Last news in Fakti

19 Май, 2024 16:43 2 132 11

Храните, които не бива да се мият преди готвене

  • храни-
  • измиване-
  • готвене

Ето какво казва експерт по темата

Храните, които не бива да се мият преди готвене - 1
Снимка: Shutterstock

Месото, пилешкото и рибата не трябва да се измиват преди готвене, тъй като подлежат на термична обработка, каза в интервю за Михаил Лебедев, експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология, предаде dariknews.bg.

В същото време плодовете и зеленчуците билките трябва да се изплакнат обилно под течаща вода преди консумация.

Измиването на пиле също може да причини замърсяване, когато други храни се готвят на същите повърхности.

Той добави, че дори зеленчуците, които са маркирани като „готови за консумация“ на опаковката, би било добра идея да се изплакнат с вода. Освен това Лебедев призова да не се пренебрегват прости правила за хигиена, както и да се обръща внимание на нарушенията на условията за съхранение, транспортиране и приготвяне на продуктите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как ли пък не

    33 1 Отговор
    Измивам ги хубаво и не ме интересува мнението на мързеливите експерти. Много знам при транжирането или пакетирането къде са ги търкаляли. Особено пък на скумрия ако не махнеш вътре една черна ципа и горчи.

    Коментиран от #2

  • 2 един

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Как ли пък не":

    И аз съм на вашето мнение,пилетата/пък и свинското/ се третират с разни антибиотици и друга химия така че не е зле преди готвене да се изкиснат!

    Коментиран от #5

  • 3 Гост 666

    14 1 Отговор
    Винаги мия всяка храна незнам кой как е пипал храната и дали е бил с чисти ръце.

    Коментиран от #6

  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 0 Отговор
    Като съм гледал клипчета как пакетират храна или в кави условия я транжират , направо и сверо ще я мия преди да ям и готвя . Даже спрях да ям на вънка в разните вериги като видях какво правят тези който работят там , почесваси нещо и после с тази ръка слага картофки в пликчето.
  • 5 000013

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    И като го изкиснеш какво ядеш бе ?

    Коментиран от #7

  • 6 Злогош

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост 666":

    А вечер като се прибереш дома минеш ли женкати оти не се знае кой къде и с какви ръце я е пипал ?

    Коментиран от #10

  • 7 Калпазанин

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "000013":

    Те антибиотиците и отровите бегали, като ги изкиснел, пак като не ги дезинфекцира с хлорна вар

    Коментиран от #9

  • 8 Идън

    8 1 Отговор
    Този експерт е мърляч.
  • 9 000013

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Нали знаеш че идиотите са най-голямата организация - има ги по целия свят !
  • 10 Гост666

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Злогош":

    Твоята я мия ,да не мирише след като я оправя няколко пъти във всички отверстия .
  • 11 АМАН

    0 0 Отговор
    Аман от експерти! Тоя мие ли си ръцете, акто излезе от тоалетната. Там е дезинфекцирано! Ще му дам аз едно телешко шкембе да го яде неизмито, или една скумрия с главата!