бангии в бъдещето!

  • 7 Гербераси долни

    31 4 Отговор
    Истината е че преди време " НОИ " успя да прехвърли плащането на първите три дни да е за сметка на работодателя ,сега на нашите работодатели им тежи защото така или иначе те орязаха доста от бонуси и привилегии на работниците и почти не изплащат болнични ,но все пак искат да премахнат и този ненужен за тях разход ,обаче трябва да има някой потърпевш и сега всеки притиска работника който няма вина за случилото ,в случая държавата прехвърля своята отговорност на работодателя ,а той не обича да плаща излишни за него разходи ,страх го е да обвини "НОИ" и натиска "слабия" с елементарни доводи че някой взимал болнични и крадял колегите си,по тази логика работниците да извадят довод че повечето работодатели им режат извънредния труд и забавят заплатите и поради тази причина всеки месец първите три дни да се водят платен отпуск за компенсация на тези хитринки на работодателя да му работиш извънредно уж за малко след работа или в Събота до обяд.
  • 8 WOW

    28 3 Отговор
    Ще бъдем на опашката, ако продължават дни ни "представляват" синдикални хрантутници и работодатели с робовладелски манталитет!
  • 9 до Borislav Popov мълнията

    5 1 Отговор
    НОЙ си пори вълните след потопа. Боре,Боре!

    Коментиран от #20

  • 10 аааааааааааааа

    12 1 Отговор
    Не е правилно човек да симулира че е Болен Вярно е НО Понягога се Налага Държавата ни КРАДЕ
  • 11 аааааааааааа

    18 2 Отговор
    п.с. :) Държавата ни краде Цял цивот и ние търпим а като се вземе Болничен ние хората сме били крали :( а ПОЛИТИЦИТЕ какво правят вземат си без да питат …….срам и безумие

    Коментиран от #29

  • 12 Палко

    26 2 Отговор
    Велев, защо пак искаме да не даваме? Ако един служител злоупотребява с болнични, накажете го и него, и лекаря! Има си начин тези злоупотреби да се спрат!!!
  • 13 Виктор

    30 1 Отговор
    Съгласен съм да си ги поемаме сами , но само при условие , че в месеците в които нямае болнични ни връщат пари от осигуровките.Така би било честно , а и би стимулирало хората да не се правят на болни!
  • 14 131313

    39 1 Отговор
    Ще се радвам да видя г-н Велев обесен на някой стълб.Тези хора който се наричат "бизнесмени",изгониха младите хора от България(под вещото ръководство на политиците),откраднаха каквото могат,корупцията на високо е колосална,но се огледоха в болничните на хората.Ако се взимаше 2500евро заплата никой няма да кръшка.За 500лв.толкова.
  • 15 Mimi

    7 7 Отговор
    При капитализма е така , малко за теб много за мен.
    и при социализма е лошо ,изяждат всичко и фалират, за това има социал- демокрация, където се конролира капитализма , така че да не бъде задушен , а да го ползваме да доброто на хората, желателно е съотношението да е 60/40 в полза на капитализма.
  • 16 Здравната каса

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    няма никакво отношение към болничните, ама троловете не знаят това, но си тролят.
  • 17 Ха ха

    20 0 Отговор
    Ами сами да си плащаме всички дни! Тогава за какво ни е НОИ? Да не ни одържат осигуровки, не им искам и пенсията 🤣
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор

  • 19 Borislav Popov

    11 0 Отговор
    До здравната каса. Сигурно си един от хилядите чиновници на касата и тролиш през работно време. А кой ти плаща заплатата? Задължение на ревизорите от здравната каса е да проверяват системно лекарите сключили договор с касата за издаване на документи с НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ. Тези нарушения се регистрират в съответни протоколи. Диракторите на касата наказват с глоби провинени изпълнители на здравна дейност и сезират прокуратурата. Ето колко е просто. Най лесно е да кажем, че чиновниците от касата нямате нищо общо и не е имало никакъв влак и никаква гара. Истината е, че всички тези механизми са блокирани от корупционни схеми.
  • 20 Гунчо

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "до Borislav Popov мълнията":

    Знам какво означава абревиатурата НОИ- Национален Осигурителен Институт. Та, аз да попитам какво стои зад абревиатурата НОЙ? Че не мога да сес сетя... Мерси!
  • 21 Driving pleasure

    11 1 Отговор
    Абе тоя Велев е уникален глупак! Абе дърт комунис нещастен една боя не стига бе! Проблема не е в това кой палаща първите 3 дни, а че лекарите издават фалшиви болнични! Хвани опандизи няколко лекаря, вкарай и тия "пациенти" при тях за измама и сико си идва на мястото и когато имаш нужда получаваш - а не да отрежеш законна привилегия гарантирана от конституцията щото глупака Велев и себеподобните му "бизнесмени" искали да хванат още малко кинта!
  • 22 възмутен

    11 0 Отговор
    Да закриват тази структура натечена АИКБ. Тя е вредна за държавата. Заради елементите в нея работниците ни емигрират. Аз бих им потърсил отговорност! Как в най-богатите държави от такива структури няма такива идеи? Напротив. Там дори точно такива структури предлагат 4 дневна работна седмица! Само тук се ненаяли. Да почнат да плащат осигуровки на 100% Ама не с 3000 лв лимит! Или минимален осигурителен доход. И който плаща на ръка в затвора директно!
  • 23 ar146ts

    12 2 Отговор
    Малки заплати=много болнични.Нормални заплати за България /2000...2500лв/=малко болнични.Проста работа ама не е за прости и лакоми работодатели
  • 24 nekoi si

    19 0 Отговор
    Абе , тва ли ни е проблема ? Значи за пример един човек цял живот работи , да кажем 40 години трудов стаж. Разболява се обаче смъртно и не стига до пенсия . А сега да попитам НОИ - какво става с парите които сте му удържали до тогава и какво става с полагащата му се пенсия . За пример когато някой барне кредит и умре , роднините му наследяват задълженията . Защо няма наследяване и на пенсията ? Какво ни занимавате тука с дреболии ?
  • 25 Пламен

    12 0 Отговор
    А на Караянчева хеликоптерният болничен, пак ли НИЕ да го плащаме др. Велев?
  • 26 Danny D

    5 6 Отговор
    А защо не се въведе годишен лимит (да речем 10 дни) - но да се изплащат на 100 процента.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор

  • 29 lava

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "аааааааааааа":

    Проблемът е че в този случай ти не крадеш от държавата, а от работодателя си. Аз лично моя го уважавам, защото е коректен към мен и не искам да го крада. Има обаче и такива колеги, които точно както е написал тоя чичак горе се разболяват все понеделник или петък, или около празници, за да слеят дните. После се хвалят в пушалнята къде са били. Ако аз някога имам собствен бизнес и на мен няма да ми е хубаво да ме крадат по този начин.
  • 30 Ние сме малък, но много прост народ

    16 0 Отговор
    До Васил Велев,

    Не вие ли е срам да говорите за ощетяване от 400млн лева, след като:

    -повечето работодалети осигуряват служителите си на минималната и другото се дава в пликове, което ощетява държавата МИЛИАРДИ!

    - Цялата власт (депутати, кметове и прочие) раздават обществените поръчки на приближени лица, като всичко е поне ДВОЙНО завишено и няма никакъв контрол, а това ощетява държавата десетки милиарда, ако не и повече, и стимулира корупционните практики.

    Ние сме малък, но много прост народ!
  • 31 Антонн

    6 2 Отговор
    Е да като цакат работниците фирмите и НОИ няма проблем,ама обратното не става и мислим схеми.
    Защо ако заплатите са нормални и платения отпуск също,колко ще пускат фиктивни болнични.
    Да не говорим че това трябва да се докаже,какво значи 10-20-50 хил. болнични са фиктивни.
    Ми работодателите и НОИ да ги проверат,ако не пише домашно лечение защо да не съм на плажа.А по голям м.....,б..... и ....... от Велев няма.
  • 32 Гост

    3 0 Отговор
    ааа бай този, ти квоо работеше?

    Коментиран от #33

  • 33 Петър Петров

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Бай Васил Велев е цял живот по централите и си чеше макарите, тъкова де председателства в АИКБ. Какво по дяволите значи това съкращение? Нема никакво значение, важното е да се пенсионира този червеняк там. Цитирам: Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си. Бай Васо гаранция градина нЕма, нема и синове и щерки дето да не взимат дрога.
  • 34 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    В закона изрично е писано, че първите 3 дни се плащат от работодателя, тъй като трябва да се установи от страна на НОИ. А, това за плажове и тем подобни няма как да стане, тъй като на всеки човек, който бъде настанен в хотел /примерно/ минава през системата на НАП. Отделно при напускане на пределите на страната боничните се прекъсват. А, относно това, което е казал господинът, че се крадяло, аджаба толкова ли е важно един човек дали е бил в болнични или не. Това, което се краде с милиони от джоба на милиони българи не го мислим. Евала, такива бунаци на такива места. Кой, къде събран каун после що сме на този хал.
  • 35 Ивайло

    5 6 Отговор
    Нещата са много прости. Работодателят плаща осигуровки за "временна неработоспособност". Сумите влизат в хазната на държавата. Следователно, първите три дни болнични трябва да се плащат от НОИ. Пример: 10 работника по 3 работни дни са равни на 30 работни дни. 30 работни дни по 50,00 лева са 1500 лева разход за работодателя. Т. е. дават пари на работниците без те да са ги изработили. Абсолютно несправедливо. От друга страна не може да осъществи контрол. Ще обжалва пред РЗИ, те докато отговорят - работникът ще "оздравее" до степен да не може да се докаже дали е бил болен. Ако парите излизат от държавата, тя може да осъществява ефективен и бърз контрол. Вторият начин за контрол и пресичане на порочната практика и да не се признава болничния лист, ако не бъде представен на работодателя до 12 часа. Той от своя страна да го представи в НОИ до 24 часа и те веднага да реагират.

    Коментиран от #36, #38

  • 36 Pich

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ивайло":

    Само да вметна, че болничните са електронни!!! НОИ знае за болничния от момента на издаване.

  • 37 Гост

    4 0 Отговор
    Тогава работещите трябва да си плащат здравните осигуровки с три дни по малко за месеца.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор

  • 40 Стефан

    6 1 Отговор
    А кражба ли е осигуряването на минимална заплата и даване на ръка пари, в ЦЯЛ СВЯТ криенето на данъци е наказуемо и се преследва по строго и от другата, а в кочината е национален спорт и КОЛКО национални празници са в четвъртък, ами хванете ги тия с фалшивите болнични и подкупни лекари , но понеже трябва да критикувате Борисов и правителството и не искате да ви изолират от държавните поръчки по лесно е да го набием на работника, той е свикнал, продажни мекерета , в ония свят да си носите парите.
  • 41 Василев

    4 0 Отговор
    Този "бизнесмен" васил велев да вземе да каже колко е откраднал от хората и държавата , откъде му е първоначалният капитал а не да предлага някакви абсурдни идеи. Я кажи умнико , знаеш ли вашата мутренска организация колко годишно ощетява държавата с неплащане на реални осигуровки!?Колко пишман работодатели осигуряват на минимална заплата!? Ако си бил комсомолски секретар няма как да не си такъв, какъвто си - търтей и нищо повече. Колкото и да лапаш все ще ти е малко. Нали знаеш другарю велев приказката "Царят е гол" !?Такива сте от тази ваша асоциация. Но всички нормални хора в тази държава бягат надалеч , за да не гледат голите ви червени задници.След 10 - тина години няма да има кой дави работи именно защото сте ненаситни алчни измамници и искате да ви работят ако е възможно дори и без заплащане , така че не се прави на загрижен за държавата.Крадците сте вие , а не болният и смачкан от вас БЪЛГАРИН .
  • 42 аман от дебати

    3 1 Отговор
    Фалшив болничен за да има трябват две неща-пациент и лекар. За фалшив болничен глоба на лекаря, който го е издал 10 000лв. За работника също 10 000лв глоба. И проблема се решава за две секунди. Какви проценти, какви агенции да дават акъл, какви дебати,ала-бала. Като си работник и знаеш ,че глобата е 10 000 дали ще ти идва на акъла да си тарикат? НЕ! За лекарите важи същото правило.
  • 43 Мечо Кух

    2 0 Отговор
    НЕ ПРОУМЯВАТЕ ЛИ БЕ ХОРА ?!?
    3 дни - работника, вторите 3 дни -работодателя и чак тогава НОИ - когато ти е свършил болничния ...
  • 44 Общопрактикуващ лекар

    1 1 Отговор
    Миналата година дадох болничен на млад господин, който се оплака от главоболие. После шефът му ме уведоми, че хванали въпросният хитрец на море със съпругата на колегата му и тя с болничен но от друг лекар. Че колко ядове брах, елиминиране на болничен, свидетелствуване в съда и т.н.. Та вие младите господа внимавайте с болничните.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта