Last news in Fakti

3 Май, 2024 18:15 1 178 12

Дания промени срока за аборт

  • дания-
  • бременност-
  • аборт

Може да се прави само до 18-тата седмица от бременността

Дания промени срока за аборт - 1
Снимка: Shutterstock

Датското правителство каза днес, че разхлабва ограниченията върху аборта за пръв път от 50 години, като жените занапред ще имат право да прекъсват бременността си до 18-ата гестационна седмица, а не до 12-ата, както бе досега, предаде АП, цитиран от БТА.

Изменението на закона ще позволи и на момичета на възраст от 15 до 17 години да правят аборт без съгласието на родителите си.

Министърката за равенството между половете Мари Биер каза, че Дания укрепва правата на жените, докато в други части на света става точно обратното. "Става дума за личната свобода на жената, за правото тя да решава сама какво да прави с тялото и с живота си. Това е исторически ден за равенството на жените", каза Биер.

"След 50 години е време правилата за абортите да вървят в крак с времето", каза министърката на здравеопазването Софи Льохде. Тя даде за пример Швеция, която въведе още през 1996 г. правилото за 18-ата гестационна седмица и не е регистрирала увеличаване на броя на абортите.

В Дания от 1973 г. жените имат право безплатно да прекъснат бременността си.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    16 36 Отговор
    Кукувиците изпиват акъла на управляващите! Едно време да правиш аборт първо беше такъв резил и второ без съгласие на родител беше безумно да не говоря ,че 18 седмици са 4 месеца и половина ,точно е започнало да се офалормя и ако на това се гледа като постижение значи тази западна цивилизация загива.
  • 2 Андерсен

    6 34 Отговор
    "В Дания от 1973 г. жените имат право безплатно да прекъснат бременността си."

    Няма нищо безплатно. Тия които плащат на Зеленски, плашат и абортите. А не политиците от джобовете си.
  • 3 Европа

    13 35 Отговор
    Правете аборти, правете. Или пък само по едно дете или без него, заради въглеродния отпечатък.???

    Слд едно поколение Европа ще е афро-арабски континент.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ми,то

    7 36 Отговор
    аборта е жертвоприношение-договор с Рогатият и отричане на Бота,но никой не го казва това.

    Коментиран от #6

  • 6 ...Ми,то

    5 33 Отговор

    До коментар #5 от "Ми,то":

    Корекция б.а -"...отричане от Бога..."
  • 7 Роза

    36 1 Отговор
    Колкото по-малко нежелани бременности има,толкова повече сексуалната култура в дадена страна е по-висока!Само примитивните нации се плодят като мишки!В днешния свят има достатъчно средства за предпазване,които са сигурни и безопасни!Абортите трябва да са изключение,и то преди ембриона да е оформен!
  • 8 Констатираща

    7 33 Отговор
    Изглежда, тези промени в закона не се издават от здравни органи или те са достатъчно некомпетентни, а не е изключено и намеса да има финансовата изгода от абортите. Иначе знаем, че колкото е по-голям срокът на бременността, толкова и усложненията от аборта ще са по-големи и опасни. Тука не става въпрос само за етика и хуманност, защото всеки аборт, който не е по медицински причини е далеч от тях, а за елементарна защита за здравето на жената. Затова сега все повече са безплодните двойки и забременяването инвитро, раждането със секцио и т.н. Борбата с нежеланата бременност и абортите трябва да се води на друго ниво - чрез повишаване здравната култура на подрастващите и въвеждане на задължително здравно образование в училищата, но сигурно това не е изгодно някому, щом все още не се практикува.
  • 9 Коректен

    36 4 Отговор
    Коментарната секция пак се напълни с "патриоти" и "християни". Все пак трябва да се напомни, че руските комунистически слуги първо забраниха християнската религия, а после назначиха държавна сигурност да се "грижат" за духовното здраве на българите. Има причина скандинавските държави да са с най- висок стандарт на живот и място където правата на всички са защитени.
  • 10 Констатираща

    6 34 Отговор

    До коментар #4 от "Да бъде или да не бъдя":

    Не би трябвало и няма как, една жена, която не по медицински причини се съгласява на аборт, да счита себе си за истинска жена, както и обществото да я приема за такава! Не е допустимо, жената да се отнася безотговорно към поведението и постъпките си, да допуска нежелана бременност, да я приема за такава и да прибягва безотговорно до аборт! Това не е присъщо за нейната същност и говори за лошо възпитание или психическо отклонение. Тука не става въпрос за религиозни убеждения, които разбира се са също в интерес на живота и здравето, а става въпрос за призванието на жената да бъде майка и творец на живота. Сегашните жени все повече държат на кариерата си, а не на своето биологично предназначение и никакво оправдание не може да се направи, че животът е труден и не стигат средствата за отглеждането на повече деца, защото децата, отгледани по-скромно и в по-бедни семейства, са по-добре възпитани и имат по-високи постижения в живота.
  • 11 Дъмбо

    2 2 Отговор
    Свобода за татковците! След като майката ще решава сама какво да прави следва таткото също да има право да плаща или не издръжка по своя воля. Айде да ви видя сега. Аборта е убииство.

    Коментиран от #12

  • 12 Механик

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дъмбо":

    Само заради последното изречение ще получаваш минуси. Иначе си прав.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания