Алуминиевото фолио е сред задължителните елементи в кухнята на всяка добра домакиня. Въпреки че се ползва доста често и с него определени ястия стават по-крехки и сочни, използването му понякога се отразява на вкуса, текстурата и цвета на някои ястия и то в не особено добър аспект. Експерти изброиха пет храни, които не трябва да се приготвят с фолио.
Картофи
Опаковането преди печене може да причини проблеми. Зеленчукът съдържа много влага, която под въздействието на топлина кондензира върху вътрешната повърхност на фолиото. Крайният резултат е подгизнало и кашкаво ястие, пише Рамблер.
Домати
Доматеният сок, който е леко кисел, може да разтвори алуминия. Това води до електролитна реакция и разрушаване на фолиото.
Цитруси
Киселите плодове могат да реагират с алуминия, което може да придаде на храните метален вкус.
Люто
Черният пипер, чилито и кимионът реагират с фолиото и "внасят" вкуса на алуминий в храната.
Зеле
При печене с фолио зелето се обезцветява и става неапетитно. Вместо леко сладък пресен зеленчук получавате твърда каша с вкус на метал.
16 Май, 2024 13:57 2 293 6
Храните, които не бива да печем в алуминиево фолио
Експерти препоръчват да избягвате приготвянето на тези храни с фолио
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Алуминият няма вкус.
Реакцията на метал с киселина не е електролитна. Нарича се окислително-редукционна.
Коментиран от #2
14:07 16.05.2024
2 фиткифакти
До коментар #1 от "Алуминият няма вкус.":
Не се мъчете да ги образовате миcиpите, това е мисия невъзможна😅14:09 16.05.2024
3 НАСКО
14:19 16.05.2024
4 Механик
Хахаха!
14:28 16.05.2024
5 Соваж бейби
14:41 16.05.2024
6 Пич
15:11 16.05.2024