Last news in Fakti

3 Май, 2024 20:21 2 120 51

14-ият пакет от санкции на ЕС: За първи път може да бъде засегната търговията с руски LNG

  • руски втечнен газ-
  • ес-
  • санкции

Така загубите на Русия от забраната за използване на пристанища за претоварване на газ за други страни ще възлязат на 1,8 милиарда евро

14-ият пакет от санкции на ЕС: За първи път може да бъде засегната търговията с  руски LNG - 1

За първи път, откакто режимът на Владимир Путин започна война в Украйна, Европейският съюз възнамерява да наложи санкции срещу руския газ. Предвижда се 14-ият пакет от санкции да включва забрана за трансбордиране на руски LNG в европейските пристанища и мерки срещу три предприятия на Новатек. Това съобщи The Moscow Times.

Проектопредложенията на Европейската комисия могат да бъдат публикувани в следващите дни, съобщава Politico , като се позовава на трима дипломати от ЕС.

Значителна част от доставките, предимно от проекта Yamal LNG на Novatek, преминават през европейските пристанища и след това се изпращат в други страни. И така, миналата година, според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), ЕС е получил 20,2 милиарда кубически метра LNG от Русия. От тях 6 милиарда са били трансбордирани в пристанищата на блока, от които 4,4 милиарда кубически метра (22%) са отишли ​​за страни извън ЕС, а 1,6 милиарда (8%) за други страни от съюза.

Цената на руския втечнен природен газ, доставен в ЕС (включително за трансбордиране), възлиза на 8,2 милиарда евро, според оценки на CREA. Така загубите на Русия от забраната за използване на пристанища за претоварване на газ за други страни ще възлязат на 1,8 милиарда евро, а за всички страни, включително държавите от блока, 2,5 милиарда евро.

Ембаргото обаче ще принуди Novatek радикално да промени своя бизнес модел, тъй като Yamal LNG използва европейските пристанища, за да прехвърля газ от ледоразбиващи LNG танкери към обикновени - и след това да го изпраща в други страни. „Ако не могат да се справят с газ в Европа, ще трябва да изпратят ледоразбиващи танкери по по-дълги маршрути, което означава, че броят на доставките ще бъде намален, тъй като корабите няма да могат да се връщат толкова бързо, колкото сега“, казва Лора Пейдж, газов експерт в Kpler.

Маршрутите за транспортиране на втечнен природен газ от Арктика ще станат много по-дълги и по-скъпи, а обемите на износа ще намалеят, добавя Владимир Сливяк, съпредседател на екологичната група Ecodefense!: „15 ледоразбиващи LNG танкера клас Arc7 са построени специално за износ на LNG от Ямал... От декември до юни [терминал] се обслужва изключително от тези танкери. Въпреки че се обслужва от други кораби от юли до ноември, лъвският дял дори през този период се превозва от танкери Arc7.“

Петрас Катинас, енергиен анализатор в CREA, нарича забраната на пристанището "добра първа стъпка", но не достатъчно, за да навреди сериозно на приходите на Кремъл, докато води война в Украйна. Но Катинас смята за безсмислени възможните санкции на ЕС срещу проекта Arctic LNG 2 и неговите терминали в Мурманск и Уст-Луга, тъй като те не са свързани с доставките за Европа.

Въпреки че вносът на тръбопроводен газ от Русия спадна с повече от 80%, ЕС увеличи покупките на втечнен газ с 40% миналата година в сравнение с предвоенната 2021 г. Тази година, според данни на S&P Global към 9 април, вносът на LNG достигна 4,89 милиона тона (6,85 милиарда кубически метра): това е повече от 16% от общите доставки на LNG, докато през първите четири месеца на 2023 г. делът на руския газ е 12,74%. Основните купувачи са страни с големи мощности за получаване и регазификация на LNG: Испания, Франция и Белгия. Делът на Русия в общия им внос на LNG тази година е съответно 32%, 49% и 27%.

В зависимост от това как Европейската комисия дефинира термина „трансбордиране“ в своя документ за забраната, в Европа санкциите може да имат най-голямо въздействие върху испанската компания Naturgy, френската Elengy и белгийската Fluxys, които имат дългосрочни договори, свързани с доставката и трансбордирането на LNG от Ямал, каза Катинас пред Politico. Според него все още не е ясно как Европейската комисия ще формулира забраната и дали тя ще позволи на компаниите да прекратяват едностранно договори, без да се страхуват от съдебни дела и глоби.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зИленски

    61 11 Отговор
    СТИГА ВЕЧЕ
    дори и аз се убедих, че няма полза от санкции.
    ЕВРОПА СИ КУПУВА ПАК РУСКО, НО ЧРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ

    Коментиран от #36

  • 2 пияницата борел съм

    43 3 Отговор
    време е за 16 пакет вече да влиза във сила ! много сте закъсняли с тоя 14

    урсула жива ли е? ако тя е добре народа кучетата го яли както винаги
  • 3 Мъжа на урсула

    40 2 Отговор
    3 години статии ,,сбогом Газпром,, пък сега можело да засегне???
    То не е и било засегнато де, няма и да бъде...
    Поредната измама след Кромид и еРектричките
  • 4 Пешо

    31 1 Отговор
    Може да засегне, ама нема.
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    45 1 Отговор
    14-ият пакет от санкции на ЕС: За първи път може да бъде засегната търговията с руски LNG

    При 99 -пакет срещу Мецана ,ЕССР може да удари кепенците .

    Коментиран от #38

  • 6 КОТарАК 🐱

    9 38 Отговор
    както винаги съм писал-РФ само от санкциите , загубените пари , щеше да изкупи Украина барабар с хората...но на проста глава и трябват здрави крака

    Коментиран от #11, #19, #48

  • 7 Зелено кафява енергия

    47 2 Отговор
    С тези мигранти и санкции, ЕС се е превърнал в някакъв абсурден нов Вавилон. Но вместо да строят кула към небето, си копаят дупка, където да се сгромолясат.
  • 8 Смешна работа

    29 1 Отговор
    Дамите още 20 пакета санкции. Сами си Ко вкарват розовите
  • 9 Човече... ...

    30 0 Отговор
    Откачени чиновници...
  • 10 Тъкър Карлсън

    33 4 Отговор
    Саш стоят зад взривяването на "Северен потон"; те унищожиха вътрешните енергийни доставки на своя съюзник Германия. Това заяви журналистът Тъкър Карлсън по време на интервю с политически съветник и съименник на унгарския премиер Балаж Орбан. Организацията на Северноатлантическия договор иска да влезе във война с Русия, което може да доведе до унищожаването на Съединените щати и евентуално на Унгария .

    Коментиран от #13

  • 11 Град Козлодуй

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК 🐱":

    Тука пише едно болно човече с многото си профила и задръства форума с проявления на страданията си.Най-вероятно е имал тежко минало-допускам, че е бил прошнурован, пронумерован и изтрамбован в задния мост от руски тираджии

    Коментиран от #18

  • 12 Тъкър Карлсън

    23 0 Отговор
    „Как могат Германия и Съединените щати да останат заедно в съюза (...) ако сме нападнали Германия?“ - попита журналистът. Карлсън отбеляза, че алианса "пречи на суверенитета" на страните, вместо да го укрепва.
  • 13 КОТарАК 🐱

    23 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тъкър Карлсън":

    икономиката на германия вече я няма, всичко се изнесе от там така че и газ вече не й трябва

    германия е фалирала държава, сащ също, слава на русия
  • 14 АБЕ СЛАДУРИ

    25 0 Отговор
    КВО СТАВА ЩЕ ТЕЧЕ ЛИ РУСКА ГАЗ ПРЕЗ УКРАЙНА ИЛИ НЕ ЩОТО ДОГОВОРЧЕРО ИЗТИЧА И ЦЕНАТА ЩЕ Е ДРУГА ТА МАЙ ЩЕ ТЕЧЕ АМЕРИКАНСКА ГАЗ ЗА КИЕВ ОТ СКЪПАТА

    Коментиран от #23

  • 15 Балаж Орбан

    18 3 Отговор
    Според унгарския политик Балаж Орбан страната му „може да се окаже в гореща война между нато и Русия“. „Това е най-лошото възможно нещо и никой, никой не иска това, но никой не е достатъчно силен, за да го спре“, каза Орбан. Журналистът каза в отговор, че държавният секретар Блинкен „очевидно иска това“. „Официалната позиция на нато е, че те не желаят директна конфронтация“, отбеляза в тази връзка Орбан. „Но всичко, което правят, показва (обратното). Те искат гореща война с Русия, която ще унищожи Съединените щати, а вероятно и Унгария“
  • 16 Ауууу, е па чак сега ли?

    18 0 Отговор
    Аааа, то има санкции ама не за всеки и не за всичко.
  • 17 Му ха ха ха

    23 4 Отговор
    Нищо не може да направите на Русия
  • 18 И изходящ номер

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    са му дали.
  • 19 ТИ МАЙ ХЕМ СИ ТЪП

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК 🐱":

    ХЕМ СИ ВЯРВАШ
  • 20 Тъкър Карлсън

    22 3 Отговор
    Вашингтон мрази Унгария, защото е "твърде бяла и твърде християнска", каза още американският журналист в интервюто с Балаж Орбан. "Мисля, че една от причините, поради които сте толкова ненавиждани във Вашингтон е, че нашите политици (...) решиха, че Унгария е твърде бяла и твърде християнска. Точка. Те ненавиждат тези неща повече от всичко и затова смятат, че това трябва да се промени с помощта на масова миграция, а Унгария е единствената от всички европейски страни, която каза „не“ на това“, каза Тъкър Карлсън.
  • 21 ХАХАХА

    16 1 Отговор
    ХАХАХА Муу,Мууу мучене яко отвъд голямата локва.
  • 22 Лари Джонсън

    19 2 Отговор
    Планини от доказателства уличават Саш в атентата срещу "Северен поток". Защо няма разследване?
  • 23 Сладурче

    5 24 Отговор

    До коментар #14 от "АБЕ СЛАДУРИ":

    50 годинишните напъни на руснячетата да станат играч в износа на газ отекоха безвъзвратно в канала само за две години.Нищо,де.Сега Китай ги" лекува".
  • 24 име

    16 1 Отговор
    2020 идва пЛандемията. Икономиката зацикля, спада потреблението на газ и ток в цял свят, съответно и цените. Руснаците продават в ЕС 25% по-малко газ и на поне 20% по-ниска цена, без да мрънкат че губят. Есента на 2020 започва скок в цените на металите заради отказ на американски инвеститори във високовъглеродни производства. До пролетта на 2021 цената е двойна а инфлацията набира скорост и при други суровини. 2021 започва възстановяване на икономиката. Цената, формирана на база борсови спекулации, е в небесата, съответно и на тока в ЕС, голяма част от кайто идва от когенерации. В Азия и САЩ газта също скача, дори с малко повече от колкото в ЕС. Соpoснята надава рев, че Газпром умишлено не изсипва огромни количества газ на борсата за да падне цената. Повода е че Газпром не бърза да пълни хранилищата си в ЕС през Полша и Украйна, защото очаква пускането на СП2 и не е длъжен да храни поляци, украинци и други по тръбата. Газпром доставя макс 55% от газта в ЕС, американските доставчици на втечнен природен газ държат 35%. Газохранилищата на Газпром представляват 10% от обема на всички газохранилища в ЕС, европейските газоразпреселителни дружества посочват че Газпром изпълнява задълженията си за договорените обеми и дори доставя допълнителни, а недостиг на газ няма. В Азия или САЩ не реват че руснаците не им доставят достатъчно газ и затова цената е в небесата, но в ЕС coроснята надава вой, въпреки че и малките деца знаят що е борсова спекула.
  • 25 име

    17 2 Отговор
    Кой според вас е капиталиста и кой си е мислел, че търговията и икономическите връзки ще спомогнат за развитието на добри партьорски взаимоотношения, но е останал излъган?

    Апропо, цената на газта в ЕС се определя по борсови цени, а не по дългосрочни дотовори именно заради рева на сopоснята от 2014 когато за кратък период от време борсовите цени са по-ниски от тези по дългосрочни договори. В момента цената също е ниска заради свиването в икономаката на ЕС. Но утре, когато Брюксел спре да налива нашите пари в продънената каца Украйна, и започне отново да ги налива вътре в ЕС, икономиката ще живне, ат там и търсенето и цената на газта. Да видим тогава как руснаците ще бъдат отново виновни на coроснята за високите цени на газта?!
  • 26 асдасдадс

    19 2 Отговор
    Да ти имам умрялата европа.... вместо да си гледа интереса, и да купува от където е най-евтино - умрялата европа слугува на краварите, и купува от тях на тройна цена...
  • 27 относно потоко

    15 2 Отговор
    То е ясно, че деменцията го взриви. За какво му е на Путин да го троши при положение, че контролира кранчето? Когато искате да спрете лампата у вас да ни би да си запалвате бушона? Малоумщина.

    Коментиран от #30

  • 28 Лумпен

    16 1 Отговор
    Война с пакети не се печели. Слаба работа.

    Коментиран от #31, #39

  • 29 Митето

    14 1 Отговор
    Щом сами започнаха да си признават,явно янките здраво я окъсват.Дали обаче ще се спасят без проливане на потоци от кръв?
  • 30 Ко ти пука,копейка

    4 16 Отговор

    До коментар #27 от "относно потоко":

    Тези тръби ще вършат работа както и крайцера Москва.
  • 31 Танас

    4 16 Отговор

    До коментар #28 от "Лумпен":

    800 дни откакто тръгнаха към Киев за три дни.Ко кайш?
  • 32 1234

    16 3 Отговор
    Русия губи пазари, но ЕС и ние като член губим икономиката си , а печели само сащ.. икономиката на европа запада или се мести в сащ.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гейополитик

    11 1 Отговор
    "добра първа стъпка", но не достатъчно, за да навреди сериозно на приходите на Кремъл"....но пък ще забие още един пирон в ковчега на европейската икономика.

    Ербапи са сега, че почна лятото, но зимата когато Русия ще намери обходен начин за продажбите си, ще плащат още по здраво за същото.
    Как не разбраха, че с тези работещи сакции само си го зачуват, потъват в рецесия и деиндустриализация, а Русия е в непрекъснат икономически растеж.
    Ама твърдо са решили да изядат и боя и торбата със сол.

    Коментиран от #40

  • 35 ха ха ха ...малоумняк

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "5678":

    При бай Тошо минималната заплат беше 135 лева . Въглищата 22 лева за тон . С една минимална заплата купуваш 6 тона въглища и караш две зими . Сега с една минимална заплата купуваш един тон въглища . А с 22 лева една торбичка от 20 килограма .
    Така че кой къде колко получава е относителна работа .

    Коментиран от #42

  • 36 1944

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "зИленски":

    ес купувал рООсийски газ а пък гъзпром е на яка загуба. кво стана ве тавариши? и китайците не щат сила сибири 2.
  • 37 БАРС

    15 4 Отговор
    САМО ПИШАТ КОЛКО ЗАГУБИЛА РОСИЯ ДЕТО БЪЛХА Я УХАПАЛА ОТ ТАКИВА САЕКЦИИ,А ЗАЩО НЕ НАПИШИТЕ КОЛКО ЗАГУБИ ЕС ОТ ТИЯ САНКЦИИ И ЧЕ ЖИВОТА СТАНА ПО ТЕЖЪК И КОЛКО ФИРМИ ЗАТВОРИХА ТА И ФАЛИРАХА В ЕС ОТ ТИЯ САНКЦИИ.ТА ВСИЧКО СТАНА МНОГО СКЪПО ОТ ЯСНО ПО ЯСНО РОСИЯ КАКВО ЗНАЧЕШЕ ЗА ЕС А СЕГА СКЪП ГАЗ ОТ САЩ ТА ТОВА БЕШЕ И ЦЕЛТА ЗА ТАЯ ВОЙНА И СКЪП ДИЗЕЛ.ХАЙДЕ НАПИШЕТЕ ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ КОЛКО ЗАГУБИ ЕС .
  • 38 1944

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    в държавата бензиностанция има опашки за бензин. путлер забрани износа на горива преди два месеца. огромни поръчки за горива са искани от казахстан. безаналогова е болшевишката мизерия.
  • 39 Ето го човека!

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Лумпен":

    Звънни на шайгу да му кажеш как се печели война.Затруднен е нещо.

    Коментиран от #41

  • 40 Пакетът на Върховния Представител

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гейополитик":

    Много ми е спаружен и безполезен, ама колкото толкова
  • 41 1944

    2 7 Отговор

    До коментар #39 от "Ето го човека!":

    тимур иванов съветваше шойгу. и затва така стана. бентлита има ама танкове нет. и флота нещо оредя.
  • 42 Въпреки че Русия сега е от правилната

    7 7 Отговор

    До коментар #35 от "ха ха ха ...малоумняк":

    страна на Историята, не ми хвали Тошовото време и СССР./нито минималната заплата е била 135 лева, нито народа е живял добре и свободно/!

    Русия сега няма нищо общо със СССР - нито сегашния запад има нещо с предишния добър запад.
    За съжаление палачинката се обръща и ние сме пак от грешната страна. И пак ни набутват в тирания и Интернационализъм с "грижа за човека" и ни заварят устите, и задължавата да четем само партийния печат.
  • 43 Фори

    14 4 Отговор
    Путин каза : като нещете газ ще го продам на китайците. Китайците купуват газ като разпрани! Няма загуба Газпром.
  • 44 Реалист

    11 1 Отговор
    Пещерния съюз
  • 45 Бай той Толстой

    5 1 Отговор
    Европа ще пострада много повече от Русия от тази глупост.

    Коментиран от #46

  • 46 Е то

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бай той Толстой":

    Това е целта, нова световна война до 2030. А до тогава, никакъв шанс за благоденствие
  • 47 Ти си

    4 2 Отговор
    Това не е проблем за Русия ! Ще разтоварване газта в Китай или Индия и от тан "демократизиран тръгва за европейския пазар на тройна цена ......
  • 48 Бай той Толстой

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК 🐱":

    Не всичко е пари,моето момиче!
  • 49 Вижте кво!

    1 7 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО а не от РФ!
    Русофилите да хващат пътя за мАсква!!!

    Коментиран от #50

  • 50 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Вижте кво!":

    МНогоцветните атлантофили да фащат пътя за Бруселлесс,нъл тъй бг сървуле ?!?!
  • 51 пенко

    1 0 Отговор
    ДАЛИ РУСИЯ ЩЕ "ПОМИЛВА " ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТ " СЕВЕРНИЯ МОРСКИ ПЪТ " -А ????? САЩ И "ЗАПАДА " НЯМАТ ШАНС , НО КИТАЙ И ЯПОНИЯ -ПА И КОРЕЯ И ВИЕТНАМ СА С ПИОРИТЕТ !!!!!!!!!!!
Новини по държави: